Vlaardingenroute

Nederland, Zuid-Holland, Vlaardingen

77
76
75
41
74
71
39
66
62
80
67
72
76
77

Kop en staart van deze route brengen havensferen. Daarbuiten wacht een slingeren over fietspaden door een vrolijk Hollands grasland; het staat er vol boter- en paardenbloemen, zuring, klaprozen en klaver. Een waterrijke toets is voor rekening van de Noorden Middelvliet en een tweetal recreatieplassen. Dat betekent meerkoeten, kwakende kikkers en zeilboten. Nu eens ziet u de hele boot, dan weer piepen alleen de zeilen boven de begroeiing uit. Leuk moment is de oversteek met de trekschuit. Wie zorgt ervoor dat de overkant wordt bereikt?

Ga vanaf het startpunt bij knooppunt 77 eerst richting 76. Ga na 300 m in een bocht naar rechts linksaf (negeer het routebordje '76 rechtdoor'), 2e Van Leyden Gaelstraat. Volg deze weg (wordt 1e Van Leyden Gaelstraat) tot aan Oude Haven. Rechtdoor over de brug en dan rechtsaf, Westhavenkade. Na Visbank weer rechtsaf over de brug (knooppunt 76 ligt links na de brug) en direct rechtsaf richting 75 (Oosthavenkade). Verderop bij de ophaalbrug rechts en meteen links naar beneden (Westhavenkade). Volg de bordjes verder naar knooppunt 75 en fiets dan verder richting 41.

Tussen knooppunt 41 en 74 zijn werkzaamheden i.v.m. de aanleg van de Blankenburgtunnel (tot eind 2024). Volg hier de omleidingen. Vanaf Golfclub Schinkelshoek staat knooppunt 74 aangegeven met gele omleidingsborden.

Volg hierna gewoon de knooppunten: 74 - 71 - 39 - 66 - 62 - 80 - 67 - 72 - 76 - 77.

In het weekend kan het behoorlijk druk zijn in de Broekpolder, tussen knooppunt 74 en 71. Houd rekening met mederecreanten – fietsers en wandelaars.

Op de golven van de Oude Haven dobberen een garnalenkotter, een Friese snik en een noordzeebotter zij aan zij. Bij alle schepen staat een informatiebord voor wie meer wil weten. De visbank uit 1778 is een stille getuige van de haringvisserij, die vanaf de 17e eeuw een belangrijke bron van inkomsten vormt voor de stad. De windvaan van de visbank heeft de vorm van een haring, een prik (aasdiertje) eronder wijst naar het noorden. Vandaag de dag leg je er aan voor bloemen of lunch.

Ter ere van het zestigjarig bestaan van scoutinggroep Prins Maurits verrijst deze Mauritswijzer. Het kunstwerk symboliseert een kompas. Het tafelblad vormt de kompasnaald, de houten zittingen de gradenboog en de vier gekleurde betonelementen geven de windrichting aan.

De Broekpolder is opgespoten met slib uit de Rotterdamse haven en ligt ongeveer vijf meter hoger dan zijn omgeving. En dat merk je! Het fietspad zet een geleidelijke klim in naar de top van een heuvel, waar het kunstwerk ‘De Tribune’ ligt. Beklim de treden, neem plaats en het landschap ligt aan je voeten. Je ziet onder andere de A20 en de vogelplas. In de verte gloort de haven met zijn kranen en rokende pijpen.

Laagveengebied De Vlietlanden is een schoolvoorbeeld van ouderwetse Hollandse natuur. Geniet van de afwisseling van open water met brede vaarten vol gele dotters en moerasbos, waar riet- en hooilandjes liggen. In de lente bloeien hier roze koekoeks- en lila pinksterbloemen. Ook huist een blauwe reigerkolonie in het gebied.

De beste stuurlui staan aan wal? Niet met deze trekschuit voor fietsers en wandelaars, al moet je wel even de kunst van het oversteken te pakken krijgen. Druk de metalen schijf in en draai vervolgens in de richting van de pijl. Komt de schuit niet meteen van zijn plek? Heb even geduld, want de eerste draairondes zorgen ervoor dat de ketting uit het water omhoog komt. Let ook goed op het andere scheepsverkeer; het kan hier vrij druk zijn op het water!

Een op het oog onbenullig slootje met wilgen is het laatste restant van de Vlaarding. Vlaardingen is rond 700 na Chr. op de westoever van deze in de Maas uitmondende vloedkreek ontstaan. Aan dit water dankt de stad zijn naam.

De Vulcaanhaven is van oorsprong een overslaghaven voor met name ijzererts en steenkool en is een van de grootste particuliere havens van Europa (www.vulcaanhaven.nl). De Vucaanhaven ligt niet direct aan de route, maar is te zien vanaf de weg achter het station (Schiedamsedijk).