Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste fietsroutes met een oversteek per pont

Zin in een fietstochtje door een Hollands landschap? Deze routes staan garant voor een lekker dagje polderen. Mét een oversteek per pont.

Route 1 - Lek en IJsselroute

44 km, Rotterdam, Zuid-Holland

Fietsend over de Hollandsche IJssel, via de Lekdijk de Krimpenerwaard in, ontvlucht je de drukte van de stad verrassend snel. Ooit was dit gebied een ontoegankelijke, beboste veenwildernis. Boeren ontgonnen het gebied eeuwen geleden, waardoor een weids landschap van weilanden en slootjes ontstond. Je ontdekt de veelzijdigheid van dit mooie gebied door over de dijken, tiendweggetjes en langs het water te fietsen. En natuurlijk worden de molens van Kinderdijk niet overgeslagen.
Bekijk de pontjesroute

Route 2 - Ronde Venenroute

39 km, Vinkeveen, Utrecht

De meeste polders in het Groene Hart hebben een rechthoekige vorm met rechte dijken, sloten en wegen. De Ronde Venen zijn daar een uitzondering op (de naam zegt het al). De buitengrens van deze 'waaier' van polders wordt gevormd door slingerende veenriviertjes als de Kromme Mijdrecht en Oude Waver. Het cirkelvormige patroon is bij Mijdrecht en Vinkeveen echter doorbroken als gevolg van turfwinning. De zo ontstane veenplassen werden drooggelegd, behalve de Vinkeveense Plassen. In de droogmakerijen overheerst de rechte lijn.
Bekijk de pontjesroute

Route 3 - Eemlandroute

48 km, Baarn, Utrecht

In het volle westen van Nederland zijn er maar weinig plekken die zo open en vrij van bebouwing zijn als het Eemland. Bewoning was vroeger niet mogelijk. Regelmatig overstroomde de Zuiderzee de veenpolders langs de Eem. De dijken boden geringe tegenstand; vele wielen getuigen nog van doorbraken. Na de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 behoorden de overstromingen tot het verleden. Via Eemnes en Spakenburg doorkruist de route het wijde Eemland. Naast de openheid is er de beslotenheid van de zandgronden. De route is op zondag minder leuk: waar op andere dagen soms mensen in klederdracht zijn te bewonderen, is het dan uitgestorven vanwege de zondagsrust. Ook vaart het aardige pontje bij Eemdijk niet op zondag.
Bekijk de pontjesroute

Route 4 - Rondje Amsterdam

17 km, Amsterdam, Noord-Holland

Ga met een boog om grote toeristenmassa's van het Damrak en de Kalverstraat en fiets langs de mooiste plekjes van de stad. Neem een kijkje op het voormalige Marineterrein, stop bij het charmantste plein van de stad, fiets onder het Rijksmuseum door en ga een hapje eten in De Hallen in Amsterdam-West. Via de Jordaan fiets je naar Noord, waar het tegenwoordig gebeurt, om af te sluiten met een film of een drankje met prachtig uitzicht over het IJ.
Bekijk de pontjesroute

Route 5 - Gooi en Eemroute

56 km, Baarn, Utrecht

In het overgangsgebied van het Gooi naar de Eemvallei ligt een afwisselend landschap van bossen, heidevelden, stuifzanden, houtwallen, akkers en wei- en hooilanden. Het zijn onderdelen van het vroegere esdorpensysteem, met brinkdorpen als Baarn, Soest, Laren en Blaricum. Ze liggen op de grens van hoog en laag, onderaan de stuwwal. Centraal in de route stroomt de lustig meanderende rivier de Eem.
Bekijk de pontjesroute

Misschien vind je dit ook interessant:

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.

15% korting
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.