E-bike versus speedbike

De verschillen op een rij: welke past het best bij jou?

E-bike, speedbike, speed pedelec... allemaal elektrische fietsen. Maar wat zijn nou de verschillen? Stel, je wilt een elektrische fiets kopen. Wat betekenen die verschillen dan voor jou, in het woon-werkverkeer, naar de supermarkt of tijdens een leuk fietstochtje over de hei?

In het kort

Een e-bike is een ‘gewone’ elektrische fiets en vooral geschikt voor korte afstanden woon-werk verkeer of recreatief gebruik als toertochten. Goedkopere e-bikes hebben meestal een voorwielmotor en duurdere modellen bijna altijd een middenmotor.

Een speedbike (ook bekend als speed pedelec) is het krachtige broertje van de e-bike. Ze hebben een topsnelheid van 45 km/u en je mag ze alleen gebruiken op de rijbaan of bromfietspaden. Ze zijn gemiddeld veel duurder dan een e-bike en vooral geschikt voor forensen die 15 km of verder van hun werk wonen. Voor recreatief gebruik zijn ze minder geschikt.

Verschillen in prijs & prestaties

Prijsklasse

E-bike € 1.000-2.000 (voorwielmotor) 
€ 1.500-3.500 (middenmotor)
Speedbike € 3.000 - € 8.000


Actieradius

(afhankelijk van capaciteit accu)

E-bike 40 tot 120 km
Speedbike 70 tot 150 km


Voor woon-werk verkeer

E-bike Geschikt voor drukke trajecten of routes met veel stops en fietspaden.
Speedbike Vanaf 15 km tot ca. 50 km. Geschikt voor langere ritten met weinig stops (kruispunten, stoplichten) over brede bromfietspaden of autoluwe wegen.


Vermogen/type motor

E-bike Maximaal 250 Watt in voorwiel- of middenmotor, zelden een achterwielmotor.
Speedbike 250 tot 4000 Watt. Meestal middenmotor, soms een achterwielmotor.


Verschillen voor de wet

Maximumsnelheid

E-bike Max. 25 km/u
Speedbike Begrensd op 45 km/u, maar zo hard mag je alleen op de rijbaan. Op (brom)fietspaden binnen de bebouwde kom mag je maximaal 30 km/u, daarbuiten max. 40 km/u.


Veiligheid

E-bike Helm en achteruitkijkspiegel zijn niet verplicht.
Speedbike Helm en achteruitkijkspiegel zijn verplicht.


Plaats op de weg

E-bike Gewone fietspaden en ‒ als er geen (brom-)fietspad aanwezig is ‒ op de openbare weg.
Speedbike Gewone fietspaden zijn verboden terrein voor speed pedelecs. Speedbikes mogen alleen op bromfietspaden. Als er geen bromfietspad is: op de rijbaan. 

Het kan tot gevaarlijke situaties leiden wanneer de speed pedelec op de rijbaan moet fietsen.
Bekijk ons speed pedelec standpunt  

Kentekenplaatje/registratie

E-bike Niet nodig of vereist.
Speedbike Verplicht, kosten voor kentekenbewijs, keuring en kentekenplaat zijn ca. € 150. Sommige verkopers regelen dit voor € 100. Meer info op rdw.nl.


Verschillen in dagelijks gebruik

Slot/beveiliging

E-bike Kies voor een combinatie van ringslot én stevig kabelslot, tip: neem ook een fietsverzekering.
Speedbike Een combinatie van ringslot én zeer stevig kabelslot is aan te raden, evenals een verzekering. Nog beter: een bewaakte of eigen stalling.


Rijhouding

E-bike Veel keuze, van ‘normaal’ rechtop – zoals een stadsfiets tot licht sportief.
Speedbike Sportieve houding, voorover gebogen.


Frame

E-bike ‘Damesframes’ met lage instap worden het meest verkocht. Vooral goedkopere e-bikes kunnen een zwak, ‘zwabberend’ frame hebben.
Speedbike Om de hoge snelheid en daarbij gepaarde grote krachten hebben speed pedelecs een stevig, dik frame, vaak een ‘herenmodel’.


E-bike & speedbike van het jaar 2020

Een kroon op de fiets: de titels ‘e-bike van het jaar’ en ‘speedbike van het jaar.’ Dit zijn de winnaars van dit jaar: de Trek Allant+ 7 en de Gazelle Ultimate speed 380.

E-bike van het Jaar

De Trek Allant+ 7 is een geavanceerde e-bike met ‘intube accu’ (ofwel in het frame) en Bosch Perfomance CX middenmotor. De jury prijst de prettige rij-eigenschappen, het stijve frame, fraaie afwerking en hydraulische schijfremmen. Opvallend: de actieradius kan worden verdubbeld door een extra accu te plaatsen in het frame.

Merk: Trek
Prijs: v.a. € 3.399,-

Speedbike van het Jaar

De jury roemt de Gazelle Ultimate Speed 380 als ‘ultieme speed pedelec voor forensen’. Het stevige frame is geschikt voor hoge snelheden, de krachtige middenmotor ondersteunt gelijkmatig en de hydraulische schijfremmen zijn veilig en goed te doseren. Ook prijst de jury de handige, traploze versnellingsnaaf.

Merk: Gazelle
Prijs: € 4.699,-

Aankooptips: e-bike kopen

Overweeg je een e-bike aan te schaffen? Dan is het niet verstandig om over één nacht ijs te gaan. Lees je goed in en laat je voldoende informeren. We hebben de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet.

E-bike aankooptips

Speciaal voor jou geselecteerd