Onderhoud: fietsspaken spannen

Hoewel het vervangen en opnieuw spannen van spaken een klusje is voor de vakman, is een losse spaak of een kleine slag in het wiel wel zelf te herstellen. Om de spaken te spannen is een spakenspanner nodig.

Deze heeft verschillende uitsparingen die overeenkomen met de verschillende maten spaaknippels. Merk met behulp van een krijtje waar de slag in de velg zit. Zit de slag aan de rechterkant, draai dan de spaken die vanaf de linkerkant van de naaf komen voorzichtig 1/4 slag strakker.

Spannen van de spaken

Controleer de velg en herhaal de handelingen in geval de slag er nog niet voldoende uit is. Krijg je onderweg te maken met een spaakbreuk haal dan de gebroken spaak uit het wiel en zet de velgrem, indien mogelijk, open. Eventueel kun je een zogenaamde noodspaak monteren. Dit is een stalen kabel met een haakje en een schroefdraad aansluiting voor de spaaknippel. Het spannen en richten van het wiel is hetzelfde als boven beschreven.

Spaken spannen bij je elektrische fiets

E-bikes hebben dikkere spaken dan gewone fietsen, waardoor dit simpele klusje ingewikkelder kan worden. Wij raden daarom aan om voor het spannen van spaken bij een e-bike naar een fietsenmaker te gaan. 

Speciaal voor jou geselecteerd