Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een nieuwe e-bike kopen voor het nieuwe schooljaar, lukt dat nog wel?

13 juli 2021 Elektrische schoolfietsen steeds vaker uitverkocht

Nu een nieuwe e-bike kopen is een hele uitdaging. Ook veel populaire elektrische schoolfietsen zijn al uitverkocht. Er zijn twee oorzaken voor de schaarste: de grote vraag naar elektrische fietsen en het wereldwijde tekort aan fietsonderdelen. Wie een e-schoolfiets wil kopen voor komend schooljaar, kan het best snel handelen.

Is die ene schoolfiets niet meer te krijgen? Dan zijn er voorlopig nog voldoende alternatieven, blijkt uit een rondje langs de tweewielerbranche. Na topjaar 2020 zijn er voor dit jaar extra fietsen ingekocht. Dus niet alleen de verkoop van fietsen is gestegen, ook de voorraad is groter dan voorheen. Verder zijn er recent nog nieuwe modellen op de markt gebracht om aan de grote vraag te voldoen. Toch luidt het advies: wacht niet te lang, voor je het weet, is ook je tweede keus uitverkocht.

Corona geeft e-bike een duw

De elektrische fiets wordt steeds populairder. Corona zorgde voor een doorbraak bij een nóg grotere groep mensen: fietsen als een gezellig, ontspannend en sportief uitje, en bovendien een veilige manier van vervoer. Niet alleen in Nederland, maar in steeds meer landen is de fiets aan een opmars bezig.

Maar... Voeg daaraan toe de lockdown die talloze fabrieken stillegde en ook logistieke problemen, zoals de blokkade van het Suezkanaal en het tekort aan zeecontainers. Zo is er een wereldwijd tekort aan fietsonderdelen ontstaan, zowel voor elektrische als ‘gewone’ fietsen.

Schaarste fietsonderdelen

De ene fietsfabrikant heeft er meer last van dan de andere. De grote merken kopen groot in en vaak al lang van tevoren. Zo besloot Gazelle na topjaar 2020 de productie voor dit jaar flink op te schroeven, meldt de woordvoerder. Ben je op zoek naar een bepaald model, dan kun je op de website van Gazelle bekijken welke fietsenwinkel die fiets nog op voorraad heeft.

Met het oog op het nieuwe schooljaar heeft fietsfabrikant Cortina inmiddels extra e-schoolfietsen ingekocht. Cortina probeert aan de stijgende vraag te voldoen door onderdelen in te kopen bij andere leveranciers die nog wel voorraad hebben.

Wacht je tiener liever tot de e-schoolfiets van zijn of haar dromen weer in de winkel om de hoek te koop is? Schrik niet als dat dit schooljaar niet meer gaat gebeuren. Wachttijden van ruim een jaar voor sommige fietsonderdelen zijn geen uitzondering, vertelde een fabrikant. Volgens Tom Huyskens van de BOVAG is het moeilijk te zeggen wanneer fietsen weer volop geleverd kunnen worden. Niet alleen laait het coronavirus steeds weer op en gaan landen opnieuw in lockdown, ook het tekort aan zeecontainers is voorlopig nog niet opgelost. Je zult dus goed moeten zoeken naar die ene fiets die aan al jouw eisen voldoet.

Vind de e-schoolfiets van je dromen

Kortom: begin op tijd met zoeken en stel de aankoop niet uit wanneer je de fiets van je dromen hebt gevonden, adviseert ANWB Fiets Expert Hans van Looij. Met de E-bike vergelijker van de ANWB wordt je zoektocht naar een elektrische schoolfiets een stuk makkelijker. Kies niet alleen voor de categorie schoolfietsen. Ook in de groep Stadsgebruik/korte afstanden zijn vaak geschikte e-bikes te vinden. Een overjarig model uit 2020 kan eveneens uitkomst bieden.

Enkele tips:

 • Maak samen met je zoon of dochter een lijst met eisen waar de nieuwe fiets aan moet voldoen. Zet de belangrijkste bovenaan, zoals de maat. 
 • Kies een favoriete fiets en selecteer ook enkele alternatieven. Zoek niet alleen in je eigen omgeving maar ook verder weg bij fietsenwinkels van verschillende winkelketens én online.
 • Koop je graag bij je vertrouwde fietsenwinkel in de buurt, maar is dat ene model daar uitverkocht? Vraag of de verkoper wil zoeken in de voorraad van andere winkels. Elke winkel koopt zelf in, naar eigen inzicht. De verschillen in beschikbaarheid kunnen daarom groot zijn. Gevonden? Met een beetje geluk kan de fiets bij jouw favoriete winkel afgeleverd worden, wel zo makkelijk.
 • Vraag de verkoper of er zicht is op toekomstige leveringen van fietsfabrikanten. Dan weet je in ieder geval wat er de komende maanden geleverd gaat worden.
 • Staat er een e-bike in de schuur die nog best een jaartje meekan? Overweeg de aankoop uit te stellen tot je je droomfiets in je armen kan sluiten.

Geschikte elektrische schoolfietsen

Een hippe transportfiets met retrolook, een stoere sportfiets, jongeren vinden fietsen een stuk cooler op een fiets die ze mooi vinden. Deze fietsen zijn geschikt als e-schoolfiets:

 • Batavus Quip E-go Extra Cargo, vanaf € 2299
 • Batavus Fonk E-go, vanaf € 1549
 • Cortina E-U4 Transport, vanaf € 1699
 • Cortina E-Common, vanaf € 1899
 • Gazelle HeavyDuty NL, vanaf € 2299
 • Gazelle MissGrace C7 HMB, € 2299
 • Gazelle PuurNL, € 1699
 • Keola Transporter L, vanaf € 1599
 • Popal Daily Dutch Prestige, vanaf € 1399
 • Stella Dolce Comfort FDST, vanaf € 1549
 • Stella Forte Comfort FDST, vanaf € 1549
 • VanDijck Aphrodite, vanaf € 1549

Dit lijstje is bedoeld om je op weg te helpen, informeer voor de beschikbaarheid van deze modellen bij een fietsenwinkel of dealer bij jou in de buurt.

Misschien vind je dit ook interessant?

Shop nu
Tweede slot nodig? 

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Shop nu
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.