Naar artikel

Het Spoorwegmuseum

Tot 50% korting

Ontdek hoe de trein de wereld heeft veranderd in het Spoorwegmuseum!

Het leukste station van Nederland

Het Spoorwegmuseum komt echt tot leven in de verschillende attracties. Stap in het rijtuig van de Koninklijke Familie. Maak een spannende rit in het donker langs levensgrote stalen monsters. In het Stoomtheater nemen acteurs je mee naar het tijdperk van de Oriënt Express. En in De Vuurproef, een prijswinnende 4D-simulator, bestuur je zelf een trein!

Pendeltrein

Laat je bezoek beginnen op Utrecht CS en stap in de pendeltrein die elke uur vertrekt. Deze stopt midden in het Spoorwegmuseum.
Ga elke dinsdag mee met een gratis instaprondleiding langs de bijzondere plekken van het museum! De rondleiders zitten vol verhalen en anekdotes: een leuke manier om het museum op een andere manier te ontdekken! De rondleiding start om 12.00 uur. Reserveren is niet mogelijk, per rondleider kunnen 20 personen mee en vol is vol.

Van het verleden naar de toekomst

Naast dat er in het Spoorwegmuseum heel veel te leren is over de geschiedenis van treinen en alles wat daarmee te maken heeft, kan je nu ook de toekomst bekijken! Nieuw in het Spoorwegmuseum is de presentatie over de Hyperloop: de trein van de toekomst! Deze vacuümtrein kan in een buis zonder luchtdruk snelheden halen van boven de 1000 km/u. Studenten van de TU Delft bouwden in 2017 een prijswinnend prototype en deze ‘Pod’ is nu in langdurig bruikleen gegeven aan het museum!

Kijk hier voor meer informatie over tentoonstellingen en evenementen in het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum: een avontuur voor jong en oud

Het Spoorwegmuseum is meer dan treinen kijken. Het is een echte belevenis. Hoe dan? Met spannende attracties die niet zouden misstaan in een pretpark! In Stalen Monsters rij je in een achtbaankarretje langs levensgrote stoomlocomotieven en krijg je het verhaal mee van de mensen die bij het spoor werk(t)en. Maak een bloedstollende virtuele treinreis in De Vuurproef en ervaar hoe het is om zelf een trein te besturen.

Nieuw deze zomer

Vergeet niet de knetterende tentoonstelling ‘Onder Hoogspanning’ te bezoeken. Hoe werkt dat nou, een elektrische trein? In de tentoonstelling ontdek je hier van alles over door zelf aan de slag te gaan. 

Wij bieden momenteel twee verschillende tickets aan voor Het Spoorwegmuseum:

  • Reguliere tickets: € 3,50 korting - geldig voor een bezoek t/m 7 januari 2024
  • Dinsdag deal tickets: 50% korting - geldig voor een bezoek op een dinsdag in de periode t/m 19 december 2023, uitgezonderd de dinsdagen in de schoolvakanties. Klik hier voor meer uitjes met een dinsdag deal

Aanvullende ticketinformatie

  • Kinderen t/m 3 jaar hebben gratis toegang (m.u.v. bepaalde evenementen zoals Dagje uit met Thomas). Hier hoef je geen ticket voor aan te schaffen.
  • Dinsdag deal tickets niet geldig op dinsdagen in de schoolvakanties.
  • Je kunt de tickets laten scannen vanaf je telefoon/tablet of neem de tickets geprint mee.
  • Museumkaarthouders ontvangen gratis toegang tot het Spoorwegmuseum.
  • Het Spoorwegmuseum is geschikt voor bezoekers in een rolstoel, met uitzondering van de treinen en de attractie Stalen Monsters.
  • Kom je met het openbaar vervoer? Vanaf Utrecht Centraal rijdt er elk uur een pendeltrein naar station Maliebaan. Je stapt dan in het museum uit.
  • Het Spoorwegmuseum beschikt over een eigen parkeerterrein. Hier kan je betaald parkeren. Tickets kosten € 12,- en zijn verkrijgbaar bij de kassa’s.
  • Check de ANWB Routeplanner om je route naar Het Spoorwegmuseum te plannen met de auto, het OV, de fiets of te voet.

Let op: tickets zijn uitsluitend via deze website te verkrijgen en niet in de ANWB-winkels.