Tuinenroute Utrecht
Nederland, Utrecht, Doorn
- 5
- 4
- 96
- 79
- 80
- 97
- 43
- 44
- 87
- 44
- 41
- 40
- 39
- 98
- 99
- 2
- 62
- 60
- 76
- 59
- 5
Deze fietsroute is een ode aan de historisch tuin. Van een uniek arboretum waar je vrij door de bomenverzameling van een vroegere inktfabrikant struint, fiets je in een kwartiertje naar een historische theetuin waar alles draait om tuinieren en moestuinieren. Daarna lonken de mooie weggetjes langs de Kromme Rijn en Fort bij Rijnauwen naar de tropische kassen van de oudste Botanische Tuinen van Nederland.
Tuinenroute Utrecht
Fietsveiligheid route-informatie: houd op deze route rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en mederecreanten en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Algemeen: de route gaat veel over smallere (bos)paden; geef elkaar de ruimte en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Tussen 98-99 bevindt zich een hinderlijk paaltje op de route; wees hierop bedacht.
Toegankelijkheid: deze route is in principe geschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.), mits je rekening houdt met bovenstaande smallere paden.
Het Nationaal Bomenmuseum Gimborn is een bomentuin van 27 Hectare groot. De tuin werd aangelegd door Max Th. Von Gimborn (1872-1964), een inktfabrikant die uit hobby bomen verzamelde en van deze tuin zijn levenswerk maakte. De tuin werd ontworpen door tuinarchitect Gerard Bleeker in Engelse landschapsstijl. Von Gimborn hield vooral van coniferen en die vind je dan ook volop terug in het arboretum. Maar de collectie bomen is zo veelomvattend – er staan ruim 3000 soorten bomen en struiken, afkomstig uit de hele wereld! - dat deze uniek is in de wereld. Je kunt er heerlijk rondwandelen langs de vele soorten en cultivars van esdoorn, berk, rhododendron, es, gouden regen, beverboom, sering, spar en den. Het parkachtige landschap wordt doorsneden door vijvers, gevoed met helder kwelwater van de Utrechtse Heuvelrug. Er zijn kilometers aan wandelpaden met doorkijkjes en vergezichten, een grote heidetuin, een enorme boomhut, speurtochten en een natuurspeeltuin. Ieder seizoen staan er andere inheemse en uitheemse soorten in bloei. Het Bomenmuseum (Velperengh 13, Doorn). Open: het hele jaar dagelijks. April t/m oktober van 8 - 19 uur, november t/m maart: 10 - 16 uur. Gesloten tijdens storm. Entree: € 8,50 p.p. (geen museumjaarkaart).
Naar de Historische theetuin Bartiméus: het beste is het om het adres van de theetuin in te voeren in google maps vanaf knooppunt 05: Christiaan Krammlaan 2, Utrecht.
De Historische Theetuin Bartimeus is een verzorgde moestuin met een theetuin waar je kunt neerploffen voor thee, koffie en gebak. In de tuin zijn veel leuke zithoeken gecreëerd en er staan banken en tafels in de rozentuin. In de tuin mag je zelf bloemen knippen voor 20 cent per tak en er zijn verschillende soorten groenten en fruit te koop. De tuin ligt op het terrein van zorginstelling Bartimeus Hage, een instelling die de belangen behartigt van mensen met visuele beperking. Zij houden de tuin ook bij (ingang: Driebergsestraatweg 44, Doorn, kijk voor de actuele openingstijden op de website).
Naar de Botanische Tuinen: sla bij knooppunt 87 RA (De Bilt) richting knooppunt 88, maar ga na 600 m LA de Hoofddijk op. Volg de Hoofddijk ca. 450 m steek de Universiteitsweg over en sla linksaf. Neem hierna de volgende straat rechtsaf richting Centrum (Leuvenlaan). Na plm 200 meter zijn de Botanische tuinen aan de rechterkant van de weg.
De Botanische Tuinen zijn de oudste nog bestaande universitaire tuinen van Nederland. Ze zijn opgericht in 1639, drie jaar na de oprichting van de Universiteit Utrecht, waar ze onderdeel van zijn. De eerste tuin werd aangelegd op het toenmalige bolwerk Sonnenborgh (nu de Sterrenwacht), later volgde de Lange Nieuwstraat (nu het Universiteitsmuseum) en op dit moment is de hoofdlocatie van de tuinen op Fort Hoofddijk in Utrecht. Medewerkers en studenten doen onderzoek in de kassen. Zo wordt er onderzoek gedaan naar de effecten van het veranderend klimaat op planten, naar hoe de bedreigde veenlandschappen het beste hersteld kunnen worden en wordt er een bijzondere collectie sneeuwklokjes samengesteld. Vanuit Fort Hoofddijk, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, bestuderen onderzoekers het aardmagneetveld. In het tuinencomplex vind je veel soorten tuinen: een bamboebos en taxodiummoeras, een ontdektuin met bijenhotel, een evolutietuin, een Noord-Amerikaanse bostuin, een Rotstuin, Tropische kassen (de Grote Tropische kas met succulenten, kuipplanten en tropische planten en drie kleinere kassen met orchideeën en bromelia’s), een vlinderkas en een vogelhut. De Botanische tuinen Universiteit Utrecht en Tuincafé Botanica (Budapestlaan 17, Utrecht) zijn open van maart t/m november dagelijks van 10 tot 16.30 uur. Entree: € 8,50 (museumjaarkaart gratis).
Het fort bij Rhijnauwen maakt deel uit van het Landgoed Rhijnauwen en is het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is ook een waardevol natuurgebied waar reeën, bunzings, kikkers, ijsvogels, ringslangen en vleermuizen leven. Om de dieren en de zeldzame planten in het gebied zoveel mogelijk rust te gunnen, kun je dit fort alleen bezoeken onder leiding (www.staatsbosbeheer.nl. Van de ridderhofstad Rhijnauwen is alleen de oostelijke vleugel over, die in gebruik is als jeugdherberg.
Kasteel Sterkenburg is een ridderhofstad uit in de voormalige gemeente Sterkenburg bij Driebergen-Rijsenburg. De buitenplaats bestaat uit een kasteel met koetshuis, tuinmanshuis en een prachtig park en tuin. Het kasteel is tegenwoordig ingericht met veel antiek, curiosa en kunst. Op het lommerrijke landgoed hebben ooievaars een nesten lopen de kippen vrij rond. In de schemer lopen de reeën door de boomgaard. Het kasteel is in gebruik als trouw-, evenementen- en vergaderlocatie en als bed&breakfast, maar verder helaas niet opengesteld voor bezoek. Kasteel en tuinen zijn alleen tijdens monumentendagen te bezoeken.