Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in Zuid-Limburg

Onze tips voor een dagje uit of een vakantie

Je vindt er wijngaarden, kastelen, oude stadjes en heuvels. Is dit Zuid-Frankrijk? Nee, Zuid-Limburg, waar het bourgondisch blijft genieten.

Zo voorbij Geleen lijkt de snelweg A2 langzaam over te gaan in de Route du Soleil, want hier in Zuid-Limburg waan je je bijna in de Ardèche, of de Provence, zo met de in zon soezende heuvels, de wijn van het land en stadjes met Romeinse roots. Voeg daarbij de gastvrije bevolking met hun zachte taaltje en de vakantiesfeer is compleet.

Bezienswaardigheden

Het sprookjesachtige Kasteel Hoensbroek heeft alles wat je van een klassiek bastion mag verwachten. Ontdek de prachtige balzaal, beklim de middeleeuwse toren, zoek de geheime kamer en bibber in de eeuwenoude kerker. Kortom, dwaal rond en laat het avontuur je leiden. In de kelderkeuken kun je nog pannenkoeken eten (update november 2020: vanwege de coronamaatregelen is dit momenteel niet mogelijk). Historisch en enerverend is ook een ritje met de stoomtrein over de Miljoenenlijn. Geniet vanuit de nostalgische pluche zetels van de betoverende vergezichten op het unieke Zuid-Limburgse heuvelland.

Wat is er te doen?

Leuk voor gezinnen is de GaiaZOO in Kerkrade. Volgens velen is dit een van de mooiste dierentuinen van Nederland, waar je in één dag over de gehele wereld reist. Bovendien is het door ANWB-leden in 2020 uitgeroepen tot het leukste uitje van Nederland. Weet je wie ook uit Zuid-Limburg komt? Max Verstappen! Bij Outdoor Karting Vaals, de enige buitenbaan van Limburg, kun je in zijn rem/voetsporen treden. Helemaal interactief is het Discovery Museum in Kerkrade, een doe & ontdekmuseum op techniekgebied.

Wandelen & fietsen

Geen zin om heuvel op, heuvel af te lopen? Geen probleem. Zuid-Limburg heeft ook vlakke routes, zoals vanuit het monumentale Eijsden, waarna je door graslanden, langs wilgenbossen en in ware bloemen –en vlinderparadijsjes wandelt. Deze route (en veel meer!) is ook te vinden in de ANWB Wandelgidsen. Ook van de ANWB is de Fietsroute Langs Limburgse Lekkernijen. De route (46 km) voert langs – uiteraard – vlaaien, maar ook langs biertjes.

Eten & drinken

Zuid-Limburg kent inmiddels veel wijngaarden, waar proeverijen worden georganiseerd. Zoals op Domein Holset, in de gelijknamige plaats, waar je eerst over het landgoed wordt rondgeleid. Daarna kun je genieten van de lokale wijnen, rood, wit en ook bruisend. Overal op het menu in deze regio vind je zuurvlees, maar spreek het nooit zo uit. Zoervleisj klinkt hier beter. Zuur is het overigens ook niet. Het gerecht bestaat uit stoofvlees, dat is gemarineerd in azijn. De smaak is echter zoet, door de toevoeging van ontbijtkoek en ja, stroop.

Verblijf

Doe je een stedentripje Maastricht, dan is het comfortabele Novotel (vier sterren) zeker een optie. Uiteraard vind je ook tal van campings in Zuid-Limburg, zoals De Watertoren, die ideaal is voor mensen met een (grotere) camper.

Misschien vind je dit ook interessant:

Tickets voor een dagje uit met korting 

Vind hier je tickets voor de leukste dagjes uit van Nederland met ledenvoordeel of korting.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.