Wonen aan het werk-route

Nederland, Flevoland, Almere

53
52
50
76
83
77
75
35
01
03
02
53

De woning met tuin is het popu­lairste woningtype onder woning­zoekenden. Almere telt jaarlijks veel nieuwkomers, maar daarnaast verhuizen de inwoners zelf massaal binnen de stad op zoek naar een nog betere woning. Behalve het huis met de tuin willen steeds meer woonconsumenten dat hun woning iets extra’s heeft. Dat het modern en milieuvriendelijk is, een bijzon­der ontwerp heeft en een ruimte om thuis te kunnen werken. Maar vooral: bos en water in de buurt.

 

Let op - werkzaamheden A6

In verband met de werkzaamheden aan de A6 wordt voor de komende jaren (maart 2017 t/m medio 2019) in de omgeving van de snelweg een routeomleiding verwacht tussen knooppunt 83 en 77. Wanneer het zover is, zal deze omleiding ter plaatse worden aangegeven met borden.

De Waterwijk (begin jaren tachtig aangelegd) is de laatste wijk uit de periode van de naoorlogse woningnood. Het opvallendste is de haast waarmee de wijk is opgezet. Hij heeft daardoor een wat rommelig karakter.

Een deel van de Filmwijk heeft de plattegrond van een half filmblik. Dit deel is het resultaat van de zogenaamde buitenexpositie van de Bouwrai die in 1992 plaatsvond. Architecten, bouwers en overheid lieten er zien wat toen de nieuwste woningtrends waren.

Ondanks de formidabele bouwactiviteiten beleven de inwoners het groen als een van de karakteristiekste aspecten van hun stad. Almere bestaat uit verschillende stadsdelen waartussen brede groene lobben liggen. De filosofie daarachter is dat zo veel mogelijk woningen dicht bij het groen moeten liggen. Het Weerwater is een natte uitloper van zo’n groene lob. Het brengt de buitenruimte naar de rand van het stadscentrum.

Het nieuwe deel van het stadscentrum langs het Weerwater is ontworpen door architect Rem Koolhaas. Heel tegendraads brengt hij de auto weer in het stadscentrum, terwijl veel andere steden het populaire vervoermiddel juist proberen te verbannen. Koolhaas heeft daarvoor een gelaagde stad ontworpen: de auto onderop en het stadsleven erbovenop. Een deel van het nieuwe centrum heeft daarom een gebogen maaiveld gekregen. Eronder rijden en staan de auto’s, liggen fietspaden, is de busbaan met zijn bushaltes en zijn de ingangen van supermarkten. Op het gebogen maaiveld liggen de straten en pleinen die het hart van de stad vormen en het domein van de voetganger zijn. Hier kan men echt stedelijk wonen.

Halverwege de jaren tachtig was de woningbouw op een dieptepunt beland. Daaraan dankt de Kruidenwijk haar sobere opzet met lange, rechte en overzichtelijke lijnen.

De woningbouw in dit deel van Almere wordt gedomineerd door het water-, bos- en natuurgebied de Noorderplassen. In de richting van de dijk ligt de nieuwe wijk Noorderplassen West. Het is grotendeels klaar en heeft ook een wooneiland. De wijk aan de oever van de Noorderplassen is zeer geschikt voor mensen die hun boot voor de deur willen afmeren. De Realiteit bestaat uit zeventien experimentele woningen, het resultaat van een ontwerpwedstrijd voor ‘vrije’ woningen in 1985.