Die Duffel-route

Nederland, Gelderland, Millingen aan de Rijn

94
05
04
26
70
69
67
93
94

Deze route loopt grotendeels over Duits grondgebied. Aan de noordzijde fietst u langs de dijk die het vroegere overstromingsgebied van de Rijn begrenst. Het is een gebied met bochtige wegen, knotwilgen, heggen, dorpen en vrijstaande terpboerderijen. De Duffelt (Duits: die Düffel) was oorspronkelijk een bos dat tot aan de oever van de Rijn reikte maar kort na 1300 werd gerooid.

Let op: de Duitste knooppuntbewegwijzering ziet er iets anders uit dan wij gewend zijn. De nummers zijn rood en hangen vaak als losse bordjes onderaan een wegwijzer of ander bord.

Vlak over de grens met Duitsland vindt u in boerderij Beckers halber Hof te Keeken het Infozentrum De Gelderse Poort, een van de vijf bezoekerscentra van het grensoverschrijdende natuurgebied De Gelderse Poort. Hoofdonderwerp van de expositie in het infocentrum vormt de Rijn met zijn uiterwaarden en natuurgebieden. Er is een hoogwatermodel, waarmee men hele landschappen onder water kan zetten, en een aquarium met vissen uit de Rijn (met tuincafé; open: jan.- mrt. zo11-17 uur, vanaf 1 apr.-okt. wo;en za van, zo 11-18 uur, nov.-dec. gesl.).

Vanaf de dijk bij Düffelwardt ziet u aan de overzijde van de Alte Rhein de Schenkenschanz liggen, een 16e-eeuwse schans die alleen per veerpont bereikbaar is. Bij hoog water loopt het schiereiland Salmorth onder water en verandert Schenkenschanz in een eiland. Deze ‘Sleutel tot de Republiek’ gold als onneembare vesting maar viel in 1635 toch in Spaanse handen (verraad). Na vezanding van de Rijn verloor de vesting zijn strategische betekenis.

Om de schans te bezichtigen (de moeite waard) verlaat u bij Düffelwardt even de route door de dijk op te rijden. Op een tweetalig paneel wordt nadere uitleg gegeven over de inname door de Spanjaarden en de latere herovering van de Schenkenschanz.

Rechts onder aan de sluis van Wardhausen herinnert een monument aan de zeventienjarige Johanna Sebus, die in 1809 bij een dijkdoorbraak haar zieke moeder redde ‘aus den Fluten des Rheins’. Daarna sprong ze weer in het water om een andere vrouw en haar kinderen te redden, waarbij ze het leven verloor.

Al van verre is de Schwanenburg van Kleef (Kleve) zichtbaar. De stad dankt zijn naam aan de vooruitgeschoven heuvel (‘clive’ of ‘cliff’) waarop het kasteel in de 10e eeuw werd gebouwd.

De stad Kleef is ook bekend om zijn Kurpark, een complex van waterpartijen en tuinen die al in de17e eeuw door prins Johann Moritz von Nassau werden aangelegd. Een groot deel van die historische tuinen is tegenwoordig verdwenen, maar later kwamen er aan de voet van de Springenberg de bekende cascade, een amfitheater en een Kurhaus bij, een geliefd zondags uitstapje voor veel inwoners van Kleef. Het vroegere Kurhaus huisvest nu een museum voor moderne kunst. Museum Kurhaus Kleve,Tiergartenstraße 41, di-zo 11-17 uur.

Na Mehr fietst u door de Düffel. De naam is afgeleid van Duvela, het laatste stuk oerbos in het Nederlands-Duitse grensgebied.Het opdringerige water van de Rijn maakte het gebied tot de aanleg van de dijk (begin 20e eeuw) vrijwel onbewoonbaar. Het is nu grotendeels beschermd natuurgebied waar duizenden ganzen neerstrijken om te foerageren.