Naar artikel

Spaken spannen

Zo fiks je zelf een losse spaak of een slag in je wiel

Een losse spaak moet je zo snel mogelijk vervangen. Het kan namelijk het begin zijn van een flinke slag in je wiel. Zit er (al) een slag in je wiel dan krijg je die er uit, door de spaken op de juiste manier aan te draaien.

Losse spaak spannen

Een gebogen of losse spaak moet je vervangen en opnieuw spannen. Iedereen kaan een spaak aandraaien, maar de truc is om dat zo te doen dat je de velg niet kromtrekt. Alle spaken staan namelijk onderling met elkaar in verband. Het beste kun je naar de fietsenmaker gaan, maar één losse spaak kun je zelf nog wel fiksen.

Draai de spaak niet te strak

Verwijder de kapotte spaak en plaats een nieuwe. Draai de spaak rustig aan en let er vooral op dat je hem niet te strak aandraait. Doe je dat wel dan zie je een slag in je wiel verschijnen. De spaak span je aan met een zogeheten spakenspanner. Dat is een klein stuk gereedschap dat je eenvoudig voor een paar euro bij een doe-het-zelf-winkel (of online) kan aanschaffen. Wil je het helemaal perfect doen dan kun je ook nog een spakenspanningsmeter kopen. Daarmee zet je de spaak/spaken op precies de juiste spanning.

Slag uit wiel halen

Het omgekeerde kan natuurlijk ook: er zit een slag in je wiel en die wil je er uit hebben. Merk in dat geval met behulp van een krijtje waar de slag in de velg zit. Zit de slag aan de rechterkant, draai dan de spaken die vanaf de linkerkant van de naaf komen voorzichtig een kwart slag strakker. Controleer de velg en herhaal de handelingen als de slag er nog niet voldoende uit is. Let er in elk geval op dat je de spaken niet te strak aanspant. Een fietsenmaker heeft een spakenspanningsmeter, dus als je het niet vertrouwt kun je het hem of haar het beste laten doen.

Spaken spannen bij je elektrische fiets

E-bikes hebben dikkere spaken dan gewone fietsen, waardoor dit simpele klusje ingewikkeld(er) wordt. Voor het spannen van je e-bike-spaken, ga je daarom het beste naar een fietsenmaker.

 

Misschien vind je dit ook interessant?

Speciaal voor jou geselecteerd

Tot25%korting
Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Alles voor de fiets 

Bekijk hier het volledige aanbod fietsverlichting, sloten, fietstassen, helmen en nog veel meer!

Vanaf63,95p/mnd
E-bike leasen 

Rijd op een gloednieuwe e-bike, inclusief service, voor een vast bedrag per maand. Da's fietsen zonder zorgen!