Wat is goede fietsverlichting?

Wit voor en rood achter, en niks anders

Sommige mensen hebben geen licht op de fiets, maar er zijn ook mensen die van hun fiets een verlichte kerstboom maken. Waarom je beide niet moet doen om gezien te worden.

Heb je je fietslampjes aan, dan is de kans dat je betrokken raakt bij een botsing 20% kleiner. Goede reden om je aan onderstaande regels te houden.

  • Geel of wit licht voor, rood licht achter.
  • Het licht mag niet knipperen, maar moet recht vooruit of juist recht achteruit schijnen.
  • Losse lampjes mag wel, mits goed zichtbaar geplaatst op je stuur, (rug)tas of op de borst of rug.
  • Ook verplicht: reflectie op de achterkant van je fiets (rechthoekig), en op de trappers en wielen of banden.

Hoe zichtbaar ben je zonder licht?


Geen kerstboom

Wat dus niet mag, is je fiets optuigen als een kerstboom, met vrolijk gekleurde knipperende lampjes. Losse lampjes vastmaken om je armen of hoofd? Niet doen, het kan je een boete opleveren. Waarom is dat zo? Je zou denken hoe meer licht hoe beter. Maar zo werkt ons hoofd niet. Onze hoofd maakt associaties bij verlichting. Eén lamp in het midden van de weg is een motorfiets. Twee witte koplampen is een auto. Een wit lampje voor, oranje reflectoren in het midden en een rood lampje achter is voor ons hoofd een fiets. Alles wat daarvan afwijkt wordt minder snel gezien als een fietsers.

Boete fietsverlichting

Fietsverlichting moet aan staan als het schemerig of donker is en bij slecht zicht. De stelregel is: straatverlichting aan, fietsverlichting aan.

Heb je geen verlichting aan of voldoet de verlichting niet aan de eisen, dan kun je een boete krijgen. Accu leeg of lampjes vergeten? Dat zijn geen rechtsgeldige redenen om dan maar zonder verlichting te fietsen.

  • Geen of ondeugdelijke verlichting: € 55,- boete.
  • Geen of ondeugdelijke reflectoren: € 35,- boete.

Tips voor fietsverlichting

Welke fietslampen zijn er allemaal? We zetten de soorten fietsverlichting voor je op een rij. Want, veiligheid voorop én achterop is belanngrijk. Welk licht wil jij?

Soorten fietsverlichting

Speciaal voor jou geselecteerd