Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

auto lenen van een buitenlander?

Vraag gesteld door Anwbrijder op 4 augustus 2018

Ik wil voor een korte periode (ca 2 maanden) het auto van mijn moeder lenen, die in Duitsland woont. Het heeft een duitse kenteken. Ik zelf woon in Nederland en heb ook een auto met nederlandse kenteken. Gelden dezelfde voorwaarden zoals bij een lease?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u gedurende 2 maanden de Duits gekentekende auto van uw moeder mag lenen. U bent zelf Nederlands ingezetene.

De overheid zegt daar het volgende over;

''Als u in Nederland met een auto rijdt, moet u voor die auto bpm en motorrijtuigenbelasting betalen. Het maakt niet uit of de auto een Nederlands of een buitenlands kenteken heeft.

Hierop is een uitzondering. Het gaat dan om kort tijdelijk gebruik, bijvoorbeeld als u in het buitenland een auto hebt gehuurd om naar huis te rijden, omdat u bent gestrand op een buitenlands vliegveld. Voor dit tijdelijk gebruik is er de zogenoemde veertiendagenvrijstelling. Dit betekent dat u 1 keer per jaar voor hetzelfde kenteken een vrijstelling kunt krijgen. U kunt deze vrijstelling digitaal aanvragen''.

U zou zonder veel moeite dus best een ontheffing aan kunnen vragen maar dat betreft slechts maximaal 14 dagen. Gedurende twee maanden met Duits kenteken rijden lukt dat legaal dus niet. Puur vanwege fiscale redenen.