Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietstrappers vervangen

Met een steeksleutel of een pedaalsleutel kan ook jij het!

Je fietspedalen of fietstrappers vervangen, lijkt een simpel klusje. En dat is het gelukkig ook! Wees wel extra alert bij het losmaken van de fietspedalen.

Fietspedalen vervangen

De trappers van je fiets maak je heel eenvoudig los met behulp van steeksleutel 15. Alleen past in sommige gevallen sleutel 15 niet. Dat komt dan doordat de ruimte tussen de zogeheten crank en de trapper zelf te smal is. Je hebt dan een speciale pedaalsleutel nodig (die je simpel online kunt kopen). Die speciale pedaalsleutel is bovendien langer dan een steeksleutel, waardoor je meer kracht kan uitoefenen.

Fietspedalen losdraaien

Wat je moet weten is dat de linkertrapper links schroefdraad heeft (in plaats van het gebruikelijke rechts). Dat is gedaan om te voorkomen dat je pedaal zichzelf tijdens het fietsen kan losdraaien. Maar als je dat niet weet kun je wanhopig worden als je het pedaal probeert los te draaien!

Met de klok mee

Het losdraaien van de linker trapper gaat dus met de wijzers van de klok mee en vastzetten tegen de wijzers van de klok in. Op een trapper staat een L of een R die aangeven voor welke kant hij bestemd is.

Fietspedalen monteren: extra tip

Doe voor de montage een klein likje vet op de schroefdraad. Draai het draadeind van de trapper-as altijd eerst met de hand in de schroefdraad van de crank. Zou je dat meteen met een sleutel doen dan kan je de draad onherstelbaar beschadigen.

 

Misschien vind je dit ook interessant?

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!