Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een i-Size autostoeltje, wat houdt dat in?

Voor veiliger vervoer van kinderen in de auto

Als je op zoek bent naar een autostoeltje voor je kind, dan zal je merken dat je een hoop termen tegenkomt. Eén van die termen is i-Size. Wat houdt dat precies in? We leggen het je uit.

Wat is i-Size?

Autostoeltjes die nu nieuw op de markt verschijnen, moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnorm ECE-R129. Bij deze stoeltjes is de indeling naar lichaamslengte (en niet meer naar gewicht zoals gebruikelijk was bij de oude norm ECE-R44). Vanwege de indeling naar lichaamslengte wordt ECE-R129 ook wel ‘i-Size’ genoemd.

Als een R129 stoeltje aan bepaalde extra voorwaarden voldoet, krijgt het een i-Size label. Hiervoor moeten de afmetingen van het zitje binnen bepaalde grenzen vallen en moet het zitje met Isofix bevestigd kunnen worden.

i-Size label

Stoeltjes met het i-Size label mogen zonder verdere beperkingen worden gebruikt op alle zitplaatsen in de auto met i-Size-markering. Dit garandeert een goede afstemming van het stoeltje met de auto: vastklikken en klaar. De eerste auto’s met i-Size goedgekeurde zitplaatsen kwamen vanaf 2015 op de markt.

Er zijn ook R129 stoeltjes met een voertuigspecifieke goedkeuring en dus zonder i-Size label. Deze mogen alleen worden gebruikt in voertuigen die hiervoor zijn goedgekeurd. Zie dan de autotypelijst.

i-Size en Isofix

Heeft je auto Isofix zitplaatsen, dan kunnen deze ook geschikt zijn voor gebruik van een i-Size autostoeltje. Raadpleeg hiervoor de autotypelijst van de autostoeltjesfabrikant.

Veiligheidsnormen R129/i-Size en R44

ECE-R129 is de opvolger van de ECE-R44 veiligheidsnorm. De belangrijkste verschillen tussen R129/i-Size en R44 zijn:

  • Indeling van de autostoeltjes is bij R129 op lengte van het kind en niet langer meer op gewicht. Fabrikanten mogen zelf aangeven voor welke lichaamslengte hun autostoeltje geschikt is, bijvoorbeeld van 60 tot 105 cm.
  • Bij R129 worden de autostoeltjes blootgesteld aan een botsing van opzij. Zij moeten deze goed doorstaan. Bij R44 is dit niet. Bij de ANWB autostoeltjestest voeren we al jaren lang een zijdelingse botsproef uit.
  • Bij R129 moeten kinderen tot minimaal 15 maanden oud tegen de rijrichting in worden vervoerd. Bij R44 mogen kinderen al eerder - vanaf 9 kg - in de rijrichting vervoerd worden.

Autostoeltjes met een R44 goedkeuring verdwijnen langzamerhand van de markt. Tot september 2024 mag alleen nog restvoorraad verkocht worden. Daarna mogen deze zitjes niet meer in de winkel aangeboden worden. Ze mogen overigens nog wel gebruikt worden, een verbod hierop staat niet gepland. Je kunt dit dus tegen blijven komen bij tweedehands autostoeltjes.

Autostoel achterwaarts: veiliger voor het kind

Kinderen langer tegen de rijrichting in vervoeren is veiliger. Kleinere kinderen hebben naar verhouding een zwaar hoofd en een zwakke nek. Bij vervoer in de rijrichting zou bij een frontale botsing het zware hoofd naar voren klappen en de zwakke nek zwaar worden belast. De kans op letsel is hierbij groot. Ons advies is om kinderen tot minimaal twee jaar oud in een tegen de rijrichting in geplaatst autostoeltje te vervoeren.

ANWB Auto Experts 

Vind het antwoord op al je vragen over auto’s en deel je tips en ervaringen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor een fijne autorit tijdens je vakantietrip.