Tuinenroute Gelderland
Nederland, Gelderland, Doorwerth
- 37
- 81
- 38
- 44
- 34
- 87
- 7
- 82
- 11
- 97
- 6
- 20
- 2
- 76
- 75
- 32
- 26
- 59
- 53
- 37
Vier prachtige tuinen, af en toe een klimmetje over de stuwwal en zwierende dijken door de uiterwaarden. Dat zijn de ingrediënten van deze tuinenroute. Tel daar twee tochtjes met de veerpont bij op en je hebt een rijk dagje fietsen.
N.B. Deze route steekt twee keer de Nederrijn over per pont. Check de actuele vaartijden (zie hieronder)! Wil je de route fietsen zonder oversteek per pont volg dan vanaf knp 02 – 08 – 09 – 37. De route is dan 8 km korter.
Fietsveiligheid: geen bijzonderheden.
Toegankelijkheid: in de route zitten diverse klimmetjes de stuwwal op, ook fiets je af en toe over smalle bosachtige paden.
Parkeren: bij Kasteel Doorwerth is genoeg gratis parkeerruimte. Om van Kasteel Doorwerth bij startpunt knp 37 te komen fiets je de fonteinallee uit, sla je RA en bij de volgende splitsing (met het watertje aan je rechterhand) weer RA (ook Fonteinallee). Na ca. 20 meter vind je knp 37.
Extra routeinformatie: let op, bij knp 37 wordt knp 38 niet aangegeven, maar knp 81 wel. Volg knp 81 en vanaf daar knp 38!
Strategisch gelegen aan de oude weg van Arnhem naar Utrecht, en natuurlijk aan de Rijn, bouwde Berend van Dorenweerd hier zijn kasteel, een ideale plek om tol te heffen! De opbrengst stak hij echter in eigen zak, in plaats van het af te geven aan zijn leenheer. Dat kwam hem duur te staan: de graaf van Gelre gaf in 1260 opdracht om het houten kasteel te laten afbranden. Daarna bouwde óf Berend zelf, óf zijn zoon Hendric – daarover zijn de geschriften niet eenduidig – op deze plaats de eerste stenen waterburcht. Deze rechthoekige woontoren maakt als oostvleugel nog steeds deel uit van het kasteel, waarvan de hoofdburcht halverwege de 16e eeuw zijn huidige omvang bereikte. De oude, 13e-eeuwse oostvleugel is te herkennen aan de duidelijke tekenen van verbouwing (en restauraties) aan de achterzijde.
Binnen zijn de ridderzaal en oude oostvleugel ingericht alsof heer Hendric zo weer binnen kan komen lopen. Geluidsfragmenten verhalen over de roerige geschiedenis van het kasteel. Ook de roemruchte gevangenis met het spijkerplafond is te bezichtigen. Op het voorterrein staat de oudste robinia van Nederland te pronken zoals het een ‘stamboom’ betaamt.
Het kasteel is omringd door rijke natuur. Gelegen op de overgang van nat naar droog en van zand naar klei vind je hier volop wilde planten, paddenstoelen, ijsvogels, hazelwormen, kikkers en padden. In de ijs- en schuilkelders van het kasteel overwinteren vleermuizen. In de 17e eeuw werd rond het kasteel een dijk aangelegd als bescherming tegen het water dat soms de uiterwaarden overstroomt. Binnen de dijk kwam een moestuin, waar je vanaf de voorhof van het kasteel mooi op uitkijkt. De indeling van de originele tuin ging verloren. Maar er werd een nieuw ontwerp gemaakt in de 17e eeuwse stijl van het Hollands Classicisme: een tuin in vier vakken met twee kruisende hoofdpaden die aansluiten op de zichtassen van het kasteel. Vroeger werd in moestuinen fruit en groenten verbouwd. Een luxe! De groenten waren bestemd voor de edelen en hun gasten. In de huidige moestuin van Kasteel Doorwerth kun je zien hoe destijds gewassen werden verbouwd bij een kasteel. Er staan oude rassen bietjes, wortels en uien, maar ook ‘ vergeten’ groenten zoals kardoen of schorseneren. Je kunt zien hoe vroeger uien en knoflook gedroogd werden op houten stellages, voor later gebruik. In de hoeken van de tuin staan klimrozen waaraan de tuinman kon zien of er schimmelziekten voorkwamen in de tuin. De moestuin wordt onderhouden door vrijwilligers. Buiten de moestuin, langs de dijk naar het kasteel, staan oude hagen, mispels en kweeperen. Naast de moestuin heeft het kasteel, op de lagere gronden van de uiterwaarden, een boomgaard met 250 fruitbomen (de producten uit de boomgaard kun je kopen in de kasteelwinkel).
Het kasteel en de tuinen zijn geopend van dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur (laatste kasteelentree om 16:00 uur) en op sommige maandagen (check de website).
Toegankelijkheid: de moestuin en paden rondom het kasteel zijn gratis toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel, rollator of scootmobiel. In de moestuin is een brochure beschikbaar en rondom het kasteel kun je informatieve filmpjes bekijken met een QR-code via je smartphone. Er worden rondleidingen aangeboden rondom het kasteel die geschikt zijn voor mindervaliden. In het kasteel zijn loopstoeltjes te leen voor bezoekers die slecht ter been zijn. Rolstoel, rollator en scootmobiel kunnen niet het kasteel in. De kasteelwinkel en de toiletten zijn in mindere mate toegankelijk. Het kasteel heeft smalle wenteltrappen met ruim 300 treden en veel ongelijkvloerse ruimtes. Om die reden raden we slechtzienden aan met een begeleider te komen. De begeleider heeft gratis toegang. Natuurlijk zijn blindengeleidehonden of andere officiële hulphonden toegestaan. Geef dit van tevoren door. Er worden rondleidingen aangeboden rondom het kasteel die ook geschikt zijn voor mensen met een visuele beperking.
Om van Kasteel Doorwerth bij startpunt knp 37 te komen fiets je de fonteinallee uit, sla je RA en bij de volgende splitsing (met het watertje aan je rechterhand) weer RA (ook Fonteinallee). Na ca. 20 meter vind je knp 37.
In 1921 maakt landschapsarchitect Leonard Springer het ontwerp voor Tuin de Lage Oorsprong op het landgoed van de familie Frowein. In de tuin groeide groente en fruit (zelfs ananas!) om zelf te eten een aan gasten te serveren. In WOII brandde het hoofdhuis af. De tuin raakte in verval. De huidige bewoners van de tuinmanswoning, Egbert Reerink en Mariëlle Kempen, raakten gefascineerd door de tuin toen de oude fruitmuur dreigde te worden afgebroken om te verplaatsen naar het Nederlands Openluchtmuseum. De muur bleek in te slechte staat voor herplaatsing, maar de interesse bij Egbert en Mariëlle was gewekt. Ze struinden archieven af en vonden het originele tuinontwerp van Leonard Springer. En ze traceerden Just Frowein, de zoon van de laatste particuliere eigenaar, die prachtige verhalen kon vertellen over de tuin. In 2004 richtten ze de Stichting Tuin de Lage Oorsprong op, in 2006 werd begonnen met de aanleg van de tuin - inclusief de berceau, de vijver en waterloop met watervallen en kunstwerk - en in 2008 werd de tuin geopend. In 2011 werden ook het labyrint en amfitheater aangelegd. In 2017 werden de kas en kapschuur gerealiseerd en in 2019 de oranjerie.
Tuin de Lage Oorsprong wordt onderhouden door vrijwilligers. De tuin is geopend van half april t/m eind september wo t/m zo 13:00 – 17:00 uur. Entree: € 5,50
Toegankelijkheid: De tuin is voorzien van brede paden die goed toegankelijk zijn voor bezoekers met een rolstoel of rollator. Ook is er een invalidentoilet aanwezig.
Je vindt deze tuin tussen knp 34 en 87 aan je linkerhand.
De Boshoeve is een boerderijtuin, omringd door landbouwakkers en enorme loofbomen. In de tuin vind je tuinkamers, kleurrijke zomer- en herfstborders, een schaduwlaantje, kruidentuin en een boomgaard met voorjaarsbollen. Ook is er een siermoestuin waar bijzondere groentes zijn gecombineerd met bloemen, waaronder veel (zomer)bollen. En in de zomermaanden is er een pluktuin. Bij de Boschhoeve is een kwekerij waar je de planten kunt kopen die ook in de tuin zijn toegepast. In de moederplantenbedden kun je zien hoe die planten uitgroeien. In een grote landbouwschuur is een tuinwinkel, theeschenkerij en brocanteafdeling gevestigd
De kwekerij, de tuin, de pluktuin en de grote schuur zijn op vrijdag en zaterdag geopend van 10.00-17.00 uur. Toegang tot de tuin is gratis. Groepen betalen €4,- per persoon, inclusief rondleiding
Kwekerij De Boschhoeve, Boschhoeve 3, 6874 NB Wolfheze, tel. 026-4821231, info@boschhoeve.nl.
Om hier te komen ga je na knp 97 RA op de Kortenburg en weer RA op de eerste kruising (dat heet ook Kortenbrug). De Ommuurde Tuin ligt na ca. 100 meter aan je rechterhand.
De Ommuurde Tuin ligt in de historische moestuin van koning Willem III op Landgoed Oranje Nassau's Oord in het Renkums beekdal. Het wordt omsloten door een prachtige oude muur. Sinds 1999 is de tuin een productief agro-ecologisch biologisch tuinbouwbedrijf van één hectare. Hier worden ruim 500 eetbare gewassen geteeld die smaak, geur en kleur hebben: groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen van historische, moderne en wilde soorten. Naast biodiversiteit, wordt op de tuin veel aandacht besteed aan de bodem, d.m.v. vaste bedden, minimale grondbewerking, het gebruik van compost en bokashi, vaste planten, een ruime vruchtwisseling en diverse groenbemesters. De ommuurde Tuin is een agro-ecologische tuinderij en dat betekent dat er geen gif of kunstmest wordt gebruikt, maar wordt samengewerkt met de natuur om een gezond ecosysteem te houden. De gewassen uit de tuin worden verkocht in het tuinwinkeltje. Daar is ook een idyllisch terras, waar je verse kruidenthee, koffie, taart, quiche of soep kunt krijgen. Tuinliefhebbers kunnen hun hart ophalen tussen de potplanten met bijzondere en bekend kruiden en groenteplantjes.
De Ommuurde Tuin (Kortenburg 16, Renkum) is open: van begin april tot eind oktober, woensdag & zaterdag 10-17 en de 1e zondag van de maand 10-17 uur.
De veerpont over de Nederrijn bij Renkum/Heteren vaart 27 april t/m 31 mei en van 21 september t/m 1 oktober op za en zo tussen 10:00 – 17.45 uur. Van 1 juni t/m 15 september dagelijks tussen 10:00 – 17:45 uur. Check de actuele vaartijden voor vertrek.
De veerpont over de Nederrijn bij Driel/Oosterbeek vaart januari t/m maart en november/december van ma t/m vr tussen 07:00 – 10:00 uur en tussen 13.30 -18:00 uur. Van april t/m oktober van ma t/m vr tussen 07:00 en 18:00 uur en op za en zo tussen 10:00 – 18:00 uur. Check de actuele vaartijden voor vertrek.