Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Btw op energie tijdelijk van 21% naar 9%

Gaan we dan ook echt minder betalen voor stroom en gas?

Als tegemoetkoming voor de gestegen energiekosten van het afgelopen jaar verlaagt het kabinet het btw-tarief op energie. Je betaalt vanaf 1 juli tot en met het eind van 2022 geen 21% maar 9% btw, maar gaan we daardoor ook allemaal minder betalen?

Hoewel een btw-verlaging in de koudere en daarmee duurdere maanden voor de consument veel gunstiger had uitgepakt, zijn lagere kosten natuurlijk altijd mooi meegenomen. Voor de meeste mensen zullen de energiekosten het komende half jaar inderdaad lager uitvallen, maar dat geldt niet voor iedereen. Hoe gek het ook klinkt: het kan zijn dat je de door verlaging van het btw-tarief juist (iets) meer gaat betalen dan voorheen.

De verlaging van de btw is namelijk van toepassing op alle onderdelen van de energierekening. Niet alleen op de energie die je verbruikt. De verlaging moet door de energieleverancier ook worden doorgevoerd in de vaste leveringskosten en netbeheerkosten. Over de verschillende energiebelastingen en overheidsheffingen wordt ook btw geheven. Op die punten wordt energie het komende half jaar wel voor iedereen goedkoper.

Vermindering Energiebelasting

Een ander onderdeel van je energierekening is Vermindering energiebelasting. Dat is een korting die van je de overheid krijgt, ook al vanwege de hoge energieprijzen. Doordat ook daar de btw van 21% naar 9% gaat krijg je minder korting. Dus eigenlijk is het een tijdelijke vermeerdering van energiebelasting, of een vermindering van de vermindering... Het is maar hoe je ernaar kijkt.

Het scheelt ongeveer € 7 per maand met het hogere btw-tarief. Een relatief klein verschil, maar als je een laag stroomverbruik hebt zou dit verschil juist kunnen zorgen voor een iets hogere energierekening.

Ook geen lagere energiekosten als…

Er zijn daarnaast nog een aantal situaties waarin je mogelijk weinig van deze compensatie zal merken:

  • Je verbruikt zo weinig dat je al aan het minimumbedrag zit.
  • De keuze die de energieleverancier maakt: verwerken ze het tijdelijk in je voorschotbedrag of gaan ze het pas met je verrekenen op de jaar- of eindrekening? Als je de jaar- of eindrekening binnenkort al krijgt zal de energieleverancier zeer waarschijnlijk daarop wachten.
  • Heb je een variabel energiecontract dan bestaat de kans dat de energieleverancier op dat moment ook je energietarieven aanpast.
  • Bij een dynamisch energiecontract verbruik je energie tegen de inkoopprijs, maar met veranderende inkoopprijzen kan het zijn dat je een ander maandelijks voorschotbedrag krijgt voorgesteld.

Zoals gezegd: in de meeste gevallen zal de verlaging van de btw betekenen dat je vanaf 1 juli tot en met 31 december 2022 ook echt lagere energiekosten zult hebben, maar helemaal vanzelfsprekend is dit dus niet. 

Openbare laadpalen

De tijdelijke btw-verlaging is ook van toepassing op de laadtarieven bij publieke laadpalen. Het lijkt erop dat diverse aanbieders het moment ook aangrijpen om de gestegen energiekosten door te berekenen aan de klant. Door de btw-verlaging valt het tarief mogelijk alsnog lager uit. Bij de ANWB laadpas daalt het tarief voor regulier laden van een elektrische auto met 2 cent per kwh, naar €0,36.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 800.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.