Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Allseasonbandentest 2020

Beste van twee werelden?

Allseasonbanden moeten zich in onze test bewijzen ten opzichte van de echte specialisten, dus zomerbanden in de zomer en winterbanden in de winter. Dit jaar hebben we een bandenmaat voor SUV’s onder de loep genomen (235/55 R17), omdat die nogal eens voorzien zijn of worden van allseasonbanden.

Direct naar de resultaten van de allseasonbandentest 2020 in de maat 235/55 R17

Een band is altijd een compromis tussen tal van strijdige eigenschappen. Wil je de grip verbeteren dan gaat dat ten koste van slijtvastheid. Een hele stille band ontwikkelen? Dan wordt de remweg op nat wegdek langer. Bij de ontwikkeling van allseasonbanden worden bewust nog veel grotere compromissen gesloten dan bij zomer- of winterbanden. Of zo’n compromis tot tevredenheid stemt beslist uiteindelijk de consument. De ANWB bandentest heeft als doel de consument te helpen bij de beslissing of en zo ja welke allseasonband het moet worden.

In 2018 hebben we gekeken naar allseasonbanden voor kleine auto’s (bandenmaat 175/65 R 14) en in 2016 hadden we allseasonbanden voor middenklassers (bandenmaat 205/55 R 16) in de test. Dit jaar kijken we naar wat allseasonbanden voor middenklasse SUV’s kunnen brengen. We testen de bandenmaat 235/55 R 17 die we vinden onder auto’s als de Audi Q3, BMW X3, Ford Kuga en VW Tiguan. Eerder dit jaar testten we in deze maat ook al zomerbanden, deze winter volgen ook de winterbanden.

Geldt een allseasonband wettelijk als winterband?

Een allseasonband moet aan bepaalde eisen voldoen om het hele jaar gebruikt te kunnen worden. In veel landen van Europa geldt een wettelijke verplichting om in de winter, banden met winterse eigenschappen te monteren. Voor de consument betekent dit in de praktijk dat een allseasonband het “alpine symbool” moet hebben, een sneeuwvlokje in een bergje. Als dit symbool op een band staat weet je zeker dat je in alle landen in Europa aan de wettelijke winterband eisen voldoet.

Hoe hebben we getest?

Om te beoordelen wat de allseasonbanden onder winterse omstandigheden nu echt kunnen kijken wij niet naar een symbool maar testen we de banden op sneeuw en op ijs. We letten dan speciaal op de tractie (grip), de wegligging en bestuurbaarheid van de testauto en de remweg. We stellen dezelfde eisen en hanteren dezelfde maatstaven als waarmee we winterbanden beoordelen. Hetzelfde geldt voor zomerse omstandigheden, we testen de allseasonbanden zoals we zomerbanden testen, bij temperaturen van zo’n 30oC en asfalttemperaturen van meer dan 50oC. Ook hier gaat het om wegligging, veiligheid, bestuurbaarheid en remweg. 

Naast de uitersten van zomerse en winterse omstandigheden testen we nog de prestaties op nat wegdek, de slijtvastheid en milieueigenschappen als geluid en verbruik. Pas als een allseasonband onder zowel zomer- als winterse omstandigheden in de buurt van de echte specialisten kan blijven én er geen zwaktes zijn op de overige testonderdelen dan is er wat ons betreft sprake van een echt goede allseasonband, te gebruiken in alle seizoenen. In deze test hadden we die er echter niet bij. Géén van de geteste 7 banden komt onder zomerse of winterse omstandigheden in de buurt van wat een goede zomer- of winterband kan.

Conclusie

Van de zeven nu geteste allseasonbanden komt geen enkele band verder dan een eindoordeel van 2 sterren (matig). Veel van deze banden scoorden in een kleinere bandenmaat en met een kleinere testauto wel drie sterren (voldoende). Allseasonbanden werken dus beter onder kleinere auto’s. In de nu geteste grote maat blijkt het lastiger om het niveau van zomer- en winterbanden te benaderen.

Ten opzichte van echte zomer- of winterbanden, hebben alle geteste allseasonbanden duidelijke tekortkomingen of zwaktes op tenminste één hoofdonderdeel. Tegelijkertijd is het wel zo dat je met deze banden veel veiliger onderweg bent dan wanneer je ervoor zou kiezen het hele jaar door met zomer- of juist met winterbanden te rijden. We raden deze banden dus niet af maar we adviseren ze alleen omdat het hele jaar door op zomerbanden (of winterbanden) een nog slechter alternatief is.

Wie zowel in de zomer als in de winter het beste wil kan niet om de combinatie van zomer- en winterbanden heen. Allseasonbanden zijn een compromis met zowel in de zomer als in de winter duidelijke tekortkomingen ten opzichte van de echte specialisten. Voor zowel de zomer- als de wintervakantie met de auto adviseren we dan ook zomer- respectievelijk winterbanden. Mensen die geen banden willen wisselen en anders het gehele jaar met zomer- (of winterbanden) blijven rijden nemen een veiligheidsrisico. In dat geval ben je met een keuze voor allseasonbanden duidelijk beter en veiliger uit.

Naar de resultaten van de allseasonbandentest 2020 in de maat 235/55 R17

Zie ook

Zomerbandentest
Winterbandentest
Veelgestelde vragen over banden en de bandentest

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.