Brabants welvaren
Nederland, Noord-Brabant, Hoogerheide
- 22
- 52
- 21
- 32
- 78
- 54
- 31
- 18
- 17
- 84
- 85
- 87
- 29
- 3
- 2
- 28
- 27
- 81
- 24
- 89
- 37
- 36
- 38
- 22
Op de grens van Brabant en Zeeland ligt een prachtig fietsgebied. Het decor bestaat uit bossen, landgoederen, boerendorpen en vooral vruchtbare akkers. Borden langs de weg wijzen de weg naar automaten en boerderijwinkels waar je de fietstas kunt vullen met lekkernijen als aardbeien, prei, broccoli en rabarber. Verrassend is de steilrand van de Brabantse Wal, een scherpe overgang tussen het Brabantse land en de veel lager gelegen Zeeuwse kleipolders.
Deze route is 44 km lang, maar je kunt ook kiezen voor een kortere variant van 22 km.
Liever een kortere route? Volg voor de routeverkorting (ca. 22 km) de knooppunten 22 – 52 – 21 – 32 – 78 – 31 – 35 – 36 – 38 – 22.
Fietsveiligheid route-informatie: geen bijzonderheden op deze route.
Toegankelijkheid: deze route is geschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.).
De Brabantse Wal is de benaming voor het zandplateau in de uiterste zuidwesthoek van de provincie Noord-Brabant. Voorbij Woensdrecht is de overgang naar de Zeeuwse kleipolders goed te zien: rechts van je rijst de grond tot meer dan 20 meter omhoog! Deze steilrand is ontstaan doordat de rivier de Schelde en de zee flinke stukken van het Brabantse zandpakket hebben weggeschuurd. De dorpen liggen veilig boven op de heuvels, maar wel dicht bij de lage, vruchtbare kleigronden.
De bossen op de Brabantse Wal zijn allemaal aangeplant. Eerst fiets je door Landgoed Mattemburgh, waar de heidevelden rond 1900 plaatsmaakten voor naaldbossen. Na knooppunt 31 wacht het al even bosrijke Landgoed Lievensberg. In het hart daarvan is een restje stuifzand en heidegebied bewaard gebleven. Je komt er door de fiets neer te zetten bij de Natuurpoort bij knooppunt 18 en een van de gemarkeerde wandelroutes te volgen. Dan merk je meteen dat dankzij een klimbos, een blotevoetenpad, een grote speeltuin en een terras het landgoed inmiddels tot een populaire attractie is uitgegroeid.
Sommige dorpsnamen vragen om extra uitleg. Dat geldt zeker voor Wouwse Plantage: de naam verwijst naar een iets verder zuidelijk gelegen landgoed, waar al in 1504 de eerste productiebossen werden aangeplant. Het dorp werd in de 19e eeuw gesticht door de eerste particuliere eigenaar van het landgoed. Het markante gebouw naast knooppunt 84 deed dienst als school. De forse kerk even verderop dateert van 1891 en staat op de plek van een ouder noodkerkje. Aan de zuidrand van het dorp, waar nu de grote parkeerplaats is, stond lange tijd een steenfabriek.
In totaal 401 identieke gietijzeren palen markeren de grens tussen Nederland en België. De eerste paal die je passeert heeft volgnummer 241. Aan de andere kant staat het jaartal 1843. Nadat Napoleon in 1815 was verslagen, vormden Nederland, België en Luxemburg één land. In 1830 kwamen de Belgen echter in opstand tegen de autoritaire Hollanders. Met succes. België werd onafhankelijk en na lang onderhandelen werd in 1843 de grenslijn tussen beide landen ‘definitief’ vastgesteld.
Vanaf 1278 werden Huijbergen en de wijde omgeving gedomineerd door het inmiddels opgeheven Wilhelmietenklooster. Bij het binnenrijden van het dorp kun je een kijkje nemen bij het Wilhelmietenmuseum in het poortgebouw. De gebouwen daarachter werden in 1944 door de terugtrekkende Duitsers verwoest. In de Staartsestraat is nog wel het voormalige complex van de jongenskostschool van de Broeders van Huijbergen bewaard gebleven.