Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tol in Belgie

Geen Belgische tol voor personenauto's (januari 2018)

Vakantiegangers die komende zomer door België rijden hoeven zich geen zorgen om tol te maken. Dat geldt ook voor campers die geladen soms boven 3500 kg uit komen. Vanwege invoering van tol voor vrachtauto’s en de aankondiging van de Vlaamse verkeersminister om tol voor personenauto’s te gaan bestuderen, ontving de ANWB veel verontruste reacties. Door protestacties met ANWB-leden wist de ANWB tot nu toe plannen voor tol voor personenauto’s in België en Duitsland van de tekentafel te halen.

Standpunt ANWB over tol in België

De ANWB verzet zich tegen de tol die een barrière gaat opwerpen voor bezoek aan de buren. ‘We zijn decennia bezig geweest om barrières in de Benelux weg te halen, die nu in een klap weer terug zijn. De bond heeft ook kritiek op het voornemen om alleen buitenlandse automobilisten de tol te laten betalen. Vlaamse automobilisten zouden worden ontzien of vermindering krijgen. Daarnaast is de toeristenbond tegen verdere wildgroei van tolsystemen en stickers om door Europa te rijden.

Er ligt nog geen concreet plan bij de Vlaamse verkeersminister. De ANWB verwacht dat de plannen in België nog wel tot enige discussie gaan leiden. Niettemin zal de ANWB zodra een concreet plan of tafel ligt, bezien welke stappen kunnen worden gezet.