Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo profiteer je van de zonnepanelen van je buren!

Zonder zonnepanelen toch goedkope zonnestroom

Inmiddels ligt op bijna een derde van de Nederlandse daken zonnepanelen. Dat is veel, maar de kans is dus nog steeds twee keer zo groot dat jij ze niet hebt. Gelukkig kun je ook zonder zonnepanelen profiteren van goedkope zonnestroom. We leggen het je uit.

Gratis stroom als de zon schijnt, dat is de belofte van zonnepanelen. Niet voor niks hebben ondertussen zo’n tweeënhalf miljoen huishoudens panelen op het dak liggen. Helaas zijn zonnepanelen niet voor iedereen weggelegd. Zo zal je eerst een paar duizend euro moeten investeren voor ze op je dak liggen. Of misschien woon je in een huurhuis of appartement en zijn zonnepanelen geen optie. Maar niet getreurd…

Goedkope zonnestroom zonder zonnepanelen

Er is nog een manier om van goedkope en soms zelfs gratis zonnestroom te profiteren: met een dynamisch energiecontract. In plaats van je elektriciteitstarieven voor een jaar of langer vast te zetten variëren ze van uur tot uur. Bij ANWB Energie betaal je naast een vast bedrag per maand alleen de inkoopprijs voor stroom en gas. Steeds wisselende tarieven klinkt misschien spannend, maar dat valt wel mee. Zo lagen onze tarieven de afgelopen jaren bijvoorbeeld 85 procent van de tijd onder die van een gemiddeld vast contract.

'Gratis' stroom of zelfs geld toe

Niet alleen de vraag naar elektriciteit bepaalt de prijzen, ook het aanbod is belangrijk. Doordat we in Nederland steeds meer windmolens en zonnepanelen hebben - bijvoorbeeld op het dak van je buren- is stroom goedkoper als het waait of de zon schijnt. Zeker in het weekend komt het geregeld voor dat de inkoopprijs van stroom onder nul ligt. Het aanbod van groene stroom is dan groter dan de vraag. Zo kun je met ANWB Energie van goedkope én duurzame zonne-energie profiteren, zelfs zonder panelen op je dak. 

Zo kunnen dynamische stroomtarieven er van uur tot uur uit zien. Dit was zondag 26 mei 2024. De blauwe stippellijn is het gemiddelde dynamische tarief, niet het gemiddelde stroomtarief volgens het CBS. Dat lag in mei 2024 op € 0,1729. Ook als de stroom zelf gratis of een negatieve stroomprijs heeft betaal je nog wel energiebelasting.

Weten wat jij kunt besparen met ANWB Energie?

Met de eerlijke tarieven van ANWB Energie zit je altijd goed. Zelfs zonder je verbruik te sturen ben je op de lange termijn bijna altijd goedkoper uit dan met een vast contract. Kun je ook je stroomverbruik nog een beetje sturen, door bijvoorbeeld je vaatwasser tussen 9 en 17 uur te laten draaien? Of door vooral je wasmachine en droger in het weekend te gebruiken? Dan kun je nog veel meer besparen: bijna 300 euro per jaar of zelfs een kleine 1.000 euro als je ook je elektrische auto thuis oplaadt. Dat is goed voor de portemonnee én voor het milieu. Je helpt dan mee om zoveel mogelijk duurzame energie te gebruiken en dat scheelt kolen en gas.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.