‘i-Size’: Nieuwe norm voor autostoeltjes

Voor veiliger vervoer van kinderen in de auto

Autostoeltjes moeten aan een Europese ECE-norm voldoen om verkocht te mogen worden. Vanaf juli 2013 is daar een nieuwe norm bijgekomen onder de naam ‘i-Size’. De bedoeling is uiteraard dat ‘i-Size’ het vervoer van kinderen in auto’s veiliger maakt.

Dit zijn de grootste verschillen van de ECE-R129 ('i-Size) met de huidige ECE-R44 norm:

  • Indeling van de zitjes is niet langer meer naar het gewicht van het kind maar naar de lichaamslengte.
  • Fabrikanten mogen zelf aangeven voor welke lichaamslengte hun autostoeltje geschikt is, bijvoorbeeld van 60 tot 105 cm.
  • Autostoeltjes moeten een zijdelingse botsproef goed doorstaan. Een botsproef van opzij vormt al jarenlang een onderdeel in de ANWB autostoeltjestest, maar ontbreekt in de ECE-R44 norm.
  • Kinderen moeten tot een leeftijd van 15 maanden verplicht tegen de rijrichting in vervoerd worden. Bij ECE-R44 mogen kinderen al eerder - vanaf 9 kg - in de rijrichting vervoerd worden.
  • i-Size autostoeltjes kunnen universeel gebruikt worden op i-Size goedgekeurde zitplaatsen. Dit garandeert een goede afstemming van het stoeltje op de zitplaats. Bij auto’s die nieuw op de markt verschijnen worden de zitplaatsen gekenmerkt door het label ‘i-Size ready’. Daarnaast kunnen ook auto’s met Isofix zijn goedgekeurd voor gebruik van een i-Size autostoeltje. Raadpleeg hiervoor de autotypelijst van de autostoeltjesfabrikant.

De ‘i-Size’ regelgeving wordt in fases ingevoerd. Vanaf 2013 geldt het voor Isofix-stoeltjes voor kinderen tot 105 cm groot (ongeveer 4 jaar oud). Op dit moment is de i-Size norm in ontwikkeling voor autostoeltjes voor grotere kinderen die met de autogordel worden geïnstalleerd. Ook autostoeltjes voor kinderen tot 105 cm die met de autogordel worden geïnstalleerd zullen in de toekomst worden meegenomen in nieuwe R129 norm. De ECE-R44 en de R129 (i-Size) norm blijven voorlopig naast elkaar bestaan.

Wat als je al een autostoeltje hebt?

Voor ouders die al een autostoeltje hebben verandert er met de komst van de nieuwe richtlijn niets. Autostoeltjes goedgekeurd volgens de ECE-R44 mogen nog lange tijd gebruikt worden. Een verbod op het gebruik van deze zitjes staat niet gepland.

Het aanbod van i-Size zitjes is op dit moment nog beperkt, maar zal de komende jaren groeien. Ouders die een nieuw autostoeltje overwegen krijgen hiermee de mogelijkheid een zitje aan te schaffen dat voldoet aan strengere wettelijke veiligheidseisen. In de toekomst zal i-Size de nieuwe standaard worden.