Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fiets probleemloos door alle seizoenen

Zorg goed voor je fiets, het hele jaar door

Natuurlijk wil jij het hele jaar door fietsen; zomer, herfst, winter en lente, alle jaargetijden zijn prachtig. Maar jouw (e-)fiets moet het allemaal ondergaan. Daarom is het goed om stil te staan bij het buitenleven van jouw metalen ros. Want vocht, kou én zon zijn ware sluipslopers.

Regen

Het regent in Nederland minder vaak dan je denkt: minder dan 10 procent van de tijd, volgens website Het regent bijna nooit. Toch heeft je fiets meer nattigheid te verduren, namelijk van opspattend straatvuil. Goed onderhoud beperkt slijtage en corrosie als gevolg van vocht en viezigheid. Vooral een fiets met derailleurversnelling is hier gevoelig voor. Probeer je fiets droog weg te zetten zodat vocht niet langdurig vat krijgt op de bewegende en/of corrosiegevoelige delen.

Even een doekje over je elektrische fiets

Een e-bike heeft door de hogere snelheid meer te verduren dan een gewone fiets. Dat heeft ook gevolgen voor het onderhoud van je e-bike. Voorkom dat contactpunten vochtig worden, zoals bij het display en de accu. Maak ze droog met een doek.

Zonneschijn en hitte

Heerlijk dat zonnetje! Maar ondertussen deelt die koperen ploert een genadeloze klap uit aan je fiets. Dus waar je ook naartoe rijdt, zet je fiets in de schaduw zodat uv-straling er niet bij kan. Lak en kunststof blijven niet alleen mooier, ook kleuren verbleken minder snel.

Schaduw voor de accu van je elektrische fiets

De accu kan niet goed tegen de hitte. In de volle zon kan de temperatuur hoog oplopen. Creëer desnoods je eigen schaduw met een handdoek of jas over de accu. Een laagje lucht ertussen zorgt voor extra isolatie.

Vrieskou

Kou zelf is het probleem niet, daar kan de gemiddelde fiets wel tegen. Onderdelen waar water binnen is gedrongen kunnen wel bevriezen, maar zo’n vaart zal het niet snel lopen. Toch kan het kan geen kwaad je fiets droog weg te zetten, voordat de vrieskou toeslaat.

Strooizout is wel slecht voor je fiets. Pekel veroorzaakt corrosie bij veel soorten metaal zoals staal en aluminium. Fiets je vaak door pekelwater en sneeuwresten, maak je fiets dan regelmatig schoon met een sopje. Niet met een hogedrukspuit; daarmee spuit je beschermend vet weg en dringt er water door op plekken waar dat verwoestend kan zijn.

Een elektrische fiets wil ook graag naar binnen

Voor de e-bike geldt hetzelfde als voor een gewone fiets, plus: de accu houdt niet van kou. Op koude dagen kan je accu minder lang meegaan, tot wel 25 procent. Neem de accu mee naar binnen als dat kan. Ook kun je een steenkoude accu beter op kamertemperatuur laten komen voordat je ’m oplaadt.

Extra fietstips

Met deze hacks fiets je vrolijk door de vier seizoenen:

Aquaplaning

Van aquaplaning heb je geen last op de fiets. Hoe groter het oppervlak rubber dat zich vastbijt in het asfalt, hoe beter. Bij nattigheid hebben gladde banden de voorkeur boven banden met een profiel.

Prut in je gezicht

Zo’n hippe fiets zonder spatborden is hot, totdat het regent. Met demontabele spatborden zie je er ook nog hip uit als je op je bestemming aankomt. Zoek op fancy namen als S-Board, Ass-savers en Flap Guard, afhankelijk van het type fiets.

Kouwelijke accu’s

Er zijn speciale hoezen te koop om fietsaccu’s te beschermen tegen weersinvloeden, maar die zijn niet nodig. Fietsaccu’s zijn waterdicht en gebouwd op hun werk in de buitenlucht.

Kouwelijke handen

Wéér je handschoenen vergeten? Denk eens aan handenwarmers, ook wel ‘moffen’ of WOBs genoemd. Die laat je gewoon op je stuur zitten.

Sneeuw en ijs

Welke fietsbanden zijn het best in winterse omstandigheden?

Misschien vind je dit ook interessant?

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!