Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete niet leesbare kentekenplaat

Vraag gesteld door op 17 februari 2022

Ik heb een boete ontvangen voor 'een niet afdoende leesbaar kentekenbewijs' ik ben echter met de auto staande gehouden voor een 'te' vuile niet goed leesbare kentekenplaat. Nu wil ik bezwaar maken, echter kan ovj besluiten, als er een foto us van een re vieze kentekenplaat, hier alsnog een boete voor uit te schrijven, ook al wordt de onjuiste boete vernietigd?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert


U heeft een boete gekregen voor een vuile, niet leesbare kentekenplaat. U wilt bezwaar maken en vraagt of u alsnog een boete krijgt als de eerste boete wordt vernietigd.

Bezwaar maken

U kunt uiteraard bezwaar maken. Wanneer u kunt aantonen dat toen u werd bekeurd, uw kentekenplaat wel voldoende leesbaar was, dat ga ik ervan uit dat uw bezwaar wordt toegewezen. Maar is er een foto, waaruit blijkt dat de kentekenplaat toen niet (voldoende) leesbaar was, dan zal uw bezwaar worden afgewezen.

Proces-verbaal

Is er geen foto, maar blijkt uit het proces-verbaal (bekeuring) dat uw kentekenplaat niet (voldoende) leesbaar was, dan is het de vraag of uw bezwaar wordt toegewezen. In het algemeen geldt namelijk dat een door de politie opgemaakt ambtsedig proces-verbaal geldt als voldoende bewijs van de overtreding.

Nieuwe boete opleggen

Wanneer de oorspronkelijke boete wordt vernietigd, dan is het in principe alleen mogelijk om een nieuwe boete op te leggen, als dit voor een andere overtreding is dan een niet of slecht leesbare kentekenplaat.  

Meer informatie over een verkeersovertreding in Nederland kunt u lezen op onze website.