Thuis fietsen stallen, waar doe je dat?

In de binnenschuur, aan de muur of in de lucht

Is het voor jou geen optie om je fiets heel hip aan de muur te hangen? Geen punt. We hebben hier enkele tips voor het thuis veilig stallen van je fiets als je geen schuur of garage hebt.

In huis

Heb je een uberhippe urban bike of gun je je trouwe reisgezel een ereplaats in je huishouden, dan kun je je fiets op een slimme manier in je interieur verwerken.

Op het achterwiel

Een fiets heeft veel minder ruimte nodig als je hem op het achterwiel zet, tegen een muur omhoog. Alsof je van plan bent over de muur te fietsen. Hang het voorwiel in een haak die je (hoog) hebt vastgezet in de muur. Achterwiel met spatbord? Monteer een blokje op de vloer waarop het achterwiel rust, iets hoger van de grond.

Steun aan de muur

Heel eenvoudig: een steun aan de muur waar je je fiets op hangt. Vooral handig als je een fiets met stang (bovenbuis) hebt. Er zijn verschillende (chique) systemen in de handel, maar je kunt ook zelf iets maken: schroef 2 stukken hout aan de muur vast of gebruik een oud racestuur steun.

Binnenschuur

In een ruime hal kun je een 'kast' timmeren waar je fiets precies inpast: een binnenschuur.

Hang 'm op

Heb je een hoge muur die je toch nergens voor gebruikt, dan kan een fietslift een oplossing zijn. Met een katrol takel je je fiets een eind de lucht in, bijvoorbeeld in het trapgat. Er zijn kant-en-klare fietsliften te koop, of je maakt 'm zelf van enkele katrollen.

Een kale sportfiets, licht van gewicht en zonder spatborden en bagagedrager, hang je makkelijker weg in je huis dan een volbloed speed pedelec. Klein behuisd? Een vouwfiets past overal.

Beetje binnen

Een fietsenberging hoeft geen schuur te zijn. Als de fiets er maar inpast. Het is al fijn en veilig als je fiets droog en uit het zicht staat.

  • Fietsen worden minder snel gestolen als ze uit het zicht gestald worden. De afmeting van de fietsenstalling is met een ruimte van plm. 1,5 meter hoog en 2 meter lang al groot genoeg. Als de overdekte fietsenstalling maar droog en afsluitbaar is.
  • Stal je je fiets achter de poort naast je huis, dan kun je in die smalle ruimte wellicht een afdak bouwen. Staat-ie ook droog.
  • Heb je een piepklein voortuintje en wil je je uitzicht niet verliezen? Overweeg een verzonken fietsenstalling. Een halve meter kan je uitzicht redden. Bedenk wel, ook regenwater zal dit dieptepunt opzoeken. Graaf op het diepste punt een extra gat en vul dit met grind zodat het water weg kan zakken.
  • Ga je een (lage) overdekte fietsenstalling thuis bouwen, zoek dan uit wat de regels zijn, en of je een bouwvergunning nodig hebt.

Echt geen ruimte thuis?

  • Woon je in een wijk waar veel mensen hetzelfde probleem hebben, vraag dan aan de gemeente wat de mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld een (trommel)stalling op straat. Of een centrale stalling in een leeg pand. Veel gemeenten willen graag meedenken als inwoners met initiatieven komen.
  • Een muuranker is een diefstalbeveiligde haak in de muur waar je je fiets ‒ met een goed slot ‒ aan vast kunt maken. Met een fietshoes bescherm je je fiets tegen verschillende weeromstandigheden.;

Ook interessant

Tips om fietsdiefstal te voorkomen
Welk fietsslot kies je?
Tips voor fietsonderhoud

Speciaal voor jou geselecteerd