Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Crashtesten voor verkeersveiligheid

De ANWB is al jaren partner van Euro NCAP, het onafhankelijke Europese instituut dat auto’s test op veiligheid bij botsingen. Het testinstituut is een samenwerkingsverband van zes Europese overheden (waaronder de Nederlandse) en belangenorganisaties op het gebied van verkeersveiligheid zoals de ANWB.

Euro NCAP heeft een gestandaardiseerde botsproef ontwikkeld waarmee auto’s zo objectief mogelijk getest kunnen worden op veiligheid. Niet alleen de veiligheid van de inzittenden, maar ook die van andere verkeersdeelnemers.

Testresultaten op anwb.nl

Als partner van Euro NCAP ontvangt de ANWB alle testresultaten en filmpjes van de botsproeven die je via deze site kan bekijken. Daarnaast denkt de ANWB steeds mee over het aanscherpen van de tests, zodat auto’s nog veiliger worden. Want veiligheid is nooit klaar, het kan altijd beter!

De crashtest

Euro NCAP test op verschillende soorten botsingen, zoals frontaal, zijwaarts, tegen een paal en tegen een voetganger. Ook de veiligheidssystemen in de auto worden getest, denk aan de ESC (electronic stability control) en de gordelverklikker.

De veiligheid wordt vervolgens uitgedrukt in sterren. Hoe meer sterren, hoe veiliger, waarbij 5 sterren voor zeer veilig staat. Ook kun je zien wat de risico’s van een botsing zijn voor de verschillende inzittenden – volwassenen, kinderen – en voetgangers.

5 sterren auto’s

De uitkomsten van deze botsproeven zijn heel belangrijk voor de autofabrikanten. Haalt een automodel een lage score, dan voeren fabrikanten vaak verbeteringen door om tóch meer sterren te bemachtigen, waardoor ook de auto beter zal verkopen.

Bij de start van Euro NCAP in 1996, leek 5 sterren onhaalbaar. De Renault Laguna was in 2001 de eerste auto die de hoogste score haalde. De eisen zijn sindsdien nog verder aangescherpt, maar toch weten vele merken nu ook 5 sterren te halen.

De Euro NCAP is een onafhankelijk testinstituut. Autofabrikanten hebben geen invloed op de proeven of op de resultaten.

Crashtest opzoeken

Testresultaten worden gepubliceerd op de autoportal. De artikelen kun je terugvinden door in de zoekmachine het trefwoord 'crashtest' in te geven.

Zoeken