Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Identiteitsfraude paspoorten

Reizigers hebben regelmatig te maken met de praktijk van achterhouden of kopiëren van paspoorten. Daarmee lopen ze de kans op identiteitsfraude: transacties (b.v. contracten voor mobieltjes, autohuur of huizenhuur die met gebruik van de paspoortdata worden aangegaan). Deze soort fraude is afgelopen jaar verdubbeld tot 1.724 meldingen ten opzichte van 805 meldingen in 2015.

Wat vindt de ANWB?

Ondernemers in de horeca en verhuur moeten reizigers niet bloot stellen aan dit risico. Daarvoor moeten ze toelaten dat de app van de overheid wordt gebruikt of een beschermhoes over het paspoort. Op het innemen van identiteitsdocumenten anders dan voor controle moet een verbod komen.

Acties en resultaat

ANWB schreef het ministerie van Binnenlandse Zaken aan op het probleem. Dit beloofde door verbeterde voorlichting aan ondernemers en publiek, de zaak te verbeteren op de Nederlandse markt. In april 2017 zijn de eerste acties vorm gegeven. Het ministerie onderzoekt de mogelijkheden om het bsn-nummer op een pagina te zetten die niet gekopieerd wordt.  ANWB maakte met het Kroatisch verkeersbureau afspraken over samenwerking met de sector voor het toelaten van paspoorthoezen.

ANWB-belangenbehartiger

Mike Pinckaers