Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsverlichting innovaties: van remlicht tot V-projectie

4 oktober 2021 Nieuwste generatie verlichting is meer dan een simpel lampje

Met het vroeg donker worden in aantocht is goede fietsverlichting onontbeerlijk. De nieuwste ontwikkelingen op dat gebied gaan veel verder dan een simpel lampje. Fietslampen zijn er nu zelfs met ingebouwde radar of ze projecteren strepen op het wegdek. Geweldig toch?

Slimme fietsverlichting maakt fietsen niet alleen veilig, het wordt er ook veel makkelijker door. Zo zijn er achterlampen met een ingebouwde lichtsensor die automatisch aangaan als ze beweging detecteren. Hartstikke handig: je hoeft er nooit meer aan te denken je achterlicht aan te doen en je zal niet meer worden aangehouden omdat je dat bent vergeten.

Achterlicht met remlichtfunctie

Er zijn zelfs achterlichten met een heuse remlichtfunctie; knijp je in de remmen, dan gaat de lamp dankzij een ingebouwde bewegingssensor automatisch feller branden. Zo val je dus nog meer op voor achteropkomend verkeer.

Fietsverlichting met verkeersradar

De firma Garmin biedt een achterlicht aan met verkeersradar: de Varia Radar. Sluit de nieuwste versie van deze lamp aan op de fietscomputer van je e-bike en de lamp houdt zelfs het achteropkomend verkeer voor je in de gaten. Komt er een auto dichterbij, dan gaat het achterlicht vanzelf feller branden. Ideaal toch?

De Lezyne Laser Drive trekt de aandacht van het verkeer om jou heen, door twee lange strepen op de weg te projecteren. Je bent dan voor je medeweggebruikers beter zichtbaar onder een hoek tot 180 graden.

Over projecties gesproken: Batavus biedt sinds kort de V-Light aan. Dit achterlicht is een normale lamp, maar projecteert tegelijkertijd ook een opvallend V-teken op het wegdek.

Felheid van je fietslamp

Accuduur en felheid van de lamp zijn zaken waarop je moet letten bij de aanschaf van een fietslamp. De accuduur is uiteraard vooral van belang als je vaak ’s avonds fietst. De lichtintensiteit van lux, lumen en LED is hierbij belangrijk. Sigma verkoopt sinds kort de zogeheten Aura-serie met krachtige lampen die dankzij 80 lux wel 90 meter ver schijnen. Vooral handig wanneer je buiten de bebouwde kom moet fietsen.

Let erop dat je lampen het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) hebben. Dan weet je zeker dat ze continu branden – dus zonder knipperstand – en niet verblinden.

Ook in de ANWB Webshop vind je een groot assortiment fietsverlichting.

Shop nu
Tweede slot nodig? 

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Shop nu
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.