Wat moet ik doen met een Zeugenfragebogen?

Vraag gesteld door Vitus op 10 maart 2015

Mijn vrouw heeft een Zeugenfragenbogen ontvangen vanuit Duitsland, omdat haar auto geflitst is wegens te hard rijden. Ik (haar man) was de bestuurder. Op het betreffende formulier staat dat zij de 'Zeugnis' kan 'verweigern' als de bestuurder een familielid was. Wat houd dit in?
Moet ze zich beroepen op het Zeugnisverweigerungsrecht? en ontvangt ze dan zelf de bekeuring? Of moet ik gewoon mijn gegevens invullen en ontvang ik daarna de bekeuring? Wat is het verschil?

Antwoord van David

ANWB Expert

In eerste instantie ontvangt de kentekenhouder de boete, maar indien iemand anders de bestuurder was, kan dit worden aangegeven op het antwoordformulier. Het is een mogelijkheid een beroep te doen op het zeugnisverweigerungsrecht (verschoningsrecht),  maar u loopt het risico dat er een aanvullend onderzoek wordt ingesteld, waarvan de kosten voor uw rekening komen.

U kunt het beste uw gegevens invullen, waarna u de bekeuring ontvangt, zonder een beroep te doen op het Zeugnisverweigerungsrecht in verband met de eerder genoemde extra kosten.

Het is nog van belang te melden dat er bij bepaalde Duitse overtredingen strafpunten kunnen worden opgelegd. Zoals bijvoorbeeld bij snelheidsovertredingen vanaf 21 km/u te hard. De strafpunten worden op naam geregistreerd.  Bij 8 strafpunten binnen twee jaar heeft dat gevolgen voor het rijden in Duitsland.