Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Spaken spannen

Kan je zelf spaken vervangen?

Een losse spaak moet je zo snel mogelijk vervangen. Het kan namelijk het begin zijn van een flinke slag in je wiel. Zit er (al) een slag in je wiel, dan krijg je die er uit door de spaken op de juiste manier aan te draaien.

Losse spaak spannen

Een gebogen of losse spaak moet je vervangen en opnieuw spannen. Iedereen kan een spaak aandraaien, maar de truc is om dat zo te doen dat je de velg niet kromtrekt. Alle spaken staan namelijk onderling met elkaar in verband. Het beste is om naar de fietsenmaker te gaan, maar één losse spaak kun je zelf nog wel fiksen.

Draai de spaak niet te strak

Draai de spaak rustig aan en let er vooral op dat je hem niet te strak aandraait. Doe je dat wel, dan zie je een slag in je wiel verschijnen. De spaak span je aan met een zogeheten spakenspanner. Dat is een klein stuk gereedschap dat je eenvoudig voor een paar euro bij een doe-het-zelf-winkel (of online) kan aanschaffen. Wil je het helemaal perfect doen, kun je ook nog een spakenspanningsmeter kopen. Daarmee zet je de spaak/spaken op precies de juiste spanning.

Zie je een kapotte spaak? Verwijder deze en plaats een nieuwe. Losse spaken zijn verkrijgbaar bij een fietsenmaker. 

Slag uit wiel halen

Het omgekeerde kan natuurlijk ook: er zit een slag in je wiel en die wil je er uit hebben. Merk in dat geval met behulp van een krijtje waar de slag in de velg zit. Zit de slag aan de rechterkant, draai dan de spaken die vanaf de linkerkant van de naaf komen voorzichtig een kwart slag strakker. Controleer de velg en herhaal de handelingen als de slag er nog niet voldoende uit is. Let er in elk geval op dat je de spaken niet te strak aanspant. Een fietsenmaker heeft een spakenspanningsmeter, dus als je het niet vertrouwt, kun je het hem of haar het beste laten doen.

Spaken spannen bij elektrische fietsen

E-bikes hebben dikkere spaken dan gewone fietsen. Dat maakt spaken spannen een ingewikkeld(er) klusje. Voor het spannen van je e-bike-spaken, ga je daarom het beste naar een fietsenmaker.

Misschien vind je dit ook interessant?

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!