Zelf je fietstrappers vervangen

Met een steeksleutel of een pedaalsleutel kan ook jij het!

De pedalen of trappers van je fiets kun je heel eenvoudig zelf vervangen.

Dit heb je nodig

De trappers van je fiets maak je heel eenvoudig los met behulp van steeksleutel 15. Alleen past in sommige gevallen sleutel 15 niet. Dat komt dan doordat de ruimte tussen de zogeheten crank en de trapper zelf te smal is. Je hebt dan een speciale pedaalsleutel nodig (die je simpel online kunt kopen). Die speciale pedaalsleutel is bovendien langer dan een steeksleutel, waardoor je meer kracht kan uitoefenen.

Pedalen losdraaien

Wat je moet weten is dat de linkertrapper links schroefdraad heeft (in plaats van het gebruikelijke rechts). Dat is gedaan om te voorkomen dat je pedaal zichzelf tijdens het fietsen kan losdraaien. Maar als je dat niet weet kun je wanhopig worden als je het pedaal probeert los te draaien! Losdraaien van de linker trapper gaat dus met de wijzers van de klok mee en vastzetten tegen de wijzers van de klok in. Op een trapper staat een L of een R die aangeven voor welke kant hij bestemd is.

Extra tip

Doe voor de montage een klein likje vet op de schroefdraad. Draai het draadeind van de trapper-as altijd eerst met de hand in de schroefdraad van de crank. Zou je dat meteen met een sleutel doen dan kan je de draad onherstelbaar beschadigen.

Meer onderhoud om zelf te doen

Speciaal voor jou geselecteerd