Gastherenroute

Nederland, Friesland, Eernewoude

38
37
36
35
33
32
96
97
85
31
30
06
14
44
40
39
16
38

Een gevarieerde route langs watersportdorpjes Eernewoude en Grou. Door de landerijen fiets je naar Nationaal Park de Alde Feanen dat net als het Waddengebied is ontstaan door poldering en vervening. Je ziet de hand van de mens terug in de rechte waterlijnen die tonen hoe en waar hier vroeger veen werd gewonnen.

N.B. Zorg dat je wat kleingeld bij je hebt voor de veerpontjes onderweg.  Deze varen alleen van 1 april tot en met eind september. Elke overtocht kost € 1 of € 1,50 per persoon. Bekijk van tevoren de pontinformatie

Startpunt: de route start bij het bezoekerscentrum tussen knooppunt 16 en 38; neem het pontje om bij 38 te komen.

Tip: Fiets deze route via de gratis ANWB Eropuit app. Zoek de route in de app via de filters. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent, zo kun je niet verdwalen.

Fietsveiligheid route-informatie: houd op deze route rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Tussen knooppunt 36 en 35 gaat de route over een smal stuk schelpenpad.
• Tussen knooppunt 30 en 06 gaat de route nogmaals over een smal schelpenpad.

Toegankelijkheid: deze route is ongeschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.) vanwege bovengenoemde smalle paden.

Hier vind je de bij de informatiebalie alle beschikbare routes en excursies van dit gebied. Voor kinderen is er uitdagend onderzoeksmateriaal te leen waarmee ze op een avontuurlijke manier het gebied leren kennen. Breng ook een gratis bezoek aan de expositie 'Geraakt! De laatste vlucht van Lanccaster R5682. 

Earnewâld is een gezellig watersportdorp, bruisend groen veenparadijs, verrassend veelzijdig, centraal in Nationaal Park De Alde Feanen. De omgeving leent zich uitstekend voor mooie fiets-, vaar- en wandeltochten.

Riet, ruigte, hooiland en grasland; dat levert niet alleen een mooi decor voor een heel andere wandeling. Diersoorten die elders verdwenen zijn hebben hier hun thuis gevonden. Ken jij de Groene Glazenmaken, de waterral, blauwborst en het baardmannetje? De buizerd vraagt zich af wat jij hier doet, Reeën kijken met gespitste oren op terwijl jij intussen wellicht bijzondere planten ziet tussen de ogenschijnlijk zo gewone Madeliefjes.

Het verhaal van overleven in laagland tussen water, riet en veen in it Earmhûs en Rijksmonument de Oud Friese Greidboerderij.

Deze molen is gebouwd in de 18e eeuw en volledig gerestaureerd in 2005. Het is een poldermolen en heeft een Spinnenkop.

Oude ambachten uit de scheepsbouw zoals smederij en zeilmakerij komen aan bod. Honderden onderdelen van skûtsjes en gereedschappen staan sfeervol opgesteld. Neem je ook een kijkje?