Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een dagje uit in het Groene Hart

Varen, fietsen, wandelen & relaxen

Tegen de achtergrond van oer-Hollandse landschappen, is het Groene Hart een speeltuin voor mens én natuur. Relaxen om de hoek!

Wellicht stond je er nooit bij stil, maar het Groene Hart is bijna het grootste recreatiegebied van Nederland. Geografisch beslaat het drie provincies: Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. Globaal wordt het Groene Hart omringd door – even met de klok mee – Amsterdam, Hilversum, Utrecht, Culemborg, Gorinchem, Dordrecht, Rotterdam, Zoetermeer, Leiden en de Haarlemmermeerpolder. De grootste stad in het Groene Hart is Gouda.

Varen & ervaren

Het Groene Hart waterrijk noemen, is een understatement. Je vindt er naast rivieren, kanalen en schattige slootjes vooral veel plassen en meren; elk met een eigen karakter. Zo zijn de Nieuwkoopse en Reeuwijkse Plassen door de omringende Natura 2000-gebieden (Europees netwerk van beschermde natuurgebieden) een ideale bestemming voor rustzoekers. Hou je van (sport)duiken, dan plons je in de Loosdrechtse Plassen. De Vinkeveense Plassen tellen daarnaast een lekker luie ligplas. Door de kruip- en sluipdoor-slootjes lenen de Westeinder Plassen zich perfect voor sloeptochtjes. De Kagerplassen kenmerken zich weer door vijf grotere eilanden, waarvan er drie zelfs permanent zijn bewoond. Kagereiland is daarvan het grootst. Via een flits-oversteek bereik je hier het gezellige dorp Kaag met zijn prachtige geveltjes.

Gedrenkt in historie: molens, forten en kastelen

Het Groene Hart is letterlijk gedrenkt in historie. Of het nu gaat om de beroemde Molens van Kinderdijk, of de forten van de Hollandse Waterlinie (tip: Fort Wierickerschans bij Bodegraven), water speelt de hoofdrol. Dat het cultureel-historisch ook divers is, zie je weer aan het Zilvermuseum in Schoonhoven, Kasteel De Haar (het grootste van Nederland) in Haarzuilens en de 15e-eeuwse Markt in Gouda met de beroemde Waag en het oude Stadhuis.

Fietsen, wandelen & kanoën

In het Groene Hart zijn talloze fiets- en wandelroutes uitgezet. De ANWB heeft zelfs een speciale fietskaart voor deze regio. Een vrij bijzonder wandelparcours is de Loetbosroute, die – inderdaad – tien kilometer lang voert langs (terugkerend) broekbos, zoals het Krimpenerhout, een uniek decor in het veenweidenlandschap.  Voor het echte Groene Hart gevoel kun je op de fiets stappen voor de 35 kilometer lange Kanis-Oukooproute. Onderweg ontdek je de typische open weilanden, brede sloten, lintdorpjes en historische riviertjes als de Grecht en de Aa. En met zoveel water leent het Groene Hart zich uiteraard ook perfect voor kanotochten, zoals de Linschoten-route naar, of vanaf Oudewater. Dat is vijf uur waterpret!

Tickets voor een dagje uit met korting 

Vind hier je tickets voor de leukste dagjes uit van Nederland met ledenvoordeel of korting.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.