Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsers voelen zich vaak onveilig op fietspaden in de stad

10 november 2022 ANWB in gesprek met gemeenten

Eén op de vijf fietsers voelt zich vaak onveilig op het fietspad binnen de bebouwde kom. Dit komt vooral door de toenemende drukte en snelheidsverschillen op en rond de fietspaden, maar ook door het gedrag van andere weggebruikers. Geef richting aan!

Nederland fietst meer dan ooit en het aantal ongevallen met fietsers neemt al jaren toe. Over dat laatste maakt de ANWB zich grote zorgen: fietsveiligheid moet een prioriteit zijn in alle gemeenten.

Snelheid, omvang, mobiel en gedrag

De bond deed onderzoek onder ruim zesduizend fietsers. Daarin beoordelen de respondenten de algehele fietsveiligheid binnen de bebouwde kom met een 7,9. Toch voelt een groot deel van de fietsers zich weleens onveilig, onder meer doordat auto’s, vrachtauto’s en bussen met hoge snelheid vlak langs fietsstroken rijden.

Vooral stadsfietsers vinden dat de verschillen in snelheid op het fietspad te groot zijn. Elektrische fietsers hebben hier ook last van. Zij geven vaker dan andere fietsers aan zich ook onveilig te voelen door de grootte en breedte van andere voertuigen op het fietspad. Ook afleiding door het gebruik van de mobiele telefoon en fietsers die geen richting aangeven, zorgen voor een toenemend gevoel van onveiligheid.

Mogelijke oplossingen

Ongeveer de helft van de fietsers verwacht dat door bredere fietspaden de veiligheid zal verbeteren. Acht op de tien fietsers ziet handhaving als een goede maatregel.

Kwaliteit en comfort van fietspad kan beter

Het comfort en de daarmee samenhangende veiligheid van de fietspaden kunnen volgens de fietsers ook beter. Zij storen zich met name aan te smalle paden en slechte kwaliteit van het wegdek door boomwortels die omhoogkomen, scheefliggende tegels en scheuren in het asfalt.

Om steden leefbaar en bereikbaar te houden is de fiets een onmisbaar vervoermiddel. Het gebruik van de fiets wordt dan ook volop gestimuleerd. De ANWB vindt dit een goede ontwikkeling, maar dan moet de veiligheid van de fietser ook een prioriteit zijn. De knelpunten die fietsers ervaren komen in dit onderzoek duidelijk naar voren. De ANWB gaat hier met gemeenten over in gesprek.

De volledige onderzoeksrapportage 

Hoe ervaren ANWB-leden de fietsveiligheid in ons fietsland? Je kunt de volledige rapportage over de (ervaren) fietsveiligheid binnen de bebouwde kom onder ANWB-leden in het ANWB Ledenpanel teruglezen: 

Misschien vind je deze artikelen over fietsveiligheid ook interessant:

Shop nu
Tweede slot nodig? 

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Shop nu
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.