Test: 10 dashcams - Aankooptips dashcams

Steeds vaker zie je ze hangen aan een voorruit: dashcams. Maar wat heb je eigenlijk aan zo’n camera? En welke is de beste? De Kampioen doet een test. Wil je een dashcam kopen? Lees eerst deze tips.

Dashcam test ANWB

Uit onze test bleek dat camera’s met ‘Super HD’ (resolutie van 2304x1296 of hoger) de beste beelden gaven. De drie best scorende cams hadden zo’n Super HD-resolutie. Toch gaat dit niet altijd op: deze beelden van de Rollei dashcam (ook Super HD) vielen juist tegen.

Laat je niet leiden door ‘slimme’ snufjes als Lane Departure Warning System, Front Vehicle Departure Warning of Frontal Crash Warning System (FCWS). Deze werken doorgaans niet goed en leveren vooral veel irritante piepjes op. Waarschijnlijk zet je deze functies al snel uit. Tijdens ons testwerk functioneerde van de genoemde functies alleen de FCWS van Thinkware goed. 

Er zijn uitzonderingen. Wel handig vonden we flitspaalsignalering van de Mio dashcam. Dan word je gewaarschuwd voor flitspalen door vrijwel heel Europa. (M.u.v. van landen waar dit verboden is, zoals Frankrijk, Zwitserland en de Baltische Staten.)

Ook de functie motion detection kan zeer handig zijn: daarmee kun je bijv. je oprit of voordeur in de gaten houden. De camera begint dan te filmen zodra er beweging vóór de camera (dus auto) is. De camera’s met de beste motion detection-functie van onze test bieden de FineVu, Thinkware, Mio en Lukas.

Om motion detection goed te kunnen gebruiken heb je een ‘permanente voedingskabel’ nodig. Dan voed je de dashcam rechtstreeks vanuit de accu en kun je een camera de hele nacht aan laten staan. (En dus ook laten filmen). Wanneer de accuspanning te laag wordt, schakelt de camera zichzelf uit. 

Een dashcam met GPS levert meer bewijsmiddel op, indien nodig. Je kunt dan namelijk precies de juiste locatie en gereden snelheid tonen waar een ongeval heeft plaatsgevonden.

Lees ook de tips over het gebruik van een dashcam

Koop een grote geheugenkaart. Een kaart van 16GB zit al vol na twee uur filmen in de hoogste resolutie. Een kaart van 32 GB is dus te krap voor bijvoorbeeld een lange (vakantie)rit. Pas op: sommige dashcams ondersteunen geen kaarten hoger dan 32 GB.

Kies daarom liefst een camera die hoge geheugencapaciteit ondersteunt. De geteste cams van Lukas, Mini en Mio ondersteunen (al dan niet door dubbele geheugenkaart sleuf) tot maar liefst 256 GB. Dat is 32 uur film in hoge resolutie.

Kies voor een snelle, ‘Class 10’-geheugenkaart: dat zorgt voor meer betrouwbare opslag van de beelden.  

Let op lengte van het snoer. Deze moet je rond je voorruit leiden met klemmetjes (vaak bijgeleverd) of tape en daarom minimaal zo’n 3,5 meter lang zijn.

Op sommige dashcams kun je een polarisatiefilter zetten. Deze vermindert de weerspiegeling van je voorruit en zorgt voor betere beelden, vooral bij zonnig weer. Van de camera’s uit onze test kun je een polarisatiefilter schroeven op de FineVu, Lukas en Vicovation camera.

Kies je voor een sticker of zuignap? Een sticker is vooral handig als je de camera in slechts één auto gebruikt en voor langere tijd laat zitten. Wil je de camera wel in meerdere auto’s gebruiken, dan is een zuignap handiger.

Wil je de weg écht goed in de gaten houden, dan koop je een dual channel dashcam. Naast een camera op de voorruit heb je er ook nog een op de achterruit. Deze ‘dual cams’ zijn verkrijgbaar van o.m. Lukas en Thinkware.

Bekijk dashcams in de ANWB Webwinkel


Terug naar het overzicht