Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waar worden de minste fietsen gestolen?

22 november 2021

‘Waar je fiets nog gewoon open, langs de weg kan blijven gaan’, zingen Suzan en Freek in hun nummer ‘De Overkant’, waarin ze de grote stad vergelijken met het dorp waar ze opgroeiden. Maar klopt dat ook, worden in dorpen minder fietsen gestolen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, Suzan en Freek groeiden beiden op in de gemeente Oost Gelre en daar werden in de eerste drie kwartalen van dit jaar 6 fietsen als gestolen gemeld. Hoewel je fiets dus zelfs in Oost Gelre niet helemaal veilig is voor het boevengilde, behoort de gemeente daarmee wel tot de top.

Toch staan ze niet helemaal bovenaan in de lijst met minst gestolen fietsen per gemeente, want die eer is aan Staphorst met slechts één als gestolen gemelde fiets. Ook op de Waddeneilanden is je fiets relatief veilig, op Texel (7), Vlieland (2), Terschelling (2), Ameland (2) en Schiermonnikoog (3) werden dit jaar amper fietsen ontvreemd. Een eervolle vermelding is er voor de gemeente Elburg. Werden daar vorig jaar in de eerste drie kwartalen nog 25 fietsen gestolen, dit jaar zijn dat er nog maar 4.

In totaal zijn er 47 gemeenten in Nederland waar tot en met september minder dan tien fietsen werden gestolen en dat zijn overwegend kleine gemeentes buiten de randstad. Toch zijn het niet enkel gemeenten in Friesland, Groningen, Zeeland of de Drenthe die goed scoren, nota bene in het Noord-Hollandse Waterland werden maar 3 diefstallen gemeld, terwijl die gemeente grenst aan Amsterdam. De hoofdstad staat steevast bovenaan de lijst, met bijna 5000 gestolen fietsen.

Nu horen we je al denken, ‘in grote steden wonen toch ook veel meer mensen en zijn er daarom ook veel meer fietsen?’. Dat klopt, maar ook als we daarvoor corrigeren zien we dat de grote stad minder fietsvriendelijk is. In Oost Gelre wonen volgens de laatste tellingen zo’n 29.600 mensen. Deel je dat door 6 fietsendiefstallen, dan krijgt 1 op de 4933 inwoners met een ontvreemding te maken. In Amsterdam wonen circa 872.000 inwoners. Gedeeld door de 4936 fietsendiefstallen maakt dat ongeveer 1 op de 177 inwoners dit jaar al beteuterd naar een leeg fietsenrek of schuurtje heeft staan kijken. En vermoedelijk nog veel meer, omdat lang niet alle gestolen fietsen ook daadwerkelijk als gestolen gemeld worden.

Bakfietsen en e-bikes steeds vaker gestolen

Niet alleen bij de consument zijn bakfietsen en e-bikes steeds populairder, ook het dievengilde heeft aanzienlijk meer interesse in dit soort fietsen. Neemt de diefstal van gewone stadsfietsen af, over de eerste drie kwartalen van 2021 werden liefst 29 procent meer e-bikes en 6 procent meer bakfietsen gestolen dan in diezelfde periode in 2020. Omdat e-bikes en bakfietsen gemiddeld een veel hogere aanschafprijs hebben, neemt daarmee de schadelast voor verzekeraars toe en kunnen ook de premies als gevolg daarvan stijgen.

Gelukkig worden niet alleen dieven slimmer, ook fietssloten én accessoires worden steeds geavanceerder. Zo kan je je fiets beveiligen met fiets tracking. Als je fiets wordt gestolen, kan hij met trackers weer worden teruggevonden. Dat is dubbele winst voor jou. Zo heb je je eigen vertrouwde fiets snel terug.

Je fiets toch gestolen? Doe aangifte en volg dit stappenplan.

Shop nu
Tweede slot nodig? 

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Shop nu
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.