Naar de inhoudlogo ANWB - ga naar homepageANWB Homepage

Lopen en recreatief wandelen

In de media en bij discussies op verkeersgebied komt de voetganger relatief weinig aan bod. Terwijl deze manier van verplaatsen een fundamenteel onderdeel is van mobiliteit in steden en belangrijk is voor recreatie. Daarnaast zijn er zorgen over de meer dan 20.000 voetgangersongevallen per jaar, vaak met ernstige gevolgen.

Lopen en wandelen vragen om meer aandacht

De ANWB is actief betrokken bij het Nationaal Masterplan Lopen (NML), dat als doel heeft lopen en wandelen te bevorderen als volwaardige modaliteit binnen het mobiliteits- en vrijetijdsbeleid. Dit sluit aan bij de missie van de ANWB om bij te dragen aan veilige, toegankelijke en duurzame mobiliteit voor iedereen. Lopen is populair: 94% van de Nederlanders wandelt. Daarnaast draagt lopen bij aan gezondheid, sociale cohesie en leefbaarheid. Toch krijgt lopen nog onvoldoende aandacht in beleidsagenda’s.

Wat vindt de ANWB?

Lopen/wandelen moet een volwaardige plaats krijgen in het mobiliteitsbeleid. Dat betekent dat voetgangersvriendelijke infrastructuur en een veilige loopomgeving prioriteit moeten krijgen. De ANWB pleit voor een mobiliteitsbeleid waarin lopen wordt gestimuleerd en gefaciliteerd, zodat het een vanzelfsprekende keuze wordt voor zowel recreatieve als functionele verplaatsingen.

 Wat de ANWB wil bereiken?

De ANWB zet zich in voor:

  • Investeringen in voetgangersinfrastructuur: veilige oversteekplaatsen, bredere trottoirs, minder obstakels en goed onderhouden wandelroutes.
  • Integratie in mobiliteitsplannen: lopen opnemen als volwaardige modaliteit in stedelijke en recreatieve mobiliteitsplannen.
  • Veiligheid en bewustwording: vermindering van voetgangersongevallen door bewustwordingscampagnes en samenwerking met overheden en wegbeheerders.
  • Stimuleren van actieve mobiliteit: wandelen en fietsen als duurzame vervoersopties promoten en ondersteunen.

Wat de ANWB doet

Hieronder onze inzet op het gebied van lobby en belangenbehartiging:

  • Versterking van de positie van voetgangers: de ANWB pleit voor een prominente plaats voor voetgangers in het mobiliteitsbeleid. Dit vraagt om een verschuiving in de aandacht van gemotoriseerd verkeer naar het bevorderen van lopen en wandelen.
  • Investeringen in infrastructuur: er is een dringende behoefte aan meer investeringen in voetgangersinfrastructuur. Dit omvat veilige oversteekplaatsen, bredere trottoirs en goed onderhouden paden om de veiligheid en aantrekkelijkheid van lopen te verbeteren.
  • Integratie in mobiliteitsplannen: de ANWB roept op tot een betere integratie van voetgangers in zowel stedelijke als recreatieve mobiliteitsplannen. Dit houdt in dat plannen voor nieuwe wijken en stadsvernieuwing altijd rekening moeten houden met de behoeften van voetgangers.
  • Promotie van actieve mobiliteit: lopen moet niet alleen als recreatieve activiteit worden gezien, maar als een essentiële modaliteit voor dagelijks vervoer. De ANWB stimuleert het gebruik van wandelen en fietsen als milieuvriendelijke vervoersopties.
  • Bevordering van veiligheid: de ANWB pleit voor maatregelen die gericht zijn op het verminderen van voetgangersongevallen. Dit omvat bewustwordingscampagnes en samenwerking met overheden en wegbeheerders om de veiligheid van voetgangers te waarborgen.
  • Samenwerking met partners: de ANWB werkt samen met maatschappelijke organisaties, overheden en kennisinstellingen om een loopcultuur te bevorderen. Dit gezamenlijke belang versterkt de lobby voor voetgangersrechten en infrastructuurverbeteringen.
  • Groene en duurzame steden: de ANWB ondersteunt het creëren van groene, en leefbare steden waar wandelen wordt aangemoedigd. Dit draagt bij aan de sociale cohesie, gezondheid en het milieu.
  • Borgen en (door)ontwikkelen van de kwaliteit en bekendheid van recreatieve wandelnetwerken, zowel regionaal als landelijk (actie 8 NML).
  • Onderzoeken welke doelgroepen met welke middelen/ interventies tot (meer) lopen aangezet kunnen worden, met specifieke aandacht hoe professionals en intermediairs (zorgprofessionals, huisartsen, schuldhulpverleners, woningcorporaties, etc.) hier een rol in kunnen spelen (actie 15 NML).

Conclusie

De ANWB pleit voor een structurele verbetering van de voetgangerspositie in Nederland. Dit vraagt om gerichte investeringen, beleidsmatige integratie en meer aandacht voor veiligheid en infrastructuur. Wandelen moet worden gezien als een essentieel onderdeel van een duurzame en inclusieve samenleving. De ANWB blijft zich op allerlei manieren inzetten om lopen een vanzelfsprekende en aantrekkelijke keuze te maken.