Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB wil betere dienstregeling NS in weekenden en vakanties

De ANWB dringt erop aan om de dienstregeling van NS te verbeteren in de weekenden en vakantieperiodes. Reizigers die dan zijn aangewezen op de trein zijn nu kind van de rekening: de dienstregeling wordt in deze periodes versoberd en onderhoud aan het spoor wordt juist op deze tijdstippen verricht. Dit gebeurt veelal zonder acceptabele alternatieven qua reisduur.

Overleg over nieuwe concessie

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een nieuwe concessie voor het hoofdrailnet voor de periode 2025 - 2033. Daarin is nauwelijks zekerheid verschaft voor een fatsoenlijke dienstregeling in de weekenden en vakantieperiodes. De ANWB wil samen met Platform Gastvrij Nederland – het samenwerkingsverband van gastvrijheidsondernemers - in overleg met de staatssecretaris voordat een definitief besluit over de concessie valt (zie brief ANWB en Gastvrij Nederland).

 

Duurzaam reizen in vrije tijd

De ANWB vindt dat de staatssecretaris met het  nieuwe concessievoorstel onvoldoende handelt naar de eigen klimaatdoelstellingen. Daarvoor moeten reizigers ook in de vrije tijd liefst duurzamer gaan reizen. Bovendien groeit het aantal mensen zonder auto die afhankelijk zijn van het OV voor bezoek aan familie of het maken van een uitstapje. Het ondervangen van de groeiende mobiliteitsvraag  zal ook voor een proportioneel deel moeten plaatsvinden door OV. Het wegverkeer slibt inmiddels steeds vaker dicht en voor de komende jaren wordt daar nog eens een groei van 10% verwacht. Het spoor zit nog niet aan de hoeveelheid reizigers van voor 2019 en in de weekends en vakantieperiodes wordt veel capaciteit onbenut gelaten. 

 

Zie ook

ANWB Belangenbehartiging