Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Praktische tips voor winterkamperen met camper of caravan

10 tips om het vorstelijk warm te houden

Steeds meer kampeerders gaan met een caravan of camper kamperen in de winter naar campings die de hele winter geopend zijn. Niet alleen naar wintersportgebieden, ook in eigen land kamperen we vaker in de winter. Deze tips helpen je op weg om zorgeloos en warm te kamperen buiten het hoogseizoen!

1. Maak jouw caravan of camper op tijd winterklaar

Zorg dat trekauto, caravan en camper winterklaar zijn: regel dus op tijd een onderhoudsbeurt. Ga op pad met winterbanden voor auto en camper. Die zijn in veel landen verplicht en ook zeker aan te bevelen. Met winterbanden heb je veel meer grip, trekkracht en een kortere remweg. Naar het buitenland? Neem sneeuwkettingen mee en gebruik ze op besneeuwde hellingen. Plaats sneeuwkettingen om de aangedreven wielen, bij permanente vierwielaandrijving om de voorwielen. Gebruik de juiste maat en type sneeuwketting. Voor campers tot 3,5 ton heb je kettingen nodig met dichtgelaste schakels.

Meer informatie over winterbanden en sneeuwkettingen

2. Gebruik een goed geïsoleerde caravan of camper

Moderne caravans en campers zijn goed geïsoleerd maar speciale wintercaravans zijn extra goed geïsoleerd. Ze zijn te herkennen aan de vaak kleinere ramen en dakluiken en een betere isolatie van wielkasten en chassisbevestiging. Buscampers en halfintegralen verliezen veel warmte via de cabine. Gebruik voor deze campers een op maat gemaakte isolatiedeken.

3. Vorst? Laat de kachel branden

Bij vorst moet je de caravankachel continue laten branden, anders bevriezen waterleidingen, watertanks en boiler. Zet de kachel dus niet te laag of helemaal uit. Zorg dat de binnentemperatuur tussen de 18°C en 22°C ligt. Slaap je graag in een frisse ruimte? Dan kun je in het slaapgedeelte de uitstroomopeningen van de verwarming eventueel afsluiten. Controleer het niveau van de gasflessen geregeld, zodat de verwarming 's nachts niet in ene uitvalt. Met een speciale gasdrukregelaar (zoals een Truma DuoControl) heb je daar overigens geen last van; die schakelt automatisch over van een lege naar een volle gasfles.

Vergelijk caravankachels

4. Zorg voor genoeg gasvoorraad

Omdat je voor het verwarmen van de camper of caravan meer gas verbruikt dan in de zomer, kun je op campings in wintersportlanden meestal grote gasflessen van dertig liter huren. Er zijn ook wintersportcampings met comfortplaatsen met een vaste gasaansluiting en een vorstbestendig tappunt voor water. Elektrisch stoken lijkt voor de hand te liggen maar let op: sommige campings rekenen ’s winters soms wel € 0,70 tot € 0,80 per kilowattuur! Met gas ben je veel goedkoper uit. Bij strenge vorst verbruik je maximaal 11 liter propaangas per drie tot vijf dagen. Let op: alleen propaangas is geschikt voor de koude wintertemperaturen!

Vergelijk gasflessen

5. Verspreid de warmte met ringverwarming

Ringverwarming verspreidt verwarmde lucht vanuit de (hoofd)kachel via een ventilator en buizenstelsel naar alle uithoeken van camper of caravan. Met ringverwarming (eventueel aangevuld met vloerverwarming), of desnoods met een elektrisch kacheltje met ventilator, wordt de warmte aangenaam door de hele ruimte verspreid. Houd er wel rekening mee dat extra verwarmen de thermostaat van de standaard gaskachel kan beïnvloeden.

Vergelijk caravankachels

6. Zorg voor goede ventilatie

Om vocht en condens in caravan en camper kwijt te raken, is dagelijks een half uur goed ventileren een must. Ga je een paar uur buiten op pad? Zet dan het dakluik op de ventileerstand en kasten en bankasten op een kier. Haal een doekje over plekken die condens aantrekken, zoals raam- en deurkaders. Zorg dat het smeltwater van de sneeuwlaag op het dak kan weglopen en zich niet ophoopt rond dakluiken. Haal die zware sneeuw sowieso zo snel mogelijk van het dak en de voortent.

7. Voorkom bevriezing van de waterleiding

Om te voorkomen dat watertanks en waterleidingen bevriezen, moeten deze binnen het bereik van de ringverwarming zijn gemonteerd. Kast- of meubeldeurtjes open zetten wil ook helpen. Afvoerleidingen onder een caravan kun je meestal eenvoudig loskoppelen om dichtvriezen te voorkomen. Campers kunnen gebruik maken van een geïsoleerde en verwarmde vuilwatertank. Is het water toch bevroren? Stook de kachel extra op of ontdooi de leidingen met een föhn.

8. Gebruik een stevige wintervoortent

In Nederland heb je genoeg aan een gewone voortent met extra dakliggers, maar in wintersportgebieden heb je een stevige wintervoortent nodig voor dat grote pak sneeuw. Een speciale wintertent heeft een stevig frame met extra dakliggers en een sterk, weerbestendig doek. Het dak is erg stevig en extra schuin, zodat het sneeuw er makkelijker afglijdt.

Gebruik je een gewone voortent? Versterk deze dan met extra dakliggers en ondersteunende stokken. Verwarm de voortent met een vloeistof- of ventilatorkacheltje. Leg een stuk plastic in de voortent met daarop tenttapijt of tenttegels. Zet het plastic goed vast want dat glijdt snel weg op sneeuw en bevroren ondergrond. Gebruik voor de ingang een dikke mat om je sneeuwschoenen op uit te kloppen. Sluit ’s nachts de gordijnen, dat scheelt warmte.

Meer tips om je voortent op te zetten vind je hier

9. Gebruik de juiste haringen bij sneeuw en ijs

De wintervoortent zet je het liefst goed vast. Gebruik plankjes met een plastic zak erom onder de uitdraaisteunen. Zo vriest er niets vast. Maak de besneeuwde ondergrond zo egaal mogelijk. Sla lange stalen sneeuwharingen in de bevroren grond met een 'vuistje' (moker). Krijg je de haringen er toch niet in? Boor dan een ondiep gat, steek de haring er in en geef er nog een paar klappen op. Eenmaal opgezet, bedek je de slikranden met sneeuw met behulp van sneeuwschep en bezem.

Bekijk welke haringen je nodig hebt per soort grond

10. Niet vergeten!

 • Sneeuwschep
 • Bezem
 • Vuistje/klauwhamer
 • Sneeuw/ijsharingen
 • Ontdooivloeistof
 • Föhn
 • Plankjes met plastic zakje, wielkeggen
 • Grondzeil
 • Mat of tegels voor in de voortent
 • Kabelhaspel met rubberen kabelmantel
 • Elektrische kachel (check beschikbare ampères op camping)
 • Vloeistofkachel inclusief reservevloeistof

Bekijk de gehele ANWB inpaklijst voor je gaat kamperen

Ook interessant voor jou:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.