Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderweg pech met je elektrische fiets?

Deze problemen kun je zelf oplossen?

Dat zal je nou altijd zien: ben je ver van huis met je e-bike, krijg je pech. En geen fietsenmaker in de buurt om je defecte elektrische fiets weer aan de praat te krijgen. Wij helpen je graag weer op weg en geven je oplossingen voor veelvoorkomende pechgevallen.

Lekke band

Het klassieke pechprobleem tijdens het fietsen is een lekke band. Erg vervelend, want het vervangen van de binnenband is bij een e-bike een lastige klus. Alleen al het gedoe met het eruithalen van je wiel. Gelukkig is er een dummyproof oplossing, waardoor je ook met twee linkerhanden de klus snel kunt klaren.

Gebruik een binnenband met twee uiteinden

Tegenwoordig zijn er fietsbanden in omloop met twee uiteinden. Deze worstvormige banden zijn een fijne (nood)oplossing voor onderweg en besparen je veel tijd en ellende. Je hoeft namelijk niet meer het wiel te demonteren om de band te verwisselen. Hoe werkt het?

  1. Haal de buitenband los, knip de oude binnenband door en verwijder deze.
  2. Controleer of er niks scherps in de buitenband zit, anders rij je je nieuwe binnenband geheid weer lek.
  3. Plaats het ventiel van de ‘worstenband’ in de velg en leg de rest een klein beetje opgepompt terug in de buitenband.
  4. Oppompen en klaar is Kees!

Let op! Bij een klein gat (circa 2 mm) zou je in theorie ook een pechspray kunnen gebruiken om thuis te komen. Wij raden dit echter af, omdat je band verstopt raakt met een plakkerige smurrie en je later alsnog je binnenband moet vervangen.

De e-bike op z’n kop zetten

Moet de fiets op de kop? Doe dit als het even kan met z’n tweeën. Met beleid, dan is het niet schadelijk voor de accu. Leg ook iets onder het stuur en de display om beschadigingen te voorkomen.

Lege accu

Als je de accu van je elektrische fiets goed onderhoudt en voor vertrek hebt opgeladen, is de kans klein dat je onderweg met een lege accu komt te staan. De praktijk blijkt echter weerbarstiger. Wat te doen als je accu plotseling leeg is?

  1. De snelste oplossing is vervanging met een reserveaccu. Dit kan alleen bij e-bikes met een uitneembare accu.
  2. Ben je in de buurt van een ANWB Gastvrijpunt en heb je je eigen lader mee? Neem wat lekkers, ga even zitten en wacht terwijl de accu oplaadt. Verspreid over Nederland vind je honderden locaties, goede kans dat er een op je route ligt.
  3. Stug doorfietsen. Zonder trapondersteuning is het weliswaar een stuk zwaarder en raakt ook jouw persoonlijke tank snel(ler) leeg, maar het kan wel. Vooral geschikt als de finish in zicht is.

Zo verleng je de levensduur van je fietsaccu

Trapondersteuning werkt niet

Als de trapondersteuning niet meer werkt, kan dat door een lege accu komen, maar er zijn andere oorzaken én oplossingen te bedenken.

Welk gereedschap heb je nodig?

Om de kans op geluk bij een ongeluk te vergroten, doe je er goed aan de volgende spullen mee te nemen tijdens je fietstocht:

• Worstvormige binnenband met twee uiteinden
• Bandenlichters
• Fietspomp
• Reparatieset (als je de lekke band toch gaat plakken)
• Reserveaccu
• Poetsdoek
• Mobiele telefoon
• Vochtige doekjes

De Wegenwacht komt je helpen

Heb je pech en kun je het probleem tóch niet zelf oplossen? Met Wegenwacht Fiets is professionele hulp 24/7 dichtbij om, na je pechmelding, ter plekke je fiets te repareren. Kan dit niet, dan brengen ze je gratis – samen met je fiets – naar een fietsenmaker of je bestemming.

 

Ook interessant

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!