ANWB Verkeerspleinen

ANWB Verkeerspleinen

Welke 12 scholen winnen het ANWB Verkeersplein? Meer dan 120.000 mensen hebben de afgelopen tijd hun stem uitgebracht op hun favoriete school. In september maken we hier de winnaars bekend.

Een ANWB Verkeersplein in iedere provincie

Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer en moeten daarover nog veel leren. Daarom zijn we de actie ‘een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ gestart. In iedere provincie maakt één school kans op een verkeersplein met een bijbehorend lespakket. Vijfhonderd scholen hebben zich voor de actie aangemeld en driehonderddrieëndertig daarvan werden geselecteerd voor de stemronde. De afgelopen tweeëneenhalve week hebben meer dan 120.000 mensen hun stem uitgebracht! De stemmen worden nu geteld en in september maken we hier de winnende scholen officieel bekend. 

Het ANWB Verkeersplein

Het ANWB Verkeersplein heeft als voornaamste doel kinderen van groep 1 t/m 8 de ruimte te geven om in een veilige omgeving ervaring op te doen met verschillende verkeerssituaties. Het verkeersplein bevat onder andere een rotonde, een zebrapad en verkeersborden. Daarnaast ontvangen de 12 winnende scholen een lespakket waarmee ze op een leuke en leerzame manier alles uit het ANWB Verkeersplein kunnen halen. Zo gaan de kinderen straks goed voorbereid op pad. 

Eind juni laten we alle scholen weten of ze hebben gewonnen of niet. Vervolgens wordt het ANWB Verkeersplein tijdens de zomervakantie bij de 12 winnende scholen aangelegd. In september en oktober worden de verschillende verkeerspleinen feestelijk geopend. 

ANWB gaat voor het verbeteren van de verkeersveiligheid

Met de ANWB Verkeerspleinen willen we de kennis van de verkeersregels onder kinderen en het verkeersinzicht van kinderen vergroten. Recent onderzoek van de ANWB heeft namelijk uitgewezen dat leerkrachten zich zorgen maken over de fietsvaardigheid van hun leerlingen. En dat is niet gek. Onderzoek van VVN uit 2020 laat namelijk zien dat 6 op de 10 kinderen naar school wordt gebracht. En dat terwijl 95% binnen een straal van 5 kilometer woont. 

De reden dat kinderen minder fietsen varieert: ze hebben geen fiets, alle activiteiten zijn op loopafstand of ze worden vaak met de auto of bakfiets gebracht. En niet onbelangrijk; de toenemende drukte op de fietspaden en in het verkeer maakt dat ouders hun kinderen niet met een gerust hart alleen op weg sturen. En dat terwijl kinderen die in het verkeer praktijkervaring opdoen, zich eerder bewust zijn van de gevaren en dus ook sneller zelfstandig naar school kunnen. 

Het ANWB Fonds

Het ANWB Fonds is één van de maatschappelijke projecten binnen het ANWB Programma Maatschappelijk Rendement en de drijvende kracht achter de actie “een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein”. Het ANWB Fonds is geen aparte stichting, maar een programma binnen ANWB B.V. 

Het ANWB Fonds helpt lokale initiatieven of projecten in het hele land met een financiële bijdrage. Deze initiatieven en projecten moeten te maken hebben verkeersveiligheid, toegankelijkheid of mobiliteit. Hiermee ondersteunen ze de pijler. 

Veelgestelde vragen

Nee, de stemronde is afgelopen. Je kon tot en met 9 juni stemmen. Meer dan 120.000 mensen hebben dat ook gedaan.

Na sluiting van de stemronde trekken we uit alle stemmers vijf namen die een ANWB-cadeaubon ter waarde van 50 euro winnen. Hierover krijgen de winnaars persoonlijk bericht. 

Per provincie wordt naar het aantal vergaarde stemmen gekeken en naar de motivering op het aanvraagformulier. Hierbij houden we ook rekening met de grootte van de school. Deze top 3 wordt voorgelegd aan de Adviescommissie van het ANWB Fonds. Zij bepalen uiteindelijk wie er per provincie met een ANWB Verkeersplein vandoor gaat. Het is dus een combinatie van een goede motivering én zoveel mogelijk stemmen!

De Adviescommissie bestaat uit een select aantal ANWB-directieleden en bondsraadleden.

Eind juni ontvangen de winnende scholen van ons het bericht dat ze hebben gewonnen. Vervolgens wordt het ANWB Verkeersplein in de zomervakantie bij de 12 winnende scholen gelegd. In september en oktober worden de verschillende verkeerspleinen feestelijk geopend. Dit is ook het moment dat we landelijk bekendmaken welke scholen een ANWB Verkeersplein hebben gewonnen.

De scholen die hebben gewonnen, worden hierover eind juni onder embargo geïnformeerd. Het ANWB Verkeersplein wordt in de zomer aangelegd. In september en oktober worden de pleinen officiëel geopend. 

In principe worden alle scholen eind juni geïnformeerd over de uitslag. Wanneer je begin juli nog geen bericht hebt gehad, kun je een mailtje sturen naar verkeerspleinen@anwb.nl