Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aandachtspunten voor Europa

Op donderdag 6 juni zijn de verkiezingen voor het Europees parlement. We kiezen dan de Nederlandse leden die ons de komende 5 jaar in het Europees Parlement mogen vertegenwoordigen. Europa is een belangrijk aandachtsgebied voor de ANWB. Want wat in Europa gebeurt heeft invloed op bijvoorbeeld mobiliteit, verkeersveiligheid en vakanties van Nederlanders.


Wat zijn volgens de ANWB belangrijke aandachtspunten voor de nieuwe Europarlemtariërs? 

 1. Verbeter het aanbod van betaalbare energiezuinige auto’s 
  De ANWB vindt het belangrijk dat goedkopere, kleinere auto’s beschikbaar blijven voor de consument. Kleine auto’s zijn beter betaalbaar, zorgen voor minder parkeerlast en belasten het milieu minder. Dat laatste geldt zeker voor kleinere elektrische auto’s, maar die zijn voorlopig nog schaars en relatief duur. Mensen zullen voorlopig dus benzineauto’s blijven kopen, maar die moeten dan wel beschikbaar zijn. Bij de transitie naar elektrisch vervoer hebben we in Europa nog zeker tien jaar behoefte aan een breed en betaalbaar aanbod van kleinere benzineauto’s, naast een aanbod van goedkopere elektrische auto’s. De ANWB vraagt Europa om maatregelen die ervoor zorgen dat fabrikanten betaalbare, kleinere auto’s blijven produceren en maatregelen die consumenten helpen om die auto’s (benzine en elektrisch) aan te schaffen.
 2. Maak automobilist baas over voertuigdata 
  In auto’s zijn steeds meer computers en chips verwerkt die data registreren. Bijvoorbeeld data over hoe zuinig de auto rijdt, welke onderdelen vervangen moeten worden of waar ritten naar toe gaan. 
  De ANWB vindt dat de autobezitter moet bepalen of en met wie data gedeeld worden. Dat is momenteel niet altijd het geval. Te vaak nog bepalen autofabrikanten wie die data krijgt en welke prijs daarvoor moet worden betaald. 
  De ANWB vraagt de Europese Commissie een speciale regeling te maken voor het delen van data in voertuigen. Deze moet ervoor zorgen dat de autobezitter bepaalt of en met wie data worden gedeeld. Daarbij moeten serviceaanbieders gestandaardiseerde, snelle en veilige toegang krijgen tot autodata tegen redelijk tarief. Gevolg zal zijn meer concurrentie en gunstigere prijzen van garages en andere serviceverleners. Vergelijkbare toegang tot data is ook gewenst voor elektrische auto’s bij het laden en ontladen ervan. 
 3. Pak verblindende verlichting aan
  Verblindende voertuigverlichting is een doorn in het oog van Nederlandse verkeersdeelnemers, blijkt uit ANWB-onderzoek onder ruim 13.000 weggebruikers. Maar liefst 78 procent geeft aan regelmatig of altijd verblind te worden door de lampen van andere verkeersdeelnemers. Ook in andere Europese landen laat onderzoek zien dat weggebruikers last hebben van verblinding door voertuigverlichting. De ANWB maakt zich hierover ernstig zorgen, omdat verblinding tot gevaarlijke situaties kan leiden. Een belangrijke oorzaak van voertuigverblinding is dat de wetgeving niet voldoende is aangepast op moderne koplampen. Samen met haar zusterclubs vraagt de ANWB aan de Europese Commissie om de regels voor voertuigverlichting aan te passen aan de ontwikkeling van moderne koplampen. 
 4. Maak vakanties toekomstbestendig  
  Vakantie staat bovenaan de jaarlijkse wensenlijst van een meerderheid van de Nederlanders. Maar vakantiebestemmingen lopen tegen grenzen aan. Bijvoorbeeld vanwege dichtslibbende vervoersmogelijkheden, schaarse watervoorziening, energietekorten of afvalproblemen. De ANWB vindt het belangrijk om het vakantieaanbod te verduurzamen, zodat er minder beslag wordt gelegd op de omgeving en voorzieningen. Door labels moet het publiek dit duurzame aanbod makkelijker kunnen vinden. Reizen met elektrische auto of elektrische huurauto moet beter worden gefaciliteerd binnen Europa. Ook moet het boeken van een internationaal treinticket even makkelijk worden gemaakt als het boeken van een vliegticket.