Windesheimroute

Nederland, Overijssel, Wijhe

30
29
32
27
74
33
71
36
59
58
94
77
16
92
17
18
19
11
12
21
32
29
30

Fietsen over de hoge IJsseldijken geeft zicht op schitterende, open landschappen. Aan weerszijden liggen mooie natuurterreinen en tal van meertjes die aan dijkdoor­braken herinneren. Verder komt u langs een oud en een nieuw gemaal, een voormalig kloosterterrein, een energiecentrale, twee landgoederen, molens en zeer oude kerken. Neem uw verrekijker mee, want langs de IJssel leven veel vogels. De route is genoemd naar het voormalig kloos­ter Windesheim.

Fietsvlog: ANWB-collega Marieke fietst de Windesheimroute

Met de wind in de haren jakkeren over de IJsseldijk, een pontje nemen om aan de overkant te komen en op zoek gaan naar rare beestjes zoals de kleine modderkruiper...

 

Fietsveiligheid route-informatie: houd op deze route rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Tussen knooppunt 71 en 36 liggen de zachte (!) bermen duidelijk lager dan het fietspad, dat niet bijzonder breed is voor tweerichtingverkeer; goed opletten!
• Bij knooppunt 92 (Schellerdijk / fietspad Rode Brug) vraagt de verkeerssituatie extra aandacht: het fietspad heeft weliswaar voorrang op verkeer op de Schellerdijk, maar goed uitkijken is geboden!
• Tussen knooppunt 18 en 19 maakt de route op de kruising Kleine Veerweg / Oldeneelweg een onoverzichtelijke en zeer scherpe bocht; kijk hier goed uit en pas je snelheid aan.
• Eveneens tussen knooppunt 18 en 19 staat, aan het einde van de dijk, onderaan een zig-zag-hek op de route (Professor Feldmannweg); stap hier eventueel af.
• Tussen knooppunt 11 en 12 gaat de route in Herxen het 'Tiggelpad' op via een steile helling, gecombineerd met een zeer scherpe bocht naar links; stap hier zo nodig af, zeker met een zware e-bike!
• Tussen knooppunt 12-21-32 is het fietspad wat smal voor tweerichtingverkeer; houd hier rekening met tegenliggers en ga waar nodig achter elkaar fietsen.

Toegankelijkheid: deze route is ongeschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.) vanwege bovengenoemde hekken, hellingen en enkele smalle paden.

 

Al sinds 1400, mogelijk eerder, vaart er ter hoogte van Wijhe een pont over de IJssel. Tijdens de oversteek zie je de 12e-eeuwse toren van de kerk van Wijhe. De prachtige kerk van Vorchten (1,8 km van route) is nog bijna twee eeuwen ouder.
Om dit fraaie kerkje van dichtbij te bewonderen: ga bij knooppunt 27 even van de route af en fiets via knooppunt 31 richting 66; na het bezoek aan Vorden fiets je dezelfde weg terug, om bij 27 de normale route weer te vervolgen (ca. 3,5 km extra).

De achtkante korenmolen De Vlijt van Marle was in 1871 allereerst oliemolen in Leeuwarden. De molen werd in 1887 verkocht en in delen verscheept naar Marle om daar herbouwd te worden. De molen is in 1997 gerestaureerd en te bezichtigen als het bord ‘open’ er hangt, of op afspraak (0578-631 414). Verderop – Groteweg 54, Wapenveld – staat nog een achtkante korenmolen met de naam De Vlijt.

Links rijst de Veluwse stuwwal op uit het vlakke rivierlandschap. De IJsseldijk waarover je fietst, dateert van omstreeks 1370. Let op de huisterp van de buitendijkse boerderij bij Werven en de wielen langs de dijk.

De Kromme Kolk bij Het Oever laat prachtig zien hoe een nieuw stuk dijk rond de waterpartij werd gelegd. Een klein stuk verder zie je rechts van de weg de gevolgen van een andere dijkdoorbraak: de Zwarte Kolk. De kleine modderkruiper, een beweeglijk, wormachtig visje, heeft hier zijn habitat. In grote delen van Europa is het beestje zeldzaam, maar in Nederland komt hij steeds meer voor.

Het oude Hanzestadje Hattem ligt mooi aan de noordelijke rand van de Veluwe. Het pittoreske stadje met zijn kloeke stadspoort en fotogenieke straatjes is een echte publiekstrekker. Niet voor niets vestigden zich hier rond 1900 verschillende kunstenaars, onder meer om de fraaie wolkenluchten boven de IJssel op het doek te ‘vangen’. In het Voerman Museum zie je het resultaat van hun inspanningen. De stoere Dijkpoort werd overigens in 1908 gerestaureerd naar ontwerp van de bekende architect P.j.H. Cuypers – ja, die van het Rihjksmuseum en Kasteel de Haar – en daarbij verfraaid met vier hoektorentjes. 

De wijde vlakte buiten de stad is de Hoenwaard, vroeger gemeenschappelijke weidegrond van de stadsboerderijen van Hattem. U kruist de Veluwse Wetering en volgt een tijd lang het Apeldoornsch Kanaal, dat dateert van 1828. Het verbond Apeldoorn met de IJssel en de Zuiderzee was een belangrijke stimulans voor de industrie. Sinds 1972 is het kanaal voor de scheepvaart gesloten, maar de industrie bleef.

Terug naar Wijhe rijdt je vaak over de dijk die omstreeks 1308 werd aangelegd op last van de bisschop van Het Sticht (Utrecht), tevens heerser van Oversticht (Overijssel).

Dicht bij Landgoed Windesheim liggen mooie tichelgaten. In de afgelopen eeuwen voorzagen boeren uit Herxen in hun oudedagsvoorziening door stukken grond te laten afgraven voor kleiwinning. De heemtuin Veermanshof in Wijhe biedt een staalkaart van de flora langs de IJssel.