Fietsparel De Hoeksche Waard
Nederland, Zuid-Holland, Oud-Beijerland
- 18
- 26
- 19
- 20
- 21
- 32
- 31
- 23
- 24
- 13
- 12
- 14
- 15
- 33
- 39
- 38
- 18
Vanuit Oud-Beijerland rijd je zo het buitengebied in. Fietsend over de dijk kijk je uit over de Oude Maas en het natuurschoon aan de oevers. Langs de Binnenbedijkte Maas passeer je oude dorpen zoals Mijnsheerenland en Maasdam met monumentale kerken, molens, huizen en boerderijen. Heerlijk: die slingerende dijkjes langs polders, kreken en uitgestrekte weilanden!
Fietsveiligheid route-informatie: houd op deze route rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en mederecreanten en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Bij knooppunt 14 steekt de route richting 13 de Beijerlandschedijk over; deze oversteek is onoverzichtelijk en druk, kijk hier goed uit.
• Tussen 13-12 gaat de route over de drukke Oud-Cromstrijensedijk; je deelt deze drukke weg met het overige verkeer, ga hier achter elkaar rijden.
Toegankelijkheid: deze route is in principe geschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.), mits je rekening houdt met bovenstaande punten.
Oud-Beijerland is vernoemd naar Sabina van Beieren. Zij was de vrouw van Lamoraal van Egmont, de graaf die Oud-Beijerland in de 16de eeuw stichtte en liet bedijken. Het dorp groeide uit tot een belangrijke handelsplaats van de Hoeksche Waard. Handel, landbouw en visserij brachten rijkdom die je ook nu nog terugziet in de statige herenhuizen langs de Vliet en aan de Havendam. In de 19de eeuw waren er een suikerfabriek, sigarenfabriek, cementfabriek en paling- en zalmrokerij gevestigd. De meeste industrieën zijn inmiddels uit het centrum verdwenen. Maar een streekfunctie heeft Oud-Beijerland nog altijd.
e natuurspeeltuin en het zwemstrandje maken recreatiegebied De Oude Tol in Oud-Beijerland een populaire zomer-hang out. Een heerlijk plek om op een warme dag verkoeling te zoeken in het water van het Spui. Maar let op: het Spui is een getijderivier met stroming en binnenvaart, waarin zwemmen gevaarlijk kan zijn. Die ballenlijn ligt er dus niet voor niets.
De Oude Maas is één van de laatste zoetwatergetijdenrivieren van Europa. Op de oevers leven zeldzame planten en dieren. Toch is er ook veel scheepvaart op de rivier: jaarlijks passeren er meer dan 70.000 schepen! Die kun je lekker bekijken vanaf het terras van het Natuurbezoekerscentrum. Het centrum zetelt in een pand dat in 1916 werd gebouwd voor de ‘Zalmvisscherij’. Later werd het gebruikt als boerderij, vakantieverblijf en sinds 1995 als bezoekerscentrum. Je kunt er exposities bekijken over de flora en fauna van de Hoeksche Waard. En in de prachtige tuin en griend is een kabouterpad uitgezet.
Dijkdorp Heinenoord werd gesticht nadat de Sint Elisabethvloed (1421) de hele omgeving onder water zette. Toen het land rond 1437 weer droogviel, werd het dorp gebouwd. Heinenoord bestaat vooral uit lintbebouwing langs de Dorpsstraat en de Oude Maas. Tussen de Buitendijk en de Oude Maas ligt een natuurgebied waar een wandelpad doorheen voert (het Kees Leenheer-pad, vernoemd naar de voormalige beheerder van dit gebied). Beeldbepalend in het dorp is de 15e-eeuwse hervormde kerk met de scheve toren. Grappig: de (later aangebrachte) torenspits wijst wél recht omhoog. In de Dorpsstraat zie je in Museum Hoeksche Waard hoe het leven er in de 19e en vroege 20e eeuw aan toe ging.
Mijnsheerenland is het enige dorp in de Hoeksche Waard dat niet aan een dijk is gebouwd, maar aan de Binnenbedijkte Maas. Naast de oude dorpskern ligt de middeleeuwse buitenplaats het Hof van Moerkerken, waar vroeger de ambachtsheer woonde en waar schrijver Frederik van Eeden werkte aan zijn roman Van de koele meren des doods (helaas niet toegankelijk voor publiek). Andere blikvangers zijn korenmolen De Goede Hoop en wipmolen Oostmolen. Aan de Binnenmaas (een meertje aan de zuidkant van het dorp) ligt een leuk kleinschalig strandje.
In de boerderijwinkel van dit akkerbouw- en fruitteeltbedrijf kun je groente, fruit en verse eitjes kopen. Ook worden er veel activiteiten georganiseerd zoals kinderfeestjes, boerengolf en fruit plukken.
Boerderij de Kikkershoek (Maasweg 3, Mijnsheerenland).
Maasdam is genoemd naar de rivierdam die hier in de 13de eeuw werd gebouwd. Maar al veel eerder was dit een gebied van betekenis. De rivier waar de Binnenmaas een overblijfsel van is, fungeerde als bovengrens van het Romeinse rijk: de Limes. Dat de Romeinen zich hier vestigden blijkt uit de vondsten van een Romeins grafveld en een aanlegplaats in de buurt van de Polderweg. Na het vertrek van de Romeinen duurde het lang voordat zich er weer mensen vestigden. De bouw van de rivierdam (13de eeuw) bracht roering. Er kwamen tolbewaarders, sluiswachters en vissers op af en er werd zelfs een kasteel gebouwd. Dat verdween mét Maasdam helaas grotendeels in de golven tijdens de tweede Sint-Elisabethsvloed (1421). Na die watersnoodramp werd de Grote Waard ingepolderd en krabbelde Maasdam weer op. Bij Bakkerijmuseum De oude Bakkersschuur (Hoeksedijk 3a, Maasdam) - een klein, particulier museum met moderne en oude ovens, ouderwetse schoolplaten met bakkers afbeeldingen, oude broodblikken en ander bakgerei - kun je speltmeel en -bloem kopen om thuis brood te bakken.
Westmaas ontstond rond 1440 na de indijking van de polders Moerkerken en Munnikenland. Dit gebied was in handen van de Kartuizer monniken uit Utrecht, die er dijken aanlegden, waarna het dorp Westmaas ontstond. Een brand - veroorzaakt door zwervers - legde het dorp eind 18de eeuw grotendeels in de as. Daarna was het jarenlang verboden om zwervers onderdak te bieden! Wat wel overbleef was de Dorpskerk https://www.vriendendorpskerkwestmaas.nl/aan de Breestraat waar nu regelmatig concerten worden georganiseerd.
Op de Paardenmelkerij van Martin en Bianca van der Giessen (Oudendijk 62, Strijen) worden paardenmelk en verzorgingsproducten op basis van die melk verkocht in het winkeltje. De melk komt van de eigen paarden. Veel mensen weten niet dat paarden gemolken kunnen worden. De melk wordt gezonde kwaliteiten toegedicht (zoals weerstandverhogend). De Paardenmelkerij is een zorgboerderij. De cliënten verzorgen de paarden en veulentjes die het hele jaar door worden geboren.