Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welk fietsslot voor welk type fiets?

Zo kies je een geschikt slot voor jouw e-bike of gewone fiets

Zoveel verschillende fietsen, zoveel soorten fietssloten. Wat is het beste fietsslot voor een elektrische fiets? En welk slot is er het meest geschikt voor een racefiets of mountainbike?


Fietsslot voor elektrische fiets  

Elektrische fietsen zijn vanwege de hoge waarde een aantrekkelijk doelwit voor fietsdieven. Om je e-bike optimaal te beschermen tegen diefstal is het advies om twee sloten te gebruiken, waarvan teminste één ART-slot met minimaal 2 sterren. Er zijn verschillende fietssloten die hieraan voldoen: denk aan een kettingslot, beugelslot, vouwslot of alarmslot.  

Welk slot heb ik nodig voor de verzekering? 

Een ART-goedgekeurd slot is vaak noodzakelijk voor de verzekering bij fietsdiefstal. Heb je je fiets verzekerd bij de ANWB? Dan geldt vanaf 1 maart 2024 een tweede slot verplichting voor alle e-bikes. Dit tweede slot dient, net als het eerste slot, ook ART-2 goedgekeurd te zijn.  

In de ANWB Fietsslotentest testten we ART-2-sloten en ART-3-sloten

Fietsslot voor racefiets of mountainbike  

Een kabelslot met cijfercombinatie is geschikt om je racefiets of mountainbike makkelijk en snel op slot te zetten tijdens een fietspauze. Dit type fietsslot is klein en compact en daardoor eenvoudig te vervoeren.  Een vouwslot is een goede optie als je je mountainbike of racefiets voor langere tijd goed op slot wilt zetten. Deze is opvouwbaar, licht van gewicht en neem je vaak mee in een daarvoor bestemde houder.

Fietsslot voor stadsfiets  

Met een stadsfiets maak je vaak korte stops. Een kettingslot of kabelslot is dan een goede keuze. Deze bieden, in combinatie met ringslot, extra veiligheid en bevestig je makkelijk aan verschillende objecten. Kies een kettingslot met dikke schakels van gehard staal voor maximale veiligheid.

Fietsslot voor kinderfiets 

Kies voor een kinderfiets een slot dat eenvoudig in gebruik is. Een ringslot biedt basisbeveiliging en is vaak standaard ingebouwd in het frame van de fiets. Als extra slot kan een kabelslot met cijfercode worden overwogen. Handig, zo kan je kind geen sleutels kwijtraken!  

Fietsslot voor vouwfiets 

Voor een vouwfiets is een compact en lichtgewicht vouwslot een geschikte optie. Dit biedt voldoende beveiliging voor korte stops en is ook tijdens het fietsen eenvoudig te vervoeren.  


Zo beveilig je je fiets nóg beter:

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!