Naar artikel

De beste fietsband kopen

De band bepaalt mede het fietscomfort

Fietsbanden bepalen in grote mate of een fiets lekker rijdt. Pomp ze stevig op en bezuinig niet op kwaliteit. Een goede antileklaag voorkomt veel lekke banden.

De meeste fietsbanden lijken misschien op elkaar, toch zijn er grote verschillen. Fietsbanden van stadsfietsen zijn het uitgangspunt van dit artikel. Veel informatie is ook toepasbaar voor andere typen fietsen.

Bandenmaat fiets

De maat van een fietsband staat op de zijkant van de band. De maat wordt op verschillende manieren aangegeven. De ETRTO-maat, sinds 1 januari 2020 de standaard, geeft de breedte en de binnendiameter van de band aan. Bijvoorbeeld 37 - 635: 37 mm breed bij een diameter van 635 mm. De maat in inches geeft de omtrek van de band aan. 28 inch (28") komt bij stadsfietsen het meest voor.

Lekker breed

Een brede band fietst lekkerder dan een smalle: hoe breder, hoe meer demping op hobbels. Dat dit zwaarder zou fietsen is inmiddels achterhaald, als de band maar stevig is opgepompt. Een bredere band moet wel bij de fiets passen. Kijk op de oude band voor de maat, dat is het uitgangspunt voor een nieuwe band. De velgmaat is belangrijk, én het rubber mag niet aanlopen, bijvoorbeeld tegen remmen en spatborden. Goed opletten dus, of vraag advies aan de fietsenmaker.

Rubber, profiel en antilek

Een fietsband is gemaakt van een rubbersamenstelling. Een hoger aandeel (zacht) rubber zorgt voor meer comfort en meer grip. Het nadeel daarvan is wel dat de band sneller slijt.

Op verhard wegdek maakt het profiel van een fietsband niet zo veel uit. Fietsers hebben geen last van aquaplaning zoals automobilisten.

Een stevige antileklaag ‒ ook wel breakerlaag ‒ houdt glas en stekels tegen en voorkomt lekke banden. Door de breakerlaag merk je minder goed dat de band zacht is, terwijl de band daardoor wel sneller slijt en zwaarder fietst. Regelmatig checken dus, liefst met een pomp met drukmeter. Of knijp in de zijkant in plaats van op het loopvlak.

Nieuwe fietsband?

Een vuistregel voor het vervangen van fietsbanden is er niet. Een paar keer achter elkaar lek rijden, is een aanwijzing dat de band wellicht versleten is. Versleten banden zijn te herkennen aan een weggesleten profiel en scheurtjes in het rubber.

Natuurlijk slijten banden na vele kilometers. Andere factoren die de levensduur bepalen:

 • De belasting. Hoe hoger het gewicht op de fiets, hoe sneller de band slijt.
 • Zachte banden:
  • Platgedrukte banden krijgen meer wrijving te verduren en slijten daardoor sneller.
  • Ook komen er eerder scheurtjes in de zijkanten (wangen).
  • Een zachte band heeft sneller een stootlek, bijvoorbeeld door een losliggende stoeptegel of straatsteen.
 • Langdurig stilstaan is slecht voor de banden, zeker als ze zachter worden of leeg staan (een band is niet 100% luchtdicht). Dit is makkelijk te voorkomen: ga af en toe een stukje fietsen en pomp dan meteen de banden op. Zo blijft het rubber langer soepel.

Wist je dat je bij pech met je fiets(banden) de Wegenwacht kunt inschakelen? Met Wegenwacht Fiets heb je overal in Nederland (en België!) recht op pechhulp.

Winterbanden?

Soepele banden, gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling, hebben meer grip bij gladheid in de winter. Iets minder hard opgepompte banden hebben meer grip en rollen beter over de sneeuw. Ook zijn er speciale winterbanden met spikes, kleine spijkertjes die zich vastbijten in de ijzige ondergrond.

Meer over fietsbanden
 • Hoe hard moet een fietsband zijn? Fietsenmaker Benn legt je alles uit over fietsbanden oppompen, fietsventielen en de juiste bandenspanning. Zo pomp je je fietsband goed op.
 • Ook de beste fietsband kan lek raken. Met ons stappenplan plak je zelf je band.

Speciaal voor jou geselecteerd

Tot25%korting
Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Alles voor de fiets 

Bekijk hier het volledige aanbod fietsverlichting, sloten, fietstassen, helmen en nog veel meer!

Vanaf63,95p/mnd
E-bike leasen 

Rijd op een gloednieuwe e-bike, inclusief service, voor een vast bedrag per maand. Da's fietsen zonder zorgen!