Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kampioen jaargangen online

Begonnen als nieuwsbrief en vanaf 1885 officieel als De Kampioen: het ledenblad van de ANWB. De ANWB werkt samen met Google om ervoor te zorgen dat het hele archief van de Kampioen online komt.

Op dit moment staan er nummers van 1883 tot 2010 online. Van de eerste nieuwsbrieven en de eerste uitgave als officieel orgaan, tot de Kampioen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk ze nu via Google Books

 

125 jaar Kampioen compleet op Google Books

In 2008 bestond de Kampioen 125 jaar. Tijdens de zomerbijeenkomst voor goede ANWB-relaties hebben de toenmalige hoofddirecteur van de ANWB, Guido van Woerkom en Pim van der Feltz, (directeur van Google Benelux) de eerste jaargangen van de Kampioen op Google Books voor het publiek opengesteld. Dit alles ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Kampioen. Inmiddels zijn al veel nieuwe jaargangen toegevoegd.

De ANWB beschikt over een unieke collectie tijdschriften waaronder alle jaargangen van de Kampioen. De jaargangen van de Kampioen bieden een unieke kijk op  meer dan 130 jaar geschiedenis van de recreatie, de mobiliteit en het toerisme. Het blad biedt ook inzicht in de ontwikkeling van de vereniging ANWB en hoe zij omgaat en invloed uitoefent op de ontwikkelingen in de samenleving. Uiteenlopende onderwerpen; vakantiespreiding, de kwaliteit van benzine, tolheffing, het stelsel van rijkswegen, bondsrijwielhulpkisten enz. passeren de revue. Ook de oude advertenties geven kleur aan de tijd waarin ze verschenen.

De Kampioen was het eerste Nederlandstalige blad dat door Google digitaal toegankelijk werd gemaakt. Daarmee wordt de Kampioen en alles wat zij door de jaren heen wilden vertellen volledig toegankelijk voor het publiek.