Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat moet ik doen met een Zeugenfragebogen?

Vraag gesteld door Vitus op 10 maart 2020

Mijn vrouw heeft een Zeugenfragenbogen ontvangen vanuit Duitsland omdat haar auto geflitst is wegens te hard rijden. Ik (haar man) was de bestuurder. Op het betreffende formulier staat dat zij de 'Zeugnis' kan 'verweigern' als de bestuurder een familielid was. Wat houd dit in?

Moet ze zich beroepen op het Zeugnisverweigerungsrecht? en ontvangt ze dan zelf de bekeuring? Of moet ik gewoon mijn gegevens invullen en ontvang ik daarna de bekeuring? Wat is het verschil?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Uw vrouw heeft een Zeugenfragenbogen ontvangen vanuit Duitsland, vanwege een snelheidsovertreding. U, haar man, was de bestuurder. Moet uw vrouw zich beroepen op het Zeugnisverweigerungsrecht en ontvangt ze dan zelf de bekeuring? Of moet u uw gegevens invullen zodat de boete op uw naam komt?

Anders dan in Nederland wordt in Duitsland alleen de bestuurder vervolgd voor een overtreding en dus niet de kentekenhouder. Als iemand anders de bestuurder was, kan dit worden aangegeven op de Zeugenfragenbogen (door de getuige). Uw vrouw is niet verplicht de gevraagde verklaring af te leggen. Dit kan dan worden aangevinkt op het formulier (dat noemt men het gebruik maken van het Zeugnisverweigerungsrecht).

Ik adviseer u de gevraagde gegevens wel in te vullen. U ontvangt dan, als bestuurder, de boete. Doet u dit niet dan loopt u het risico dat er een aanvullend onderzoek wordt ingesteld, waarvan de kosten voor uw rekening komen.

Als u wel een verklaring terugstuurt dan moet het formulier naar waarheid zijn ingevuld. Zo niet dan is dat strafbaar.

Meer informatie over boetes uit Duitsland vindt u op onze website.