Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heb een Duitse auto zonder papieren gekocht!

Vraag gesteld door Ed Krul op 7 september 2017

Heb een Duitse auto zonder papieren gekocht. Geen instemming van de zulassungsstelle aan de RDW om een kenteken te verstrekken.
Vooraf nagegaan of de auto niet gestolen was. De RDW en de Duitse RDW&BKA gaven vooraf advies om in het koopovereenkomst te laten zetten dat de auto zonder papieren geleverd werd. Dan zou het wel lukken om de auto van een NL kenteken te voorzien.

Ben nu al weken bezig met de verkoper reageert niet, de Zulassungsstelle, de Politie Dortmunt en de ADAC sleepdienst. De Politie zei dat de auto via Volkswagen nog aan papieren zou kunnen komen. Om privacy redenen mag niemand wat zeggen over de laatste eigenaar (die volgens de verkoper dood zou zijn, wat niet waar is). 

De zulassungsstelle heeft de eis gesteld, dat de doorverkoper aan het bedrijf waar ik de auto heb gekocht, verklaart dat er geen papieren bij de auto waren. Men kan natuurlijk zeggen deze auto had u niet moeten kopen. De keurmeester van de RDW gaf tijdens de keuring aan dat het meestal wel lukt om het voertuig toe te laten.

Nog belangrijk: RDW reageert meestal klantvriendelijk en ook de andere instanties doen hun best. Maar goed ik geef niet op en tast in het duister. Wat is er achter de schermen echt aan de hand? Kunt u mij helpen of adviseren?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Auto zonder papieren
U heeft bij een autobedrijf in Duitsland een Volkswagen gekocht zonder papieren. Vooraf heeft u via de RDW en BKA (RDW in Duitsland) kunnen uitsluiten dat de auto van diefstal afkomstig is. Volgens de instanties zou het geen probleem moeten zijn om deze auto op Nederlands kenteken te krijgen. U wacht nu al weken op een reactie van de RDW. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Termijn
De RDW is afhankelijk van de KLA. Deze instantie dient op verzoek van RDW - tot geen bezwaar auto op NL-kenteken te zetten - binnen 6 weken te reageren of ze hiertoe geen bezwaar hebben.

Indien de 6 weken termijn nog niet verstreken is, dient u derhalve nog enige geduld op te brengen.