Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fiets schoonmaken? Dat doe je zo.

Spoel de modder en pekel van je fiets

Als regen, modder, vorst en pekel het wegdek en ook de fiets teisteren, is je fiets schoonmaken na elke rit heel belangrijk. Pekel en vuil is namelijk funest voor veel onderdelen. Maar maak je fiets vooral niet schoon met warm water …

Het schoonmaken van je fiets kost weinig tijd, verlengt de levensduur van je stalen ros én het is veiliger voor jezelf. Doe je dit niet, dan tasten vuil, water en vooral pekel de metalen delen aan. En roest zorgt al snel voor mankementen. Zoals een remkabel die gaat roesten en breekt. Je wilt niet denken aan de eventuele gevolgen. 

Kom je toch met pech stil te staan door een kapotte ketting of versleten remmen? De Wegenwacht laat jou en je fiets deze winter niet in de kou staan. Met Wegenwacht Fiets komen we je ter plekke helpen, onderweg én thuis.

Fiets schoonmaken met koud water

Spoel je fiets goed af met veel water. Gebruik in pekeltijd koud water. Want in warm water lost pekel op en dringt het door het water nog dieper in de onderdelen. Voorkom dat er water in kabels terecht komt. Dit kan namelijk bevriezen.

Een spons - en zelfs een tandenborstel voor de moeilijk bereikbare plekken - en sopje van groene zeep, afwasmiddel of autoshampoo reinig je daarna alle onderdelen iets grondiger. De ketting maak je het beste schoon met kettingreiniger. Laat dit eerst even inwerken en neem de ketting daarna af met een droge katoenendoek. Daarna smeer je de ketting in met kettingolie voor natte condities.

In de warmere delen van het jaar kun je een tuinslang gebruiken om je fiets te wassen, maar gebruik nooit een hogedrukspuit. Hierdoor komt water in onderdelen waarin je geen water wilt hebben. Zoals de lagers van je versnellingsnaaf of trapas.

Likje vaseline

Fiets schoongemaakt? Dan volgen de remkabels. Check ze op roest en vocht. Haal ze het liefst even los. Zijn ze in goede conditie, droog ze dan en smeer de kabels in met kettingolie voor je ze weer monteert. Controleer tot slot of alle bewegende delen, van balhoofd tot trapas, nog steeds goed ingevet zijn. Doe dit ook bij bouten en moeren en geef ze indien nodig een extra likje vaseline. Doe dit ook op chromen delen. Die zijn ook gevoelig voor pekel en water.

Elektrische fiets schoonmaken

Heb je een elektrische fiets en wil je die schoonmaken? Gebruik dan niet teveel (koud) water rondom de elektrische onderdelen zoals de accu en het display. En maak ze extra goed droog na elke schoonmaakbeurt. Wil je ook gelijk je fietsketting grondig schoonmaken en smeren? 

Fietsketting schoonmaken en smeren 

Spullen voor onderhoud voor de elektrische fiets zijn te koop bij fietsenmakers. 

Misschien vind je dit ook interessant?

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!