Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB en grote Haagse werkgevers gaan ‘spreiden en mijden’

De ANWB en andere grote werkgevers in Den Haag spreken zich gezamenlijk uit en zetten zich in voor ‘spreiden en mijden’ door hybride werken (gedeeltelijk thuis, gedeeltelijk op kantoor) te faciliteren. Zij willen Den Haag mede bereikbaar houden door hybride werken te stimuleren tegen de spitsdrukte. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, willen zij met deze oproep zorgen voor spreiden van het woon-werkverkeer om de terugkeer van de drukte op de weg en in het OV tegengaan.

Inzet en invulling hybride werken

De maatregelen rondom Covid-19 hadden een duidelijke invloed op het mobiliteitsgedrag. Het was minder druk op de weg en in het openbaar vervoer. Pieken in de mobiliteit waren er nauwelijks. De organisaties hechten eraan dat de piekdrukte niet terugkeert. Op dit moment doen zeven grote Haagse bedrijven, de Rijksoverheid, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag al mee. De werkgevers spreken commitment uit en geven invulling aan hybride werken waardoor er meer buiten de spits kan worden gereisd. Zij worden hierbij ondersteund door Bereikbaar Haaglanden en Rijnland en wisselen onderling voorbeelden uit. Zij nodigen andere bedrijven uit om mee te doen om het effect zo groot mogelijk te maken. 

Oproep aan andere werkgevers

‘De coronacrisis heeft laten zien dat het kan: meer thuiswerken en reizen op andere momenten van de dag. Den Haag was daardoor veel beter bereikbaar’, vertelt wethouder Robert van Asten (Mobiliteit) van de gemeente Den Haag. ‘Zo stonden er in de ochtend en middag nauwelijks nog files op de Utrechtsebaan. Dat is goed voor de economie en draagt ook bij aan een betere luchtkwaliteit. Dat zou ik willen vasthouden. Ik nodig werkgevers in Den Haag en de regio dan ook van harte uit om mee te doen met ‘spreiden en mijden’. Als gemeente doen we zelf ook mee. Hybride werken vraagt bijvoorbeeld hoe we kantoorruimtes inrichten en versneld digitaliseren. Graag deel ik onze ervaringen met andere werkgevers en wil ik zelf ook leren van de ervaringen van anderen’.

Meedoen

Organisaties die mee willen doen met ‘Spreiden en mijden’ kunnen contact opnemen met Bereikbaar Haaglanden en Rijnland. Experts van deze organisatie kunnen adviseren over maatregelen die passen bij een specifieke organisatie of een situatie.  

Deze bedrijven en organisaties onderschrijven het belang van hybride werken om te spreiden en mijden en doen mee:

 • ANWB
 • Aegon
 • MN
 • Nationale Nederlanden Group
 • PostNL
 • T-Mobile
 • Siemens
 • Rijksoverheid
 • Provincie Zuid-Holland
 • Gemeente Den Haag
 • Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

De Green Business Club Beatrixkwartier zet zich in om de aangesloten organisaties te enthousiasmeren om mee te doen aan 'Spreiden en mijden'.

Lees meer

ANWB draag bij aan duurzame bereikbaarheid van Den Haag