Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB Dashcamtest: dit zijn de beste dashcams

Je ziet ze steeds meer: dashcams. Ofwel zo’n bewijsmateriaal verzamelend cameraatje voor je auto. De afgelopen jaren zijn ze stukken beter geworden. Maar welke is de beste?

In 2015 deden we onze eerste dashcamtest. Inmiddels hebben we 10 nieuwe modellen uitgebreid getest, elk met een zeer hoge resolutie. Voor de kenners: van Super HD tot 4K.

Testresultaten

In de tabel hieronder de geteste dashcams op volgorde van best tot minst presterend. Klik op de naam van de dashcam voor uitgebreide specificaties, testresultaten en een videofragment gefilmd met de bewuste camera.

Toelichting score
5 = zeer goed
4 = goed
3 = redelijk
2 = matig
1 = slecht

Slimme snufjes

Bij de eerste test had bijna elke dashcam ‘slimme’ snufjes. Zoals waarschuwingen voor het verlaten van de rijbaan of te dicht rijden op een voorganger. Nu bieden nog slechts drie cams dat soort veiligheidsfuncties: waarschijnlijk omdat veel nieuwe auto’s deze opties standaard al hebben.

De Mio, Garmin en Xiaomi hebben ze nog wel: bij de laatste twee merken werkt dat aardig goed. Mio waarschuwt echter veel te vaak: soms zelfs voor botsingen als er niemand voor je rijdt...

Wél handig: Mio en Garmin waarschuwen je in een aantal landen – waaronder Nederland – voor vaste flitspalen en roodlichtcamera’s.

Speciale app

Steeds meer extra functies verlopen via je smartphone, met een speciale app. Via de app ben je verbonden met je dashcam. Zo kun je instellingen veranderen, beelden overzetten naar je telefoon of zelfs op afstand live meekijken. Klinkt handig, maar in de praktijk leverde zo’n app door traag verbinden met de cam – of soms zelfs helemaal niet – eerder irritatie dan gebruiksgemak op.

De Blackvue en DDPai hebben geen schermpje en veel functies kun je daarom alleen instellen via zo’n app. Onhandig, vonden we. Ook moet je voor sommige functies een wifi hotspot in je auto hebben. Zo kun je met de cam van Blackvue filmpjes onderweg uploaden naar een ‘cloud’. Belangrijke beelden kun je dan bijna altijd veilig stellen, zelfs bij een brand of ‘auto te water’.

Beeldkwaliteit

Veruit het belangrijkste aspect van dashcams blijft de beeldkwaliteit. Om die te bepalen, reden we zo'n 30 uur overdag én in het donker met de cams. Die beelden lieten we onafhankelijk van elkaar beoordelen door twee beeldexperts.

Waren ze 5 jaar geleden soms zo blokkerig als Lego, nu maken alle camera’s zeker overdag redelijk tot zeer goed beeld. Door betere sensoren zijn de beelden scherper, meer gedetailleerd en gaan ze beter om met contrasten. Ook kun je steeds vaker een nummerbord vaststellen – soms cruciaal bewijsmateriaal.

Toch zijn de verschillen groot. De beeldkwaliteit van de SWY, DDPai en Garmin blijft achter op de concurrentie, ook overdag. Beelden in het donker toonden nog meer verschil. Bijna elke cam viel tegen: als je een kenteken van een tegenligger kunt ontcijferen of zelfs van een stilstaande auto die je passeert, dan mag je van geluk spreken.

Vreemd: veel cams stoppen na het uitzetten van de motor direct met filmen. Terwijl juist in de nasleep van een incident veel kan gebeuren. Want die sluwe ‘doorrijder’ of bumperklever met te kort lontje wil je óók vastleggen. Slechts enkele cams (SWY, AZDome, Garmin en Nextbase) kunnen korte tijd blijven filmen na het afzetten van de motor. Indien mogelijk: stel in op zeker drie minuten.

Ook bewakingscamera

Handig: veel dashcams kun je ook gebruiken als bewakingscamera. Voor die ‘parkeermodus’ heb je een speciale kabel nodig, bekend als ‘continue voeding’ of hardwire. Zo’n kabel kost gemiddeld enkele tientjes en sluit je aan op de accu of zekeringkast van je auto. Een metertje in de kabel voorkomt dat de camera je accu leegtrekt.

Sommige cams beginnen in die ‘parkeermodus’ te filmen als ze beweging registeren (Garmin en DDPai). Andere als ze krachten zoals een aanrijding of ingeslagen ruit ‘voelen’ (Kenwood, Xiaomi, Nextbase) en sommige kunnen het allebei (Blackvue, SWY, Viofo, Mio en AZDome). Wel met wisselend succes. De SWY filmt pas als iets centimeters voor de lens beweegt: aan dat soort  'bewegingsdetectie’ heb je weinig. De Blackvue, Viofo en Mio deden dat beter. Zeker met voldoende licht leg je ongewenste bezoekers of ‘parkeerfoutjes’ zo haarfijn vast.

In het donker zijn de beelden vaak duister, vaag en daarom nauwelijks bruikbaar. Ook regen, beslagen ruiten of sneeuw verkleinen de kans op bewijsmateriaal’ 

Conclusie

Dashcams worden steeds beter. Vooral overdag geschoten beelden zijn scherp, mooi en gedetailleerd. Op dat punt krijgt elke dashcam minimaal een krappe voldoende.

Ook hoef je zeker niet de duurste te kopen. De zeer scherp geprijsde Xiaomi 70Mai Pro (€ 55,-) is gebruiksvriendelijk en maakt overdag zeer aardige beelden.

Testwinnaar is de Kenwood DRV-A601W (€ 210,-): deze biedt zowel overdag als in het donker de beste beeldkwaliteit. Minpuntje is de parkeermodus zonder bewegingsdetectie.

Zoek je een cam die ook geschikt is als bewakingscamera, dan ben je beter uit met de Blackvue, Viofo, AZDome of Mio.

Zo hebben we getest

Om tot een zo eerlijk mogelijke vergelijking te komen werden alle cams uitgebreid en op exact dezelfde getest. Bovendien werden alleen cams getest met een resolutie hoger dan Full HD (1920 x 1080 pixels): van 2,7K tot 4K resolutie. De test bestond uit de volgende onderdelen:

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Op zoek naar een dashcam 

of navigatiesysteem? Je vindt ze in de ANWB Webwinkel!

ANWB Auto Experts 

Vind het antwoord op al je vragen over auto’s en deel je tips en ervaringen.