Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

5 mooie tuinenroutes

Te voet, per fiets of met de auto

Botanische tuinen, vijvertuinen, theetuinen, pluktuinen, kloostertuinen, en moestuinen… Nederland heeft ze allemaal en het zijn stuk voor stuk paradijsjes van groen, kleur en geur. Vanaf het voorjaar openen deze pareltjes de hekken. Tijd voor een dagje toeren te voet, op de fiets of met de auto!

Te voet

Tuinen en kloosters, 7 km vanuit Steyl

Het is een duik in het rijke Roomse verleden, deze wandeling door kloosterdorp Steyl. Je passeert maar liefst drie kloosters, een fascinerend Missiemuseum en een kloostertuin met goed verstopte Maria-grotten. Maar er is meer. Een heerlijke Kruidentuin waar vrijwilligers een paradijs creëerden, een botanische tuin die ontsproot aan de hobby van een pater en de groene boorden van de Maas, waar je zo lekker langs kunt dwalen.

Per fiets

Tuinenroute Overijssel, 55 km vanuit Hardenberg

Dat Nederland internationaal vermaarde tuinontwerpers heeft voortgebracht is goed te zien tijdens deze fietsroute door het weidse Overijsselse landschap. Ada Hofman stortte zich een levenslang op de vijvertuin (30 tuinen met wel 50 vijvers), de kunstenaars Henk Gerritsen en Anton Schlepers lieten zich vooral leiden door de natuur in hun ontwerp van de Prionatuinen (let op alleen op zondag open voor passanten). En Mien Ruys stortte zich op de diversiteit van de tuin met bijna 30 verschillende tuinontwerpen als resultaat. Een route vol inspiratie.

Tuinenroute Groningen, 58 km vanuit Pieterburen

Met een domineestuin, statige borg-tuinen en twee echte liefhebberstuinen is dit een hele diverse tuinenfietstocht. Geniet onderweg van de uitgestrektheid van het Groninger land en de typische wierdedorpen. Een leuke tussenstop is Winsum, in 2020 door ANWB-leden gekozen tot het Allermooiste dorp van Nederland.

Tuinenroute Utrecht, 45 km vanuit Doorn

Deze fietsroute is een ode aan de historisch tuin. Van een uniek arboretum waar je vrij door de bomenverzameling van een vroegere inktfabrikant struint, fiets je in een kwartiertje naar een historische theetuin waar alles draait om tuinieren en moestuinieren. Daarna lonken de mooie weggetjes langs de Kromme Rijn en Fort bij Rijnauwen naar de tropische kassen van de oudste Botanische Tuinen van Nederland.

 

Met de auto

ANWB tuinenroute, 94 km vanuit Aalsmeer

De autoroute start bij de Historische Tuin in Aalsmeer. Dwalend door bloembedden en kassen, langs veilingzaal, bijenstal en oude tuindersbootjes trekt de geschiedenis van de tuinbouw in prettig tempo voorbij. De tweede stop op de route is Kasteel Sypesteyn. Waar een jonkheer in de vorige eeuw zijn droomkasteel bouwde met een klassieke Oud-Hollandse tuin er omheen. Heel anders is de Costerustuin in Hilversum. Een geheime liefhebberstuin waar je honderden bijzondere planten kunt bewonderen. De route voert via de Theetuin in Weesp – met een heerlijk terras tussen zorgvuldig gecomponeerde borders – naar buitenplaats Wester-Amstel (Amstelveen) met de fraaie kruidentuin en moderne kunstwerken in het groen. De laatste stop is Pluktuin Amstelveen, waar je zelf een mooi boeket kunt plukken om mee naar huis te nemen.

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.

15% korting
Veilig op de fiets 

Fietshelmen, ART-fietssloten, fietsspiegels en -telefoonhouders nu met korting.

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.