Naar artikel

Wie krijgt er een ANWB Verkeersplein?

Bijna 100.000 mensen hebben de afgelopen tijd hun stem uitgebracht op hun favoriete school. In september maken we hier de 12 winnende scholen bekend.

Een ANWB Verkeersplein in iedere provincie

Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Daarom geven we één ANWB Verkeersplein weg per provincie. De afgelopen weken hebben bijna 100.000 mensen hun stem uitgebracht op hun favoriete school. De stemmen worden nu geteld en eind september maken we hier officieel bekend welke basisscholen het ANWB Verkeersplein hebben gewonnen.

ANWB Verkeersplein

Wat is het?

Op een ANWB Verkeersplein kunnen leerlingen in een veilige omgeving oefenen met verschillende met verschillende verkeerssituaties, waaronder oversteekoefeningen, het nemen van scherpe bochten, inhalen van andere verkeersdeelnemers en het nemen van een rotonde. Daarnaast leren kinderen de betekenis van verkeersborden. Naast het verkeersplein ontvangt de school ook het ANWB Verkeersplein lesprogramma, ontwikkeld in samenwerking met ANWB Streetwise, een set van 8 verkeersborden, 2 stoplichten en een ANWB fietsje.

Welke school wint het ANWB Verkeersplein?

Alle genomineerde scholen hebben hard hun best gedaan om zoveel mogelijk stemmen te werven. Na de stemfase ontstaat er per provincie een top 3. Bij het bepalen van de top 3 wordt er niet alleen gekeken naar het aantal stemmen, maar ook naar de motivering op het aanmeldformulier. Het behaalde aantal stemmen wordt per school naar rato verdeeld over het aantal leerlingen. Een kleine school maakt zo evenveel kans op het winnen van een verkeersplein als een grote school. De top 3 wordt voorgelegd aan de Adviescommissie van het ANWB Fonds. Zij bepaalt welke scholen een ANWB Verkeersplein wint. De winnaars van het ANWB Verkeersplein worden in juni telefonisch geïnformeerd.  

De scholen in Zuid-Holland

In Zuid-Holland geven we vanuit het programma SCHOOL op SEEF samen met het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV)  dit jaar zeven verkeerspleinen weg. De provincie Zuid-Holland bestaat uit zeven regio’s. Per regio wint één basisschool. Uit alle aanmeldingen kiezen de ANWB en het ROV Zuid-Holland samen de zeven winnaars. Daarbij wordt wederom niet alleen gekeken naar het aantal geworven stemmen, maar ook naar de motivatie op het aanmeldformulier. Deze scholen worden vervolgens apart geïnformeerd over de vervolgstappen en het tijdspad.

Ervaringen andere scholen

Voor het derde jaar op rij organiseert ANWB deze actie. Leerkrachten geven aan dat ze in de verkeerseducatie een vertaalslag missen van theorie naar praktijk in een veilige setting. Dit speelt bij zowel regulier - als speciaal onderwijs. Een ANWB Verkeersplein helpt.

Uit de enquête gehouden onder de scholen die al een verkeersplein hebben blijkt dat het ANWB Verkeersplein een uitstekende aanvulling is op de verkeerseducatie:

  • 87,5% van de scholen geeft aan dat het verkeersplein helpt bij het verbeteren van de fietsvaardigheden en verkeersinzicht; 
  • 78% van de scholen maakt dagelijks gebruik van het verkeersplein; 
  • het ANWB Verkeersplein wordt beoordeeld met een 8.6 door de deelnemende scholen. 

Actieperiode

De actie bestaat uit verschillende fases:

19/20 juniDe winnaars worden telefonisch geïnformeerd
ZomervakantieAanleg van de ANWB Verkeerspleinen
Vanaf eind september Feestelijke opening van het ANWB Verkeersplein

De ANWB Verkeerspleinen worden gefinancierd door het ANWB Fonds.

Winnaars 2022