Onderweg pech met je elektrische fiets?

Deze problemen kun je zelf oplossen

Zal je altijd zien; ben je ver van huis met je e-bike, krijg je pech. En geen fietsenmaker in de buurt om je defecte elektrische fiets weer aan de praat te krijgen. Wij helpen je weer op weg en geven je oplossingen voor veelvoorkomende pechgevallen.

Lekke band

Het klassieke pechprobleem tijdens het fietsen is een lekke band. Erg vervelend, want het vervangen van de binnenband is bij een e-bike een lastige klus. Alleen al het gedoe met het eruithalen van je wiel. Gelukkig is er een dummyproof oplossing, waardoor je ook met twee linkerhanden de klus snel kunt klaren.

Gebruik een binnenband met twee uiteinden

Tegenwoordig zijn er fietsbanden in omloop met twee uiteinden. Deze worstvormige banden zijn een fijne (nood)oplossing voor onderweg en besparen je veel tijd en ellende. Je hoeft namelijk niet meer het wiel te demonteren om de band te verwisselen. Hoe werkt het?

  1. Haal de buitenband los, knip de oude binnenband door en verwijder deze.
  2. Controleer of er niks scherps in de buitenband zit, anders rij je je nieuwe binnenband geheid weer lek.
  3. Plaats het ventiel van de ‘worstenband’ in de velg en leg de rest een klein beetje opgepompt terug in de buitenband.
  4. Oppompen en klaar is Kees!

Let op! Bij een klein gat (circa 2 mm) zou je in theorie ook een pechspray kunnen gebruiken om thuis te komen. Wij raden dit echter af, omdat je band verstopt raakt met een plakkerige smurrie en je later alsnog je binnenband moet vervangen.

De e-bike op z’n kop zetten

Moet de fiets op de kop? Doe dit als het even kan met z’n tweeën. Met beleid, dan is het niet schadelijk voor de accu. Leg ook iets onder het stuur en de display om beschadigingen te voorkomen.

Lege accu

Als je de accu van je elektrische fiets goed onderhoudt en voor vertrek hebt opgeladen, is de kans klein dat je onderweg met een lege accu komt te staan. De praktijk blijkt echter weerbarstiger. Wat te doen als je accu plotseling leeg is?

  1. De snelste oplossing is vervanging met een reserveaccu. Dit kan alleen bij e-bikes met een uitneembare accu.
  2. Ben je in de buurt van een ANWB Gastvrijpunt? Ga even relaxen en neem iets te drinken of eten terwijl de accu oplaadt. Verspreid over Nederland vind je honderden locaties, grote kans dat er een op je route ligt.
  3. Stug doorfietsen. Zonder trapondersteuning is het weliswaar een stuk zwaarder en raakt ook jouw persoonlijke tank snel(ler) leeg, maar het kan wel. Vooral geschikt als de finish in zicht is.

Zo verleng je de levensduur van je fietsaccu

Trapondersteuning werkt niet

Als de trapondersteuning niet meer werkt, kan dat door een lege accu komen, maar er zijn andere oorzaken én oplossingen te bedenken.

Geloof het of niet, maar een veelvoorkomende oorzaak van een uitgevallen trapondersteuning is een niet goed vastgeklikte display of accu. En zonder display of stroom werkt de elektrische fiets natuurlijk niet.

  • Zo opgelost, dus controleer dit altijd even.

Remsensoren zorgen dat wanneer je remt de motor direct wordt onderbroken. Logisch. Maar het kan gebeuren dat de fiets denkt dat je remt, terwijl dit niet het geval is. Als je fiets bijvoorbeeld is gevallen en de remhendel is verbogen, blijft de sensor op standje remmen staan. De motor schakelt dan uit.

  • De remhendel voorzichtig terugbuigen, lost vaak het probleem op, maar dit kan wel het materiaal verzwakken. Check dan later bij een fietsenmaker of de hendel vervangen moet worden.

Hoeveel trapondersteuning je nodig hebt, wordt bepaald door een of meerdere sensoren, zoals de rotatie- en de snelheidssensor. Als het systeem daar geen signaal van krijgt, stopt de ondersteuning. Dit kan komen door vuil op een magneet of een te grote afstand tussen sensor en magneet.

  • Verwijder het vuil op een of meerdere magneetjes bij de trapas en/of het achterwiel en zet met een schroevendraaier de magneet vast.

Snap je niet waarom je e-bike het niet meer doet, maar wil je het toch zelf oplossen? Bel dan met de winkel waar je de e-bike hebt gekocht. Zij kunnen soms op afstand de oorzaak van het probleem herleiden en je vertellen wat je moet doen om het op te lossen.

Welk gereedschap heb je nodig?

Om de kans op geluk bij een ongeluk te vergroten, doe je er goed aan de volgende spullen mee te nemen tijdens je fietstocht:

• Worstvormige binnenband met twee uiteinden
• Bandenlichters
• Fietspomp
• Reparatieset (als je de lekke band toch gaat plakken)
• Reserveaccu
• Poetsdoek
• Mobiele telefoon
• Vochtige doekjes

De Wegenwacht komt je helpen

Heb je pech en kun je het probleem tóch niet zelf oplossen? Met Wegenwacht Fiets is professionele hulp 24/7 dichtbij om, na je pechmelding, ter plekke je fiets te repareren. Kan dit niet, dan brengen ze je gratis – samen met je fiets – naar een fietsenmaker of je bestemming.

Meer storingen en foutmeldingen

Ook interessant

Speciaal voor jou geselecteerd