Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in Haarlem

Haarlem is een bruisende stad aan het Spaarne, met een rijke historie en prachtige monumenten en andere bezienswaardigheden. Struin door de gezellige straatjes in de Haarlemse binnenstad en ontdek de grote diversiteit aan winkels. Strijk neer op een van de vele terrassen voor een heerlijk Haarlems Jopenbiertje of bezoek de talrijke musea, theaters of podia. Natuurliefhebbers vinden het strand en de duinen op een steenworp afstand. Kortom, Haarlem is de ideale bestemming voor een dagtrip of een weekendje weg, ook met kinderen.

Parkeren in Haarlem

Met de auto naar Haarlem? Er zijn verschillende parkeermogelijkheden in de stad. Van parkeren op straat, in parkeergarages en op P+R locaties. We zetten alle opties en tarieven op een rij.

Centrum

In het centrum van Haarlem wandel je door eeuwenoude straten en langs talloze rijksmonumenten. Hier vind je gezellige café's, de leukste boetiekjes en interessantste musea. Wie lekker een middagje wil shoppen, slaagt waarschijnlijk het beste in de Schagchelstraat, waar veel bijzondere kleine winkels te vinden zijn. Lunchen en winkelen combineer je het makkelijkst in de Lange Veerstraat. Zoek je luxe dan is de Zijlstraat de place to be. Wil je iets bijzonders, ga dan langs bij Van der Pigge, een oude drogisterij waar ze losse specerijen en echte Haarlemmer olie verkopen. De drogisterij zit in de Gierstraat waar nog meer bijzondere winkeltjes te vinden zijn.

Een rondvaart door het centrum

Bekijk de binnenstad vanaf het water met de rondvaartboot. Tijdens een 50 minuten durende tocht meert de boot onder andere aan bij het Teyler’s museum, de Jopenkerk en het Frans Hals Museum. Vind je 50 minuten te kort? Kies dan voor een ticket voor de 24 uurs Hop-on Hop-off boot waarmee je op je eigen tempo de historische binnenstad bezichtigt.

Musea

De geschiedenis van Haarlem komt tot leven in het Teylers Museum aan het Spaarne, dat alleen al vanwege het bijzondere pand een bezoekje waard is. In de minstens even prachtige 18de-eeuws ingerichte zalen vind je naast de vaste collectie ook interessante tijdelijke tentoonstellingen. Voor kinderen zijn er allerlei leuke workshops in het museum. In de oude horlogewinkel van de familie Ten Boom wordt het indrukwekkende verhaal van verzetsstrijdster Corrie ten Boom verteld. Tijdens een rondleiding ga je door smalle gangetjes van het huis naar de geheime kamer waar de familie onderduikers schuil hield.

Lekkernijen

Geniet in het centrum van verschillende lokale lekkernijen, waaronder echt Haarlems Jopenbier, gemaakt in de stadsbrouwerij. De brouwerij zit in de indrukwekkende Jopenkerk, waar je ook iets kunt leren over het brouwproces en natuurlijk ook heerlijk kunt ontspannen in het grand café of restaurant. Wie lekker en betaalbaar wil eten, is bij Biercafé Bruxelles op de juiste plek. In dit traditionele bruine café eet je typische eetcafé-gerechten. Naast de biefstuk en entrecote eet je hier ook prima vegetarische maaltijden.

Culturele hotspots

De Oerkap aan de overkant van de rivier de Spaarne vlakbij het spoor is een oude leerlooierij en drijfriemenfabriek, waar nu een restaurant met stadsstrand zit. Daarnaast verhuurt De Oerkap ruimtes in het gebouw aan muzikanten, waardoor een interessante combinatie van horeca en cultuur is ontstaan. Nog geen 400 meter verderop aan het Spaarne zit nog een gezichtsbepalend gebouw: de oude Droste fabriek uit 1890. 

Kassen

Iets buiten de stad ligt stadspark de Kweektuin, waar je in het Kweecafé tussen het groen kunt genieten van een hapje of drankje. De kinderen kunnen hun gang gaan in de speelhoek of buiten bij de kinderboerderij en de natuurspeeltuin. Haarlem heeft ook een Dakkas, een grote kas op het dak van parkeergarage de Kamp middenin de stad. Hier kun je eten of drinken met uitzicht tot aan de duinen. En dan is er nog een strandtentachtige kas aan de Veerplas, aan de rand van Haarlem, waar vaak muziek is of theater en film en waar creatieve activiteiten worden georganiseerd. Ook hier worden seizoensgebonden producten geserveerd.

Wandelen

De eerste wandelroute is een echte stadswandeling en brengt je langs leuke bijzondere plekjes en architectonische hoogtepunten. Wil je de natuur in, dan vindt je op 4 km buiten de stad Nationaal Park Zuid Kennemerland. Hier zijn een paar mooie wandelroutes te maken over de duinen en door bossen met groene naaldbomen en bont gekleurde loofbossen. Het strand van Bloemendaal ligt op nog geen 8 km van het centrum van Haarlem.

Fietsen

Ook op de fiets kun je in en rond Haarlem prachtige tochten maken. Bijvoorbeeld de Manpadroute waarbij je via de binnenduinrand langs een lint van weelderige buitenplaatsen fietst. Of de Spaarnwouderoute die 17de- en 18de-eeuwse verdedigingslinies doorkruist.

Praktisch

Haarlem heeft twee treinstations, een goede busverbinding met Schiphol en de stad is prima aan te rijden vanuit Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Bij de toegangswegen van de stad vind je routeaanwijzingen voor de openbare parkeergarages. In het centrum is weinig parkeergelegenheid op straat. Fietsen kunnen gratis worden gestald in één van de bewaakte en overdekte fietsenstallingen.